Pēdējā laikā visai populāri skaitās savā zemes mājā vai vasarnīcā uzstādīt stacionāro grilu, uz kura var uzcept visu, ko sirds kāro: sākot ar gaļu un zivīm un beidzot ar dārzeņiem, augļiem un pat mīklas pankūkām.
Kad runa ir par grila izvēli, tad rodas jautājums, kāds grils izrādīsies ekoloģiski tīrāks un ekonomiskāks, uz kāda ēdiens būs garšīgāks un labāks. Kā gāzes, tā arī ogļu grilam ir savas priekšrocības un trūkumi. Pamēģināsim tos izanalizēt.
Jums var patikt viens grila veids, bet jūsu vīram vai mammai tas var likties pilnīgi neērts. Pieņemot lēmumu par labu vienam vai otram, mēs vispirms balstāmies uz savu ieradumu gatavot, dzīvesveidu un garšu priekšrocībām, tāpēc nav vērts uzskatīt, ka apkārtējie cilvēki domās tāpat kā jūs. Tieši tāpēc, pērkot grilu, vajadzētu ļaut izvēlēties tam jūsu ģimenes loceklim, kurš uz tā gatavos visbiežāk.
Pietiek tikai ar ieslēgšanu
Gāzes grilus izvēlas tie cilvēki, kuri galvenokārt ir par ēdiena pagatavošanas vieglumu un elastību. Gāzes grils ļaus uzcept gaļu, dārzeņus vai bulciņas tā, lai tas nepiedegtu un neveidotos melna ogļu kārtiņa. Tas tiek panākt, pateicoties tam, ka gāzes grilā var uzlikt temperatūru un uzsildīšanas ātrumu, kas ļaus pilnīgi kontrolēt pagatavošanas procesu.
Lai ieslēgtu tāda veida grilu, pietiek vienkārši pagriezt rokturi. Tas ir vēl viens iemesls, kura dēļ ļoti daudzi izvēlas grilu, kas strādā, izmantojot gāzi. Nav vajadzības meklēt ogles vai malku, pilnīgi pietiek ar to, ka nospiežat pogu, un pēc dažām minūtēm grils būs gatavs izmantošanai. Tas galvenokārt ir ērti tiem, kas grilu taisās izmantot gandrīz katru dienu vasarnīcā vai privātmājā.
Tiem, kuriem patīk gatavot un kuriem pieder tukšs zemes gabals, būvniecības kompānijas piedāvā gatavus māju projektus ar speciālu vietu gāzes grilam.
Maģiskā uguns
Kaut gan gāzes grils var piedāvāt vienkāršumu un ērtumu, tradicionālā ogļu veida piekritēji diez vai to novērtēs. Daudzi no viņiem apgalvo, ka ēdiens, kas gatavots uz oglēm, garšas ziņā vairākas reizes pārspēj analogo pārtiku, kas pagatavota uz gāzes. Ogļu grilam ir nepieciešams vairāk laika, lai to sagatavotu un iedegtu, nekā gāzes. Tomēr ir vienkārši padomi, kas spēj šo procesu paātrināt.
Pirmkārt, iesaka lietot ogļu gabaliņus, kuri iedegas daudz vieglāk nekā ogļu briketes, kuras pēdējā laikā ir ļoti bieži sastopamas lielveikalos. Pie tam šādas ogles ir ekoloģiski tīras, kas savukārt nozīmē to, ka jūsu pārtikā neiekļūs kaitīgas vielas, kas rodas ķīmisku vielu sadegšanas brīdī. Vēl viens vieds kā ātrāk uzsildīt ogļu grilu, ir izmantot speciālas plēšas, kuras bieži tiek pārdotas veikalos, kur ir viss nepieciešamais piknikiem.
Ļoti bieži plēšas, grila uzsildīšanai, var pasūtīt veikalos, kur piedāvā dažāda veida lauksaimniecības tehniku, tās rezerves daļas un izejmateriālus.
Jautājuma finanšu puse
Protams, jebkura pirkuma plānošanai noteikti ir jāizvērtē savas finansiālās iespējas. Un, ja grils, kuru esat sev noskatījis, var absolūti neiederēties jūsu ģimenes budžetā, tad no tā labāk atteikties par labu kaut kam ekonomiskākam.
Gāzes grili ir ērti, bet maksā vairāk nekā ogļu, turklāt, pērkot gāzes grilu, ir jāsagatavojas tam, ka ģimenes izdevumos būs jāiekļauj sadaļa par grila apkalpošanas izdevumiem. Dažas gāzes grila detaļas, piemēram, tievās trupiņas ir regulāri jātīra vai arī jāaizstāj, ja tās ir nonēsājušās.
Ar tāda veida netīrumiem ļoti fantastiski tiks galā tīrītājs, kas tīra ar tvaiku. Ja esat šādas tehnikas laimīgais īpašnieks, jums nesagādās nekādas grūtības likvidēt šāda veida netīrumus no gāzes grila dažu sekunžu laikā.
Ogļu grils jums var šķist ne tik ērts, toties tam ir ļoti minimāls detaļu daudzums, un tas neprasa īpašas rūpes, tāpēc šāds variants ir ekonomiskāks.
Nav vērts liet eļļu ugunī
Degšķīdums neapstrīdami spēj paātrināt iekuršanas procesu vairākas reizes, toties to izmantot vajadzētu visai uzmanīgi. Sadegšanas laikā tas var izdalīt kaitīgus ķīmiskos tvaikus, kas ne tikai ietekmēs ēdiena garšu, bet arī var kaitēt veselībai. īpaši kaitīgi izmantot šādus līdzekļus ir tad, ja jūs taisāties ņemt bērnus līdzi uz pikniku – degšīduma dūmu ieelpošana var kaitēt bērna maigajām plaušām. Tāpēc labāk nodrošināties ar pacietību un grilu iekurināt tradicionālā veidā, nevis pēc tam cīnīties ar veselības problēmām.
Pagaidām nav komentāru.