Lietot vai nelietot uzturā zirga gaļu?

Zirgu gaļas lietošana uzturā visizplatītākā ir Kaukāzā un Dienvidāzijā. Taču, neapstrīdams paliek arī fakts, ka senos laikos Krievijā, Latvijā un citās valstīs desu gatavošanai izmantoja tieši zirgu gaļu. Atcerēsimies arī neseno “Zirgu gaļas skandālu” . Tādēļ šoreiz pacentīsimies uzskaitīt zirgu gaļas lietošanas plusus un mīnusus.
Pirmkārt, zirgu gaļas vērtīgums ir tajā, ka tā lielā koncentrācijā satur pilnvērtīgas un kvalitatīvas olbaltumvielas, kuras pēc aminoskābju sastāva ir lieliski sabalansētas. Pateicoties šim faktam, zirgu gaļa tiek uzskatīta par diētisku produktu.

Jauka vieta tavai reklāmai! info@bonappetit.lv

Speciālisti apgalvo, ka zirgu gaļu organisms pārstrādā astoņas reizes ātrāk nekā liellopu gaļu.
Dietologu klasifikācijā, zirgu gaļā esošie tauki ir ierindoti pa vidu starp dzīvnieku un augu valsts taukiem. Pateicoties spējai samazināt holesterīna līmeni asinīs, zirgu gaļa ir lielisks produkts, lai organismā veicinātu apmaiņas procesus. Zemais tauku saturs gaļā padara to par diētām un svara samizināšanai piemērotu produktu.

Zirgu gaļas sastāvā ir daudz vitamīnu un mikroelementu, kuru vidū it īpaši tiek akcentēti A vitamīns un dzelzs. Ir veikti pētījumi, kuri norāda, ka zirgu gaļa spēj palīdzēt neitralizēt radiācijas kaitīgo ietekmi. Bez tam, jau senie klejotāji apgalvoja, ka, lietojot uzturā zirgu ādu, tā uzlabo potenci.

Nav noslēpums, ka īpaši vērtīgi ir zirgu tauki. Tos izmanto kā kosmētisko līdzekļu komponentu. Farmācijā pielieto zāļu ražošanā pret tādām kaitēm kā saaukstēšanās slimības, apsaldējumu un apdegumu ārstēšanai. Bieži zirgu gaļu iesaka lietot pēc saslimšanas ar dzelteno kaiti, lai atjaunotu aknu darbību.

Zirgu gaļa ir hipoalerģiska, tajā ir liela B grupas un E vitamīnu koncentrācija. Pateicoties šādai kombinācijai zirgu gaļa uzlabo asinsriti. Zirgu gaļas ēdienus iesaka lietot anēmijas slimniekiem.
Taču, neskatoties uz neskaitāmajām pozitīvajām gaļas īpašībām, zirgu gaļa nav īpaši populāra, un tam ir savi iemesli. Zirgu gaļā ir ļoti maz ogļūdeņražu, ne vairāk kā 1%. Šāda vide ir labvēlīga dažādu baktēriju attīstībai, un gaļu nav iespējams ilgstoši uzglabāt.
Veterinārie dienesti ar īpašu rūpību pārbauda zirgu gaļu, jo pastāv iespējamība, ka gaļā ir bīstamā salmonellas parazīta klātbūtne. Šis parazīts var izraisīt smagas sekas ar letālu iznākumu. Tieši šī iemesla dēļ jēlu zirgu gaļu uzturā lietot kategoriski ir aizliegts. Vēl zirgu gaļa ir trihinozes pārnēsātāja. Šis arī ir bīstams parazīts, kas vieglākajos gadījumos izraisa gremošanas trakta traucējumus, bet smagākos – asiņošanu.

Nenoliedzami, zirgu gaļa ir zināms, cienīgs, taču neviennozīmīgs produkts. Vienu iemeslu dēļ zirgu gaļa ir ļoti piemērota diētiskiem ēdieniem, citu iemeslu dēļ tā var radīt kaitējumu veselībai.
Lai izvairītos no nepatīkamiem brīžiem un nekaitētu savai veselībai, zirgu gaļu ir pareizi jāuzglabā un pareizi jāpagatavo.
Rakstu sagatavoja Daiga Maiga, speciāli recepšu portālam www.bonappetit.lv

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt