Ravioli ir makaronu izstrādājums (itāļu pastas paveids) no plānas mīklas ar dažādu pildījumu. Daudzi cilvēki itāļu ravioli pielīdzina krievu pelmeņiem vai ukraiņu vareņikiem. Līdzība patiešām pastāv. Bet ar ko tad ravioli atšķiras no pelmeņiem un vareņikiem? Pirmkārt, ar savu formu (kvadrātveida, trīsstūra, pusmēness vai elipses forma).
Otrkārt, ravioli nekad negatavo saldēšanai. Tos vienmēr pasniedz uzreiz pēc izveidošanas un pagatavošanas. Itāļu virtuve atšķiras ar to, ka visi ēdieni tiek pasniegti svaigi, tikko pagatavoti, karstā veidā. Kā pildījumu šim ēdienam izmanto: jebkuru gaļu, zivis, jūras veltes, sieru, dārzeņus, spinātus, kartupeļu biezeni, sojas biezpienu. Bez tam, ravioli ar veģetāro pildījumu ir daudz populārāki par ravioli ar gaļas pildījumu. Var pagatavot arī deserta ravioli, pildījumam izmantojot saldus augļus, džemus, ogas un pat šokolādi. Saldos ravioli parasti vāra verdošā ūdenī. Vārītus ravioli ar gaļas pildījumu izmanto kā pamatēdienu, izdaiļojot to ar asu mērci, rīvētu sieru un olīvām.
No mērcēm pašas populārākās ir tomātu, sīpolu, krējuma un pesto, kas pagatavots no aromātiskām garšvielām. Dārzeņu ravioli pasniedz ar izkausētu sviestu vai krējumu. Eļļā ceptus ravioli pasniedz ar zupas vai buljona biezeni. Stāsta, ka Itālijā katrā provincē gatavo savu firmas pildījumu. Pēc vairāku ekspertu domām, vislabākais pildījums ir no maltas vistas gaļas, kurai ir pievienots parmezāna siers, spināti un pētersīļi.
Ravioli ir pieminēts itāļu literatūrā jau XIII gadsimtā. Tas ir vēl pirms Marko Polo atgriešanās no Ķīnas. No sākuma ravioli tika uzskatīts par sicīliešu ēdienu, kas iespējams, norāda uz to, ka šis ēdiens ir patapināts no citām vidusjūras zemju tautām.
Ravioli uzturvērtība ir atkarīga no pildījuma. Ravioli ar jūras veltām un zivīm ir bagāts ar aminoskābēm, nepiesātinātām taukskābēm, minerālvielām ( galvenokārt jods, magnijs, fosfors kalcijs un sērs ), B grupas vitamīniem. Nepiesātinātās taukskābes pazemina holesterīna līmeni un samazina sirds – asinsvadu slimību risku. Jods ir nepieciešams vairogdziedzera darbībai. Magnijs labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu, paaugstina organisma noturību pret stresu, samazina nervozitāti, veicina veselīgu miegu un mazina trauksmes sajūtas. Fosfors un kalcijs ir nepieciešams kaulu sistēmas stiprināšanai. B grupas vitamīni kopā ar magniju stimulē organismā folijskābes ražošanu, kura savukārt organismā veicina “laimes hormona” - serotonīna veidošanos. B vitamīna trūkums organismā noved pie emocionālas pārslodzes un psiholoģiskā diskomforta. Ravioli ar gaļas pildījumu ir vērtīgs dzelzs, kālija, fosfora, pilnvērtīgu olbaltumvielu, aminoskābju un tauku avots. Dārzeņu pildījums dāvās mūsu organismam lielu vitamīnu, mikroelementu, antioksidantu, pektīnu, polisaharīdu, un vērtīgu organisko vielu daudzveidību. Dārzeņi viennozīmīgi labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, tos organismam ir viegli pārstrādāt, tie nerada smaguma sajūtu, un ir ideāli piemēroti tiem, kuri seko savām ķermeņa formām un ietur slaido līniju.
Taču šodien mēs vēlamies jūs iepazīstināt ar īpašiem ravioli - tie gatavoti no Latvijas zemnieku audzētiem un piegādātiem produktiem un ņemot vērā mūsu vietējo gardēžu tīkamākās garšu kombinācijas - ravioli ar sautētu teļa vai vistas gaļu, sieru un spinātiem, dārzeņu pesto vai sēnēm. Tā vismaz apgalvo pats ražotājs - “Vairāk Saules”, turklāt ravioli gatavošanu uzraugot pats saulaino garšu Guru Endijs Bērziņš.
Mūsu uzmanību piesaistīja virtuāla tikšanās vietne ražotājiem un patērētājiem womstar.lv. Mēs vēlētos viņus dēvēt par mūsu sadaļas “Melu detektors” tradīciju turpinātājiem un par to patiesi priecājamies, jo uzskatām, ka tieši degustācijas un subjektīvu viedokļu apkopojums sniedz ražotājam reālu priekšstatu, kā tad produkts tiek uztverts un vērtēts. Un ieguvēji esam arī mēs - patērētāji, jo abpusēji komunicējot, viennozīmīgi, uzlabosies produkcijas kvalitāte. Jebkurš ražotājs vēlas zināt, ko patiesībā domā patērētājs. Tad nu sazinājāmies ar womstar.lv darboņiem un piedāvājām mūsu “Melu detektors” laboratoriju ar visiem aģentiem, konkrētu produktu padziļinātai izpētei. Womstar.lv piekrita sadarboties. Iespējams arī turpmāk sadaļai “Melu detektors” saturu gatavosim kopīgiem spēkiem.
Šoreiz uz mūsu laboratorijas degustāciju galda nonāca četri “Vairāk Saules” ražoti ravioli veidi - ar vistas gaļu, ar teļa gaļu, ar jēra gaļu un ar sēnēm. Visus ravioli gatavojām atbilstoši (strikti ievērojot) instrukcijai. Šajā reizē ravioli degustācijā piedalījās sportiska trīs bērnu māmiņa, viņas vīrs uzņēmējs, kāda uzņēmuma sekretāre un viņas līgavainis - teātra skaņu režisors. Mēs gan arī baudījām, bet šoreiz atturējāmies no vērtējuma, lai objektīvāks spriedums! Esam jau reiz vērtējuši šī paša uzņēmuma ēstuvi - Vieta kur vairāk saules un ja reiz mums ir simpātijas, objektīvs vērtējums varētu neizdoties.
Pirms publicējam degustātoru spriedumus, vēlamies piebilst - degustātori nebija informēti kādi ravioli (ar kādu pildījumu) tiek pasniegti. Katram degustatoram pēc iespējas īsāk bija jākomentē savas emocijas, garšas un izjūtas. Katrs tika nodrošināts ar rakstāmo un papīru, lai fiksētu savu viedokli.
Tad nu sāksim!
Ravioli ar vistu (tika pasniegti ar tomātu mērci un ar siera mērci)
Vista kā vista, kopā ar mērci baudāma.
Maiga garša, laba mērce, pelmeņi kā pelmeņi, tikai gaļas maz.
Ļoti garšīgi, taču pats produkts nevieš mājā gatavota ēdiena sajūtu, bet vairāk pusfabrikātu. Maigs ēdiens.
Garšīgi! Ļoti atgādina “Statoil” ciabatta ar vistu, visa kopējā garša pilnība atgādina to ciabattu.
Ravioli ar jēra gaļu (tika pasniegti ar aso baklažānu-tomātu mērci)
Kā liellops, priekš jēra likās par sausu un liesu. Ļoti garšīga baklažānu/tomātu pikantā piedeva. Man kā jēra gaļas cienītājai pietrūka pildījumā zaļumi.
Gandrīz uzreiz varēju pateikt, ka jērs.
Labi, labi, bet arī pamaz gaļas.
Viens pats ravioli nu tā - nekas īpašs, bet kopā ar mērci un pati mērce supergaršīga!
Ravioli ar teļa gaļu (tika pasniegti ar siera mērci)
Garša kā iepriekš atgādina liellopu. Šiem ravioli pildijumā visvairāk gaļas.
Zirgs? Jērs vai liellops?Bet caurmērā grūti nosakāms sastāvs.
Nedaudz sīvs,sūrs,paskatoties sastāvu uz iepakojuma (pēc degustācijas red.) skaidrs, ka tas no vīna.
Vissātīgākais, ar visvairāk gaļu, pieliku vēl salātlapu,patika pašas gaļas garša.Vislabākā salīdzinot ar iepriekšējiem.
Ravioli ar sēnēm
Pārāk smalka konsistence sēnēm, pildījums prasītos lielākos gabaliņos.
Vairāk jutu pilngraudu mīklu, nevis sēnes. Garšas nav sabalansētas.
Sēnes kā jau sēnes, jūt sēņu garšu.
Visvairāk jūt pašu pilngraudu mīklu, taču pēcgarša kā pēc kartīgas sēņu izēšanās. Man prasītos sēnes lielākos gabalos, nevis sēņu putru.
Apkopojot viedokļus secinam - produktam nav ne vainas, taču visi degustācijā iesaistītie bija gaidījuši ko vairāk…., jo zīmols “Vairāk Saules” rada asociācijas ar kvalitatīvu apkalpošanu un augstvērtīgu produktu. Iespējams, vērā ņemami ieteikumi - ravioli ar jēra gaļas pildījumu pievienot vairāk zaļumu, kas izceltu jēra gaļas garšas īpašības un sēnes priekš pildījuma giezt ne tik smalki. Tomēr kā jau saka - “Par gaumi nestrīdās”!
Šim produktam piešķiram ☆☆☆☆ zvaigznes, vienu ☆ ieturēsim par neattaisnotajām, klusajām cerībām, ka ravioli radīti īpaši Latviešu sirdīm un vēderiem būs īpašāki.
Pagaidām nav komentāru.