Latvijas Leģendas no Lietuvas

Kāda tad ir saldējuma izcelsme? Variācijas ir daudz un dažādas. Saldējuma pagatavošanas noslēpumu uz Itāliju esot atvedis ceļotājs Marko Polo, atgriežoties no Ķīnas. Ķīnieši jau senos laikos esot atklājuši, kā vasarā pagatavot ledu. Citi apgalvo, ka nevis ķīnieši, bet pats Romas imperators Nerons esot sūtījis vergus kalnos pēc tīra sniega un ledus, lai saldētu sulas. […]

Lasīt vairāk →

Pīrādziņi svētkiem

“Vēlies svētkus? Izcep pīrāgus!” - tā ir rakstīts uz pīrāgu pusfabrikātu paciņas, ko ražo firma MATSS. Es atcerējos par mūsu sadaļu “Melu detektors” un nolēmu šim eksperimentam izdot finansiālos līdzekļus, kas sastādīja 1,19 Ls (RIMI). Iepakojumā ir 24 pīrādziņi ar gaļu (tā rakstīts uz iepakojuma). Pīrādziņus vajadzēja uz paplātes salikt tā, lai tie rūgšanas procesā […]

Lasīt vairāk →

Pica no maisiņa

Šodien eksperimentējam ar gatavo sauso maisījumu picas pagatavošanai un vērojām ko varam iegūt!? Es izvēlējos veikalā šādu iepakojumu, ražotājs -“Dobeles Dzirnavnieks”. Tur iekšā ir divas paciņas - viena ar sauso raugu, otra ar miltiem. Sākumā vajadzēja pagatavot ieraugu - raugu sajaukt ar daļu silta piena un cukuru. Kad ieraugs ir gatavs, tad vajadzēja sajaukt ieraugu […]

Lasīt vairāk →

Bagete ar zaļumu sviestu

Laikā, kad maize kļūst aizvien dārgāka un daudzās ģimenes maizi izvēlas cept paši, nevis pirkt veikalā, nolēmām melu detektoram pakļaut maizes pusfabrikātu. Atradām RIMI veikalu tiklos nopērkamo bageti. Redzējām vairākus veidus, bet mēs nopirkām ar zaļumu sviestu un ar ķiploku sviestu. Cena - 0.29Ls par vienu vienību. Pusfabrikāts tiek ražots Igaunija pēc RIMI paūtījuma. Uz […]

Lasīt vairāk →

Pikantie kefīri ar piedevām

Skābpiena produktus uzturā regulāri lieto tautas ilgdzīvotājas. Viens no populārākajiem ir kefīrs. To gatavo, pienu ieraudzējot ar specifisku mikroorganismu ieraugu, tā dēvēto kefīra sēnīti. Kefīra veidošanās procesā rodas pienskābes baktērijas, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu. Un mūsdienās konkurence starp piena produktu ražotājiem ir liela. Kefīrs nopērkams gan pudelēs, gan pakās, gan izlejams. Uzņēmums “Valmieras Piens” […]

Lasīt vairāk →

Klasiskā omlete

Piena pārstrādes uzņēmums AS “Valmieras piens” sācis ražot jaunu produktu - pusfabrikātu “Klasiskā omlete” tetrapakā, iepērkot izejvielas no vietējiem ražotājiem. Informē “Valmieras Piens” pārstāve Lija Ozoliņa: “Lēmumu ražot produktu pieņēmām sekojot tendencēm dzīvesstilā, kad aizvien vairāk cilvēku par svarīgāko maltītes pagatavošanā uzskata ātrumu un ērtumu…. Omleti pagatavot ir vienkārši - tetrapakas saturs jāielej pannā, jāmaisa […]

Lasīt vairāk →

Aukstā zupa vasarai

Sākoties vasaras sezonai mēs aizvien mazāk un mazāk gribam atrasties mājās un gribas vai nu uz pludmali, vai nu uz vasarnīcu. Un aizvien mazāk laika tērējam ēdiena pagatavošanai. Ēdieni kļūst vieglāki gan uzņemto kaloriju daudzuma ziņā, gan pagatavošanas laika ziņā. Un kur nu vasara bez svaigiem dārzeņiem, augļiem un aukstās zupas?! Šoreiz Melu detektoram nolēmam […]

Lasīt vairāk →

Pankūkas kuras nevajadzētu dot Karlsonam

Karlsons parādījās tikai ap pusdienas laiku. Šoreiz viņš nelidoja, bet kārtīgi piezvanīja pie ārdurvīm. Brālītis tās atvēra. – Ai, cik labi, ka tu atnāci, – Brālītis tūliņ sacīja, bet Karlsons viņā neklausījās. Viņš tiešā ceļā traucās pie Bokas jaunkundzes uz virtuvi. – Kādu miksli tu šodien gatavo? – viņš vaicāja. – Vai kaut ko tik […]

Lasīt vairāk →