Vasara - piemērots laiks dažādām aktivitātēm ārpus mājas. Un īpaši vasarā milzu baudījumu mums sniedz pusdienas ģimenes un draugu lokā pie dabas krūts. Grilēšana ir kļuvusi par neatņemamu nedēļas nogales pasākumu un īpaši vasaras sezonā marinētu gaļu piknikiem piedāvā vai katrs gaļas pārstrādes uzņēmums. Taču, cik kvalitatīvs ir spainīšos iegādājamais produkts?
Tā nu sanāca, ka šī ir tā vienīgā reize, kad esam mazliet pārkāpuši paši savus noteikumus. “NOO cepeškungs” pārstāvis Juris Grīnbergs atveda savu produkciju testēšanai pats. Šoreiz mēs to nepirkām. Visā pārējā mēs gribam saglabāt savus principus, tāpēc šis fakts nekādā gadījumā neietekmē testa rezultātus. Pirms došanās pie draugiem nedēļas nogalē mēs iebraucām vairākos lielveikalos un nopirkām visus pieejamos cūkgaļas šašlikus. Tā mūsu grozā nonāca
“Kurzemes gaļsaimnieks”, “Jelgavas gaļas kombināts”, “Rēzeknes gaļas kombināts”, “Talsu gaļa”, “Rimi” un “Nākotne” produkcija.
Uzceptā gaļa degustētājiem tika pasniegta uz vienādiem papīra šķīvīšiem. To, uz kura šķīvja atrodas konkrētā ražotāja produkts, zināja tikai tas, kurš cepa un fotografēja. Produktu testēšānā piedalījās vairākas ģimenes un tika pārstāvētas, varētu teikt, trīs paaudzes - 40-gadnieki, 20-gadnieki un bērnudārznieki.
1.”Tradicionālais cūkgaļas šašliks” (“Kurzemes gaļsaimnieks”), 1kg (gaļa - 800g).
Marināde smaržo pēc svaigi maltiem pipariem un etiķa. Marinādē peld smalki sagriezti sīpoli. Gaļa nav sagriezta vienādos gabalos un tomēr ir diezgan trekna, gadās arī cīpslas. Garšo pēc etiķa, pipariem. Rada asociācijas ar padomju laiku kooperatīvu šašliku. No e-vielām norādīti divi - nātrija acetāts, nātrija citrīts.
2. “Cūkgaļas šašliks garšvielās itāļu gaumē” (“Jelgavas gaļas kombināts”), 800g (gaļa - vismaz 750g).
Patīkami smaržo pēc garšaugiem, tomātiem. Gaļas gabali dažāda biezuma. Var redzēt, ka izvelētā gaļa šašlikam ir kvalitatīva, tīra fileja ar nelielu treknuma slānīti. Pēc garšas gaļa nav sīksta, nav arī pārāk asa, patīkama. Īpaši laba pēcgarša. Klāt neprasās kečups. Uz etiķetes norādīta vesela virkne ar e-vielām - saskaitījām 10 dažādas ķīmiskās piedevas.
3. “Klasiskais cūkgaļas šašliks” (“Rēzeknes gaļas kombināts”), 1 kg (gaļa - 97%)
Pirmais, kas iekrita acīs - milzīgi gabali. Marinādē izmantotas kadiķogas, citroni. Gabali dažāda biezuma, ar vidēji lielu tauku slāni. Bet izceptoties tieši tauku slānis padara gaļu ne tik sausu. Pēc garšas klasisks mūsdienu šašliks, iemarinēts pēc visiem noteikumiem. Īpaši tīkams šķita 40-gadnieku paaudzei - tiem, kuri atceras padomju laikus. Jaunākai paaudzei - mūsu bērniem - pie sirds ne visai gāja. Uz etiķetes norādīts konservants E262 un skābuma regulētājs E330, pārējais ir gaļa, citrons, gašvielas.
4. “Cukgaļas šašliks piknika” (“Talsu gaļa”), masa netto - 700g.
Smarža patīkama. Gaļas gabali ļoti trekni. Šo šašliku grūti nosaukt par gaļu, faktiski atgriezumi, dažiem gabali ar cīpslām un ādu. Pēc garšas riktīgi sāļš. Pati gaļa pēc struktūras diezgan dīvaina, neizskatās pēc gaļas. Klāt pievienota viena garšviela, kas neizraisīja sajūsmu vairākos degustētājos, taču jaunākai paaudzei šis šašliks bija favorītos. Šim šašlikam uz etiķetes visvairāk norādītas e-vielas (vairāk par 10) - konservants, vesela virkne ar biezinātajiem, skābuma regulētājiem, stabilizētājiem un garšas pastiprinātājiem, kas arī izskaidro bērnu ieinteresētību.
5.”Pikants cūkgaļas šašliks” (“Rimi”), sveramais (gaļa - 71%).
Atverot radās sajūta, ka marināde ir saskābusi, kaut gan ar termiņiem viss bija kārtībā. Marinādē jūtamas garšvielas. Pati gaļa pietiekami mīksta, nav sīksta, ar minimalu treknumiņu. Uz etiķetes norādīts gan biezinātājs, gan garšas pastiprinātajs, gan konservanti (kālija sorbāts, nārtija beznonāts).
6. “Cūkgaļas šašliks” (“Nākotne”), 1 kg (gaļa - 95%).
Atverot vaļā pirmais, kas lika šaubīties vai te būs ko degustēt - tīrais speķis. Pēc smaržas jūtams tīrs etiķis, citu smaržu deguns nesajūt. Pārsteidza arī gaļas krāsa - pilnīgi balta gaļa. Marināde pēc skata atgādina baltu ziepjūdeni. Cepot gaļa sarāvās un kļuva trīs reizes mazāka. Pēc garšas tāpat kā pēc smaržas - viens vienīgs etiķis. Gaļa pietiekami sīksta, bezgaršīga. Diemžēl, uzreiz nepievērsām uzmanību etiķetei un visas sastāvdaļas nav tik labi izlasāmas, bet var salasīt, ka satur konservantu E262, vairākus antioksidantus, stabilizātorus.
7. “Cūkgaļas šašliks maigajā tomātu marinādē” (“NOO cepeškungs”), 1 kg (gaļa - 86%).
Smarža grūti nosakāma, bet patīkama. Marinādē redzami sīpoli. Gabali dažāda biezuma, taču diezgan maza izmēra. Tāpēc cepšanai uz restēm tā nav īpaši piemērota. Šo gaļu labāk iesakām uzdurt uz iesmiem. Izmantotā gaļa kvalitatīva - skaista kakla karbonāde. Pēc garšas maigs, nav ļoti sāļš. No visiem šašlikiem “NOO cepeškungs” produkcija bija vistumšākā. Šis šašliks garšoja visām paaudzēm. Uz etiķetes no konservantiem norādits tikai viens nātrija benzoāts, aromatizētājs un divi stabilizētaji: di- un trifosfāts.
8. “Cūkgaļas šašliks plūmju marinādē” (“NOO cepeškungs”) 1 kg (gaļa - vismaz 70%).
Smarža patīkama, labi jūtams plūmju aromāts. Marināde tumši brūna. Pēc garšas gaļa nedaudz saldena, pietiekami sāļa, maiga. Gaļa arī sagriezta mazākos gabalos, tāpēc labāk būtu cept uzdurot gaļu uz iesmiem. Uz etiķetes no konservantiem norādits tikai viens nātrija benzonāts, aromatizētāji, stabiblizētaji, glutēns.
Šoreiz mēs punktus un vietas nepiešķīrām, jo gaumes atšķirās un katrs ēdājs atrada savu gaļu. Dēļ pievienotām e-vielām mēs izbrāķējām Nr2 (“Jelgavas gaļas kombināts” šašliku itālu gaumē), kaut gan gaļa bija ļoti skaista un garša arī laba; Nr4 (“Talsu gaļa”), kaut arī šim šašlikam noteicošā varētu būt cena, tomēr samaksāt naudu par atgriezumiem, ādu un pievienotam e-vielām nebūtu gudri. Nr6 (“Nākotne”) mēs izbrāķētu dēļ treknas un bezgaršīgas etiķainas gaļas. Un izcelt vēlamies visus trīs šašlikus (kaut gan testēšanā peidalījās tikai divi, bet pagatavoti tika visi trīs) no “NOO cepeškungs”, tas ir Nr7 un 8, un Nr3 (“Rēzeknes gaļas kombināts”) - par šiem izstrādājumiem saņemtas visvairāk pozitīvas atsauksmes.
Veikalos nopērkamie šašliki var būt kā “ātrais risinājums” negaidītu ciemiņu ierašanās gadījumā. Jāpiebilst, ka ar garšas un marinādes daudzveidību veikalos nopērkamie šašliki neizceļas. Turklāt, nekad arī nevar zināt, kādi gaļas gabaliņi pavērsies skatam, kad spainītis tiks atvērts. Tādēļ, lai baudītu gardu un veselīgu gaļu, jāmarinē pašiem, ļaujot vaļu fantāzijai!
Pagaidām nav komentāru.