Ikdienas steigā un laika trūkuma dēļ aizvien biežāk daudzu cilvēku ēdienkartē parādās pusfabrikāti. Šādai maltītei ir viena priekšrocība – to var ātri pagatavot.
Bet kā tā garšo un kādas sekas šādu produktu lietošanai var būt, par to šajā rakstā. Vienā no vēsajiem vasaras vakariem mums sakārojās ko smaržīgu un pašceptu. Tomēr pašiem ņemties ar mīklu lustes nebija. Tāpēc mēs iegādājāmies veikalu tīklā “RIMI” nopērkamās saldētas kanēļmaizītes un kruasānus. Saprotams, sākām ar iepakojuma izpēti un jāsaka, ka pārsteidzošus faktus arī negaidijām atrast. Šie produkti ražoti Igaunijā pēc īpaša “RIMI” pasūtījuma. Ar ko “īpašais pasūtījums” atšķiras no parastā mums tā arī palika neskaidrs… Dažādi “E” sastāvā arī nav šodienas produktiem nekas neparasts. Patīkami, ka fakts par sastāvā esošo kviešu glutēnu un kviešu miltiem ir izcelts biezākā šriftā. Tas viennozīmīgi atvieglo šīs informācijas atrašanu alerģiskiem cilvēkiem un tiem, kuri cieš no celiakijas. Kam vēlamies pievērst īpašu uzmanību - ir sastāvā esošie palmu tauki.
Hidrogenēti augu tauki un trans taukskābes – to īsa vēsture.
Augu eļļas, kuras savā dabīgajā formā ir šķidras, 19. gadsimta sākumā nevarēja tikt izmantotas konditorejas izstrādājumu un saldumu ražošanā un intensīvai cepšanai vai fritēšanai, jo tām nepiemīt pārtikas produktu ražošanā biežāk nepieciešamā cietā forma, to sastāvā esošās polinepiesātinātās taukskābes „nepacieš” augstu temperatūru un pie tam polinepiesātinātās taukskābes saīsina eļļu derīguma termiņu. Tā kā augu eļļu ieguve Eiropā un ASV kļuva arvien intensīvāka, un tām bija jāatrod pielietojums pārtikas industrijā, no šķidrajām augu eļļām, tādām kā sojas, kukurūzas, rapša un kokvilnas sēklu eļļas, 1910. Gadā ASV pirmo reizi tika radīta mākslīga taukviela – hidrogenēti augu tauki. Hidrogenēšanas procesā augu eļļa tiek pārvērsta cietā taukvielā, kad nepiesātinātās taukskābes, kas piešķir eļļām šķidro stāvokli un īso derīguma termiņu, tiek pārvērstas pilnīgi jaunā formā – trans taukskābēs, kas ne tikai piešķir eļļai vēlamo cieto formu, bet arī noturību pret karstumu un bezgalīgu derīguma termiņu. Tika radīts ideāls produkts intensīvās pārtikas ražošanas laikmetam! Turklāt šim revolucionārajam produktam talkā nāca plaša reklāmas kampaņa, kas izsludināja piesātinātos dzīvnieku taukus, sviestu un dabīgi cietos augu taukus, tādus kā palmu un kokosriekstu eļļas, par galvenajiem veselības ienaidniekiem, bet savukārt hidrogenētos augu taukus par veselīgu alternatīvu tiem. Ar šādu reklāmu hidrogenētie augu tauki margarīna paciņu, dažādu konditorejas izstrādājumu, saldumu, čipšu, frī kartupeļu un dažādās citās formās kļuva par katra Rietumu cilvēka neatņemamu ikdienas uztura sastāvdaļu. Šī cietā taukviela sāka intensīvi izkonkurēt cietos augu un dzīvnieku taukus pārtikas ražošanā. Cietajiem, mākslīgi radītajiem augu taukiem piemita lieliskas īpašības salīdzinājumā ar to konkurentiem - tiem bija ļoti lēta pašizmaksa un ļoti garš derīguma termiņš.
Cilvēki bieži tiek maldināti ar mītu, ka labāk lietot uzturā hidrogenētus augu taukus, jo tie satur zemāku piesātināto taukskābju procentu un satur mono - un polinepiesātinātās taukskābes. Bet tas, ka šajos augu taukos mono- un polinepiesātinātās taukskābas ir mainījušas formu, kļūstot par trans taukskābēm, jeb mākslīgi piesātinātajām taukskābēm, netiek pieminēts. Jau sen zinātnieki uzdod jautājumu par trans taukskābju bioloģisko drošību un par to sakarību ar paausgtināto sirds un asinsvadu, vēža, cukura diabēta saslimstību pieaugumu, liekā svara un imūnsistēmas problēmu paplašināšanos Rietumu pasaulē. Tā kā trans taukskābes traucē šūnu darbību, tās ietekmē arī daudzu enzīmu funkcijas, kas savukārt traucē neaizvietojamo taukskābju OMEGA 3 un OMEGA 6 konvertāciju un attiecīgi pastiprinot šo taukskābju trūkumu organismā, kā rezultātā rodas dažādi veselības traucējumi. Galvenie no trans taukskābju izsauktajiem nelabvēlīgajiem efektiem cilvēku organismā ir sekojošie:
- Pazemina „labā” (HDL) holesterīna līmeni asinīs;
- Paaugstina „sliktā” (LDL) holesterīna līmeni asinīs;
- Paaugstina aterogēno lipoproteīnu īpatsvaru asinīs;
- Paaugstina kopējo holesterīna līmeni asinīs par 20-30mg%;
- Pazemina tauku saturu mātes pienā, kas pazemina mātes piena uzturvērtību;
- Pazemina zīdaiņu redzes asumu, kuru māšu pienā ir paaugstināts trans taukskābju saturs;
- Var pazemināt mazuļa svaru dzimšanas brīdī;
- Paaugstina insulīna līmeni asinīs pie glikozes slodzes, paaugstinot diabēta rašanās risku;
- Pazemina imūnsistēmas darbības efektivitāti;
- Pazemina enzīmu darbību, tādejādi traucējot neaizvietojamo taukskābju konvertāciju uz cilvēka orgnaismam nepieciešamajām pagarinātajām OMEGA 3 un OMEGA 6 taukskābju formām;
- Pazemina enzīmu aktivitāti, kas atbild par zāļu un ķīmisko karcinogēno vielu metabolismu;
- Izmaina šūnas membrānu, ietekmējot to caurlaidības funkcijas;
- Rada izmaiņas tauku šūnu izmērā, skaitā, taukskābju un lipīdu sastāvā;
- Pastiprina brīvo radikāļu rašanos;
- Var ietekmēt bērnības astmas rašanos.
Zinātnieki, kas veikuši pētījumus par trans taukskābju ietekmi uz cilvēka organismu, iesaka pēc iespējas izvairīties no transtaukskābju uzņemšanas ar ikdienas uzturu. Tātad, ja pārtikas produkts satur hidrogenētus augu taukus, tas noteikti satur arī trans taukskābes.
Kad atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma šie pusfabrikāti tika pagatavoti, ķērāmies pie degustācijas/ Mēs bijām patīkami pārsteigti! Gan kanēļmaizītes, gan kruasāni garšoja nevainojami.
Lietot vai nelietot šāda veida pusfabrikātus, lai paliek katra paša ziņā. Taču ņemot vērā faktu, ka ne vienmēr ir pietiekami laika viesu sagaidīšanai, kur nu vēl gatavošanai - tad kāds iepakojums saldētavā, iespējams, noderētu. Vai arī pārsteigt ģimeni brokastīs ar smaržigām maizītēm. Vajag tikai vakarā sakārtot uz cepešpannas un apsegt ar dvielīti lai neapkalst.
Šim produktam piešķiram ☆ ☆ ☆ ☆ zvaigznes. Vienu ☆ ieturēsim par sastāvā esošajiem palmu taukiem.
Raksta tapšanā izmantota informācija no vietnes www.ellaskoks.lv
Pagaidām nav komentāru.