Carnikavas nēģi, jeb ciemos pie Krupja kunga

Nēģi dzīvo jūrās un ezeros. Nēģu vidējais dzīves ilgums ir 6 gadi. Savas dzīves laikā tie var sasniegt 110 cm garumu un svērt līdz 2,5 kg. Nēģi vairojas tikai un vienīgi saldūdenī. 100g nēģu satur 88 kkal. Barojošā nēģu gaļa ir piesātināta ar minerālvielām un vitamīniem. Nēģos ir tādi mikroelementi kā sērs, molibdens, hroms un […]

Lasīt vairāk →

Ko grila sezonai piedāvā ražotāji?!

Viena no ,,Bonappetit,, recepšu portāla sadaļām - “Melu detektors” jau no pašas pirmās dienas ir raisījusi patiesu interesi mūsu portāla apmeklētājos. Šajā sadaļā publicējam savu subjektīvo viedokli par kādu pārtikas produktu, ēdināšanas iestādi vai pakalpojumu, kuru cenšamies pamatot. ,,Melu detektora,, sadaļu finansējam mēs paši, un tieši šajā sadaļā nav iespējams izvietot kāda produkta vai pakalpojuma […]

Lasīt vairāk →

Saldā svētdiena Skrīveros

Lielai daļai Latvijas gardēžu, izdzirdot apdzīvotas vietas Skrīveri nosaukumu, pirmā asociācija rodas ar “Skrīveru mājas saldējumu”. Arī mēs esam ne reizi vien dažādos tirdziņos iebaudījuši šī ģimenes uzņēmuma interesantos saldējumus, taču līdz šim Skrīveros viesojušies nebijām. Kādā svētdienas rītā pieņēmām Lauku ceļotājs aicinājumu piedalīties akcijā “Atvērtās dienas laukos”. Akcijas mērķis bija popularizēt Latvijas lauku dzīvi, […]

Lasīt vairāk →

Pastaiga pa Līgatnes dabas takām un pusdienas “Vilhelmīnes dzirnavās”

Pēc nelielas aptaujas un vēstuļu apkopošanas (paldies ka šad un tad mums atrakstat un izsakat savus ierosinājumus) esam nolēmuši paplašināt mūsu degustāciju un izpētes sadaļas “Melu detektors” apvāršņus. Turpmāk pievērsīsim uzmanību arī atpūtas iespējām Latvijā. Pirmais, kas ienāca prātā kādā sestdienas rītā, doties pie dabas. Un šoreiz tā bija Līgatne. Lai arī iebraucot GNP stāvvietā […]

Lasīt vairāk →

Siļķu salāti, toreiz un tagad

Paši populārākie no visiem siļķu salātiem ir Padomju laika mantojums – “siļķe kažokā”. Apmēram no 1970. gadu vidus šie salāti kļuva par tradicionālu ēdienu Jaunā gada svētku galdam arī mūsu valstī. “Siļķi kažokā” gatavoja no pašiem vienkāršākajiem un pieejamākajiem produktiem. “Siļķe kažokā” ir visu pārējo siļķu salātu “vecmāmiņa”, jo tieši no šiem salātiem, mainot un […]

Lasīt vairāk →

Veikalu tīkls “Lats” tirgo vecas desas. Vadība notikušo nekomentē.

Latvijā lielāku un mazāku veikalu tīklu konkurence ir visai sīva. Veikalu mārketinga un pārdošanas daļas darboņi nemitīgi seko konkurentu aktivitātēm un cenšas nezaudēt savu pircēju, piedāvājot jaunas akcijas, īpašus piedāvājumus lojalitātes karšu īpašniekiem un, protams, svaigu un kvalitatīvu produkciju, kas ir viens no pamata nosacījumiem pārtikas produkcijas tirdzniecībā. Taču, izrādās, arī šodien ir veikalu tīkli, […]

Lasīt vairāk →

Atpakaļ 90tajos, jeb šašliki Mangaļos

Šašliks – aromātiska, sulīga gaļa ar dūmu smaržu. Šašliks visā pasaulē tiek uzskatīts par tipisku kaukāziešu ēdienu. Šis ēdiens ir labi zināms arī daudzām ganu un lopkopju tautām, īpaši kalnos dzīvojošām. Kas attiecās uz pašu nosaukumu “šašliks” , tad neskatoties uz šī vārda neapstrīdamo Turku izcelsmi, neviens Kaukāzā, tai skaitā Azerbaidžānā, kur bieži tiek lietota […]

Lasīt vairāk →

Vai picērija var pārsteigt?

Daudzi uzskata, ka šīsdienas picas prototips ir radies senajā Grieķijā. Racionālie grieķi sāka cept apaļas mīklas maizes ar garšvielām, tad tām pievienoja arī dažādus produktus, ko tiem sūtīja “dievi” no Hellas. Grieķi picu dēvēja par “plakuntos” (romieši - “placenta”) tulkojot - “Plakana cepta maize”. Jāmin, ka romieši ir bijuši lieli eksperimentētāji - tie šajās receptēs […]

Lasīt vairāk →

Plānās pankūkas pudelē

Pankūkas ir viens no vispopulārākajiem ēdieniem dažādu tautu virtuvēs jau kopš seniem laikiem. Tās cilvēku ir pavadījušas no dzimšanas brīža (pankūkas pasniedza dzemdētājām) līdz pat nāves dienai (pankūkas obligāti bija jāpasniedz bēru mielastā). Arī mūsdienās pankūkas tiek bieži celtas galdā. Visas pasaules tautas, kuras ēdienu gatavošanā izmanto miltus, cep pankūkas, to daudzveidība ir neizsmeļama. Pankūku […]

Lasīt vairāk →