Kruasāni un kanēļmaizītes no “RIMI”

Ik­die­nas stei­gā un laika trūkuma dēļ aizvien biežāk daudzu cilvēku ēdien­kar­tē parādās pus­fabrikāti. Šā­dai mal­tī­tei ir vie­na priekš­ro­cī­ba  – to var āt­ri pa­ga­ta­vot. Bet kā tā garšo un kādas sekas šādu produktu lietošanai var būt, par to šajā rakstā. Vienā no vēsajiem vasaras vakariem mums sakārojās ko smaržīgu un pašceptu. Tomēr pašiem ņemties ar mīklu […]

Lasīt vairāk →

Par picu, “Čili” picu un “Drauga karti”

Daudzi uzskata, ka mūsdienas picas prototips ir radies senajā Grieķijā. Racionālie grieķi sāka cept apaļas mīklas maizes ar garšvielām. Tad tām pievienoja arī dažādus produktus, ko sūtīja “dievi” no Hellas. Grieķi picu dēvēja par “plakuntos”, romieši - “placenta”, tulkojot - “plakana cepta maize”. Jāmin, ka romieši ir bijuši lieli eksperimentētāji - tie šajās receptēs savienoja […]

Lasīt vairāk →

Kas tas “krēmsiers” un kā to ēd?

Biezpiena siers, sviesta siers un krēmsiers – visi šie nosaukumi ir attiecināmi uz vienu un to pašu produktu. Tas ir mīksts sviestmaižu siers – gaisīgs un saldens, kuru ir tik patīkami no rīta uzziest uz svaigas tostermaizes un iedzert tasi kafijas. Krēmsieri tiek gatavoti no piena vai biezpiena, pievienojot krējumu un sviestu, taču visbiežāk sviesta […]

Lasīt vairāk →

Korejas burkāni - kā tie radušies un kur tos iegādāties

Jau kopš seniem laikiem viens no iecienītākajiem korejiešu ēdieniem ir jēla marinēta gaļa vai zivs. Jēlo gaļu vai zivis marinēja bagātīgā etiķa devā, pievienojot tādas sastāvdaļas kā sīpoli, ķiploki, pipari. Pēc tam, lai kaut kādā veidā neitralizētu pārlieku lielo skābumu, lielos daudzumos pievienoja smalki sagrieztus redīsus vai Pekinas kāpostus (taču, gandrīz nekad neizmantoja burkānus) un […]

Lasīt vairāk →

Kafejnīca kā muzejs “Dakota”

Iespējams, šis ir visapjomīgākais “Melu Detektors” pētījums uz šo brīdi laika ziņā. Viesojāmies vienīgajā Latvijas kafejnīcā - muzejā “Dakota” uzreiz aiz Ogres, Ciemupē (oficiāls muzeja statuss ēstuvei gan nav piešķirts). Kafejnīcai ir ļoti neparasts interjers. Tajā apskatāma militārā tehnika un atribūti, kas atgādina par Padomju armijas klātbūtni Latvijas republikā (toreiz Padomju savienības sastāvā). Arī kafejnīcas […]

Lasīt vairāk →

Gruzīnu tomātu mērce “Tanheiser”

“Melu detektors” ietvaros esam testējuši gan kečupus , gan adžikas. Esam arī skaidrojuši šo piedevu izcelsmi un pētījuši dažādu tautu kulinārijas vēsturi, mēģinot noskaidrot, kura no tautām pirmā radījusi mērces, kuras mūsdienās atrodamas katrā virtuvē. Šoreiz necentīsimies salīdzināt, bet gan vēlamies padalīties ar, mūsuprāt, šīs sezonas hītu - Tanheiser Gruzīnu tomātu mērci ! Neslēpsim, esam […]

Lasīt vairāk →

LIDO brokastis

Šis ir nejauši tapis materiāls. Šoreiz līdz nebija pat fotoaparāts, tapēc uzreiz atvainojamies par bilžu kvalitāti, jo “Melu detektors” darboņi fotogrāfiju tapšanā izmantoja mobilā telefona kameru. Pulkstens bija nedaudz pāri 8 no rīta, parasts darbdienas rīts. Meklējām vietu, kur Rīgas centrā iedzert kafiju. Meklējot vietu izbraukājām gandrīz puscentru, taču šajā laikā neviena iestāde nebija gatava […]

Lasīt vairāk →

Gaļas bumbiņas, kā tas radušās un ko piedāvā ražotāji

No kurienes uz mūsu galda ir nonākušas gaļas bumbiņas, kuras tautā sauc par frikadelēm? Frikadeles (itāl. frittetella – cepts) ir ēdiens, kas tiek gatavots no mājlopu vai zivs maltās gaļas. Frikadeļu (gaļas bumbiņu, tefteļu) rašanās vēsture ir miglā tīta. Ņemot talkā loģiku un skolas programmas zināšanas, mēs varam secināt sekojošo. Gaļa vienmēr ir bijusi diezgan […]

Lasīt vairāk →

“Tapu Lapu” bērniem no VICI

Lietuvas uzņēmums vai precīzāk sakot uzņēmumu grupa “Vičiūnai” ir vieni no lielākajiem krabju nūjiņu ražotājiem Eiropā. Savu produkciju ar zīmolu “VICI” tie piegādā vairāk kā uz 40 pasaules valstīm. Koncernā “Vičiūnai” ietilpst 47 uzņēmumi no 17 valstīm. Produkcija top sešās uzņēmuma ražotnēs un šajā koncernā tiek nodarbināti 6500 cilvēku. Uzņēmuma produktu grozā ietilpst vairāk kā […]

Lasīt vairāk →