Romas patricietis Lucullus bija slavens karavadonis, veiksmīgs politiķis, dāsns patrons un cilvēks kurš izveidoja pirmo publisko bibliotēku pasaulē. Bet tomēr vēl bija dažas īpašības kuras piemita šai personai un tieši ar tām viņš ir ierakstījis savu vārdu vēsturē un pievērsis savai personībai arī mūsu uzmanību. Lucullus bija liels gardēdis un milzīgas rīma ! Viņš bija spējīgs par produktiem kas paredzētas vienām vakariņām (protams īpašām) notriekt milzīgas naudas summas.
Kā viņam tas izdevās? Elementāri !
Savām gastronomiskajām “izvirtībām” viņš sūtīja austeres no Itālijas , tikko zvejotas murēnas un zušus no Sardīnijas. Trušus no Spānijas,
dateles no Ēģiptes, riekstus un apelsīnu medu no Grieķijas. Āfrikas pērļu vistiņas un fazānus. Savus viesus Lucullus cienāja ar smalki pagatavotām delikatesēm, piemēram strausa smadzenes apceptas riekstu eļļā, lakstīgalas mēlītes un citas brīžiem parastam cilvēka prātam neizprotamas ēdmaņas.
Kopš tā laika gardēži-miljardieri cenšas cik vien spēj un pietiek izdomas, lai kaut nedaudz līdzinātos šim Romas negausīgajam ēdājam. Ja ne apēsto ēdienu daudzveidības ziņā,
tad uz vakariņām iztērētās summas ziņā gan. Un protams, ja ir pieprasījums, būs piedāvājums !
Ko tikai nedara, lai spētu piedāvāt īpašus un citiem nepieejamus ēdienus.
Audzē liellopus īpaši tikai steikiem, lai iegūtu maigu gaļas garšu un īpašu tikai šim lopiņam raksturīgu gaļas aromātu tos dzirda nevis ar ūdeni, bet smalkiem vīniem. Saldējumam un citiem desertiem pievieno smalcinātu zeltu un platīnu, katrā ziņā
ir no kā izvēlēties.
Šoreiz pastāstīsim par iespējām patērēties tā kārtīgi, nu protams par ļoti īpašiem ēdieniem.
Viena no iecienītākajām delikatesēm pasaulē protams ir kaviārs (tie paši ikri) . Par laša, foreles, līdakas, karpas, mencas, un “baklažānu” ikriem šoreiz nerunāsim, tie ir garšīgi, bet lēti. Sarkano ikru cenas par kilogramu sākas no 35 $. Melnie ikri - storveidīgo zivju ikri gardēžu aprindās jau tiek vērtēti augstāk, to vērtība ir atkarīga no veida un svaiguma.Kilograms melno ikru maksā sākot no 200 eiro kilogramā. Par kilogramu stores ikru nāksies šķirties no 450 €. Bet ja turpinām vērot ēdienus no gardēža-miljardiera skatu punkta, tad šie ikri ir “lētais gals” un ļoti iespējams, ka kārtīgs gardēdis - miljardieris šos ikrus ja pērk, tad tikai savam kaķītim (vai šoferim). Ko izvēlas pats? Dāmas un kungi, ikri “Almas” no Irānas !Šie ikri tiek iegūti no belugas - albīnu eksemplāriem (storu dzimta, dabiski baltas zivis), līdz ar to arī ikri ir gaiši dzelteni, gandrīz balti. Kilograms šo īpašo ikru gardēdim izmaksās 25 000 $. Saprotams ka pie šāda cipara pienākas arī mazs bonusiņš - šie ikri pildīti bundžiņās no tīra zelta.
Ko kārtīgam gardēdim - miljardierim var piedāvāt no jūras veltēm?!
Dārgākā zivs pasaulē - 108 kilogramus smags tuncis izsolē tika pārdots par 178 000 dolāru - esot bijis garšīgs. Ko vēl varētu piedāvāt no zivju nodaļas, šobrīd pārdošanā - haizivs spuras - par kilogramu vien 700 dolāru. Greznu ballīšu simbols, bēdīgi slavenā austere. Uz šo brīdi vērtīgākā šķirne Pousses en claires, maksās smieklīgi lēti, tikai 5 dolāri par vienību. Dārgākās garneles nobaudāmas vien par 30 dolāriem gabalā. Kārtīgs lobsters (tas pats omārs), gardēdim izmaksās 100 $ par kilogramu. Un visdārgākie no jūras iemītniekiem šobrīd piedāvājumā ir - vēžveidīgie Percebes, dēvēti arī par “jūras trifelēm” ar labu atlaidi jums izmaksās vien 390 $ kilogramā.
Atgriezīsimies uz sauszemes.
Šobrīd dārgākā gaļa pasaulē - “Marmora liellopu gaļa”. Tiek audzēta Japānā, bullīšu šķirne
Wagyu.Savas ne visai garās dzīves pirmos sešus mēnešus tie izbauda svaigā gaisā,saulītē,
gremojot sulīgu zālīti. Tad tos ieaicina telpās un iekar īpašās trosēs, bullīšiem ik dienu tiek veikta masāža, dzirdīti viņi tiek ar alu un karājās bullīši klausoties klasisko mūziku. Kad Wagyu bullītis tiek noņemts no trosēm un beidzot nokauts, tā gaļa ir ar smalkām tauku dzīsliņām un gardēdim izmaksās sākot ar 500 $ kilogramā. Lāsumaino liellopu gaļu ražo arī Austrālijā un ASV, pie kam cilvēki runā, ka tur tos audzē daudz humānāk. Tomēr jāatzīst ka Japāņu variantā audzēto bullīšu steiks ir krietni garšīgāks, tas burtiski izkūst mutē.
Pagaidām nav komentāru.