Kurš izgudroja majonēzi?

Aukstā, baltā mērce – majonēze ir pazīstama cilvēkiem visā pasaulē. To pievieno visdažādākajiem salātiem, sviestmaizēm un daudzām citām aukstajām un karstajām uzkodām. Taču, vai jūs zināt, kurš izgudroja majonēzi, un kāpēc šai mērcei ir tieši šāds nosaukums?

Šī jautājuma pētnieku vairākumam ir vienots viedoklis, ka majonēze ir Francijas mērce, taču šī vārda izcelsme franču valodā nav atrodama. 1961. gadā franču kulinārijas žurnālā parādījās versija, ka vārds “majonēze” varētu būt radies no franču vārda “muyeu” , kuram viens no tulkojumiem ir “dzeltenums”.
Ir daudz dažādu versiju par majonēzes rašanos. Pārsvarā tās ir leģendāras un ir balstītas uz spilgtiem vēsturiskiem notikumiem. Piemēram, mērces nosaukums tiek saistīts ar spāņu Menorkas salas galvaspilsētu Mahonu, kuru 1758. gadā iekaroja hercogs Rišeljē. Briti pilsētu ielenca. Franču kareivjiem izsīka pārtikas krājumi. Atliku likām vēl bija palikušas tikai olas un olīveļļa. Kad ceptas olas un omletes visiem jau bija apnikušas līdz nelabumam, Rišeljē pavēlēja pavāram izgudrot kaut ko jaunu. Attapīgais kulinārs sakūla olīveļļu ar olām, pievienoja garšvielas, sāli un zaļumus. Iegūto mērci nosauca par godu Mahonas pilsētai. Starp citu, līdz pat mūsu dienām šīs salas iedzīvotāji majonēzi dēvē tikai par mahonas mērci (salsa mahonesa).

Pētnieki uzskata, ka majonēze kā diezgan vienkārša mērce ir radusies jau daudz agrāk. Nav izslēgts, ka šo mērci izgudroja vienlaicīgi vairākās Vidusjūras zemēs, kur pārpilnībā vienmēr ir olīveļļa un olas. Majonēze varēja būt viens no aioli mērces variantiem, kuru gatavoja no ķiplokiem, olīveļļas, olām, citrona sulas un ūdens. Aioli bija izplatīta visā Vidusjūras ziemeļu piekrastē, no Itālijas līdz Spānijai, pie tam, katrā reģionā bija savs mērces variants. Kādā reģionā mērcei pievienoja sinepes, bet Katalonijā – bumbierus.

Mājās gatavota majonēze ir mērce, kuru gatavo sajaucot kopā augu eļļu, visbiežāk olīveļļu, olas dzeltenumus, etiķi vai citrona sulu, cukuru, sāli, sinepes un dažas citas piedevas.
Mūsdienās veikalu klāstā piedāvātās majonēzes nav salīdzināmas ar oriģinālo produktu. Tā pat nav mērce, bet gan garšviela, kuru gatavo no lētiem augu taukiem, kuriem pievieno nevis olu, bet sojas lecitīnu, emulgātorus, krāsvielas un konservantus. To apstiprina arī tas fakts, ka dabīgā majonēze savu svaigumu saglabā ne ilgāk kā pāris dienas, bet veikalā pirktā – līdz 7 mēnešiem un pat ilgāk.

,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt