Kijevas kotlete - iegādāties vai gatavot?

Kijevas kotlete - kotlete, kuru gatavo no rūpīgi izklapētas vistas filejas, kurā ietīts auksta sviesta gabaliņš un zaļumi. Sākotnēji sviestu filejā ieklapēja ar gaļas āmurīti, kas padarīja filejas garšu maigāku. Vēlāk šo procesu veinkāršoja. Gatavai Kijevas kotletei jābūt ovālas formas, apsmērētai ar olu un apviļātai rīvmaizē. Tad to cep lielā eļļas daudzumā. Kotletē var būt iestiprināts vistas kauliņš, uz kura uzmaukts papīra kronītis.
Kā jebkurai leģendai arī stāstam par Kijevas kotletes rašanos ir vairākas versijas.

Versija Nr.1

Franči apgalvo, ka šī ēdiena recepte tika atvesta no Francijas uz Krieviju imperatores Elizabetes laikos. Tolaik Elizabete sūtīja uz Franciju daudzus talantīgus jaunēkļus apgūt kulināro mākslu.
Tā nu kāds no meistaru mācekļiem šo īpašo kotlešu pagatavošanas recepti arī pārveda Krievzemē.

Versija Nr.2

Francijā šāda kotlete saucās “de voljai” (cotelettes de volaille) un receptes autors esot neviens cits, kā franču šefpavārs un konditors Nikolā Apērs (Nicolas Appert). Šim francūzim varam būt pateicīgi arī par buljona kubiņu izgudrošanu.

Versija Nr.3

Pēc kara 1812. gadā, kad viss franciskais pēkšņi vairs neskaitījās moderns, kotletes nodēvēja par “mihailovskije”, jo visiem tika stāstīts, ka kotletes radījis kāds krievu pavārs vienā no glaunajiem restorāniem netālu no Mihailovskas pils.
Pēc revolūcijas Krievijā recepte tika praktiski aizmirsta, bet par to atcerējās Ukrainā. Un 1947. gadā kāds no pavāriem nolēma šo recepti izmantot, dodot tai nosaukumu “Kijevas kotlete”.

Versija Nr.4

19. gadsmita beigās Pēterburgas restorānā “Kijeva” izdomāja franču kotletēs no putna gaļas jeb côtelette de volaille atstāt kauliņu, uz kura tika uzvilkts papīra kronītis un kotleti varēja ēst turot aiz papīrā ietērptā kauliņa. Tā kotletes visā plašajā Padomju Savienībā kļuva atpazīstamas kā “Kijevas kotletes”.

Versija Nr.5

Ukraiņi apgalvo, ka kotletes recepte atceļoja pie viņiem vēl 1918. gadā, taču neguva tik lielu popularitāti. 1947. gadā tās pasniedza par godu Ukrainas delegācijai, kura atgriezās no vizītes Vācijā, kur tika parakstīti vairāki mierizlīgumi ar bijušajiem Vācijas sabiedrotajiem. Kotletes amatpersonām garšoja un tās ātri vien kļuva par populārāko ēdienu “Intūrista” restorāna ēdienkartē.

Versija Nr.6

Amerikāņi apgalvo, ka tieši viņi izgudroja šo recepti. It kā šīs kotletes nodēvētas par Kijevas kotletēm tikai tāpēc, ka tās bieži pasūtīja restorānos emigranti no Ukrainas. Amerikā šīs kotletes dēvē par “Chicken Kiev”

Slavenais krievu zinātnieks un vairāku pavārgrāmatu autors Viljams Pohļobkins apgalvo, ka ārzemniekiem, kuri ēdot pieraduši izmantot nazi un dakšiņu, Kijevas kotletes bija vesels pārbaudījums. Jo tajā brīdī, kad kotleti mēģināja sagriezt ar nazi, karstais sviests, kas atrodas kotletes iekšpusē, negaidīti “šāva” uz ēdāju. Tāpēc priekš ārzemju gardēžiem tika uzrakstīta vesela instrukcija, kā tikt galā ar “agresīvajām” kotletēm.
Taču parastie Padomju cilvēki īpaši necieta, jo ēda pārsvarā vienkārši ar dakšu. Kad kotletē iedūra ar dakšu, sviests caur caurumiņiem iztecēja uz šķīvja, un nu kotletē drīkstēja kost un baudīt.

Tā kā Kijevas kotlete ir Padomju laika izgudrojums, ne katram ārzemniekam dots izprast šīs īpašās kotletes šarmu! Galu galā šīs kotletes sāka gatavot dažāda līmeņa Padomju savienības sabiedriskās ēināšanas iestādēs un, protams, ar laiku kotletes pagatavošanas niansēm tik lielu uzmanību vairs nepievērsa un oriģinālā Kijevas kotletes pagatavošanas recepte nu atrodama tikai senās pavārgrāmatās. Un vēl retāk nobaudāma kādā ēstuvē!

Rīgas Miesnieks piedāvā!

“Melu Detektors” komanda nevarēja nepamanīt AS “Rīgas Miesnieks” reklāmas kampaņu, kurā tiek apgalvots, ka nu beidzot izcilā delikatese no cāļa filejas nu nobaudāma katrā mājā!
Iespējams nedaudz nostaļģiski noskaņoti (vai ieraugot brīvu nišu gaļas produktu tirgū) AS “Rīgas Miesnieks” darboņi nolēma pasūtīt leģendārās kotletes pagatavot Igaunijas uzņēmumam A/S Rakvere Lihakombinaat par ko īpaši maziem burtiņiem vēsta uzraksts uz iepakojuma.
Ko teikt, produkts ir izdevies un ja nejūtat sevī spējas vai vienkārši nav laika pagatavot leģendāro kotleti pašu spēkiem, šim pusfabrikātam ir vērts pievērst uzmanību.

Atsildāmas Pagatavojamas nieka piecās minūtēs tās priecēs gan lielus, gan mazus ēdājus. Saprotams, tik krāšņi kā reklāmā viss neizskatīsies, bet garšo diezgan labi.

 

Foto: www.fotofabrika.lv

Foto: www.fotofabrika.lv

Foto: www.fotofabrika.lv

Var just ka kotletes izveidē izmantota vistas (cāļa) fileja, nevis malta vistas gaļa. Un arī sviests un zaļumi ir sastopami kotleti sadalot. Nu viss kā receptē paredzēts.
Šim produktam piešķiram ☆ ☆ ☆ ☆ zvaigznes!

Vienu ☆ ieturam par mazu niansi - kārtējo reizi Latvijas ražotāju atbalstītāji tiek maldināti, jo tas, ka šīs kotletes ražotas Igaunijā ir noslēpts izlasāms vien cītigi izpētot rakstīto uz iepakojuma.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt