Mājas kotletes no Mammas virtuves?!

Sakotnēji ar vārdu “kotlete” apzīmēja pagatavotu gaļas gabalu uz kaula, pārsvarā uz ribas kaula. Vārds “kotlete” (fr. côtelette) cēlies no franču vārda côteriba. Pats ēdiens pirmo reizi minēts eiropiešu ēdienkartē. No XIX. gadsimta beigām kulinārajās grāmatās tika minēts jēdziens “malta kotlete”, kas saglabājās arī XX. gadsmitā.
Pirmajā Padomju laika pavārgrāmatā “Книгa о вкусной и здоровой пище” 1939. gada kaut vēl ir pieminēts jēdziens “maltās kotletes”, tomēr pēc noklusējuma tiek pieņemts jau kā maltās gaļas izstrādājums.

Pamazām vārdu “kotlete” attiecināja arī uz citiem kulinārijas izstrādājumiem, pagatavotiem pēc līdzīgas tehnoloģijas, tomēr ne no gaļas. Piem. zivju kotletes, vistas kotletes vai dārzeņu kotletes.

Mūsdienu virtuvei raksturīgo kotleti gatavo no maltās gaļas. Maltai gaļai pievieno arī citas sastāvdaļas: olas (nav obligāti), rīvmaizi vai baltmaizi, sīpolus, dažreiz ķiplokus, kartupeļus, sieru, garšvielas un sāli. Izveidotās kotletes apcep pannā uz lielas uguns no abām pusēm, tad samazina uguni un cep līdz gatavībai. Cepšanas laikā pannu var apsegt ar vāku un pievienot kādu mērci vai krējumu, lai tajā gaļu pasautētu.

Kāds varbūt izteiksies: nu kurš gan nezin kas tā kotlete tāda ir !? Taču, izrādās, domas dalās un šobrīd veikalu plauktos atrodami dažādi izstrādājumi, kuri slēpjas aiz šī gardā maltas gaļas izstrādājuma kārdinošā nosaukuma - kotlete.
Taču tos nogaršojot ne vienmēr rodas vēlme tos dēvēt šajā vārdā.

Taču tagad par visu pēc kārtas.

Ar lielu prieku jāatzīmē, ka mūsu ražotāji ir sākuši domāt par savas produkcijas vizuālo noformējumu un aizvien vairāk krāšņie iepakojumi priecē acis un smadzenēs rodas nepārprotams impulss - jāpērk! Taču tieši tāpēc, ka ne vienmēr reklāmās solītais piepildās, radīta šī sadaļa. “Melu Detektors” darbinieki pamanīja “Nākotne” jauno līniju “Mammas virtuve”.
Ieraugot gaumīgo kotlešu iepakojumu bez īpašām šaubām likām to iepirkumu ratiņos, lai jau nākamajā dienā tās pagatavotu un nogaršotu.

www.fotofabrika.lv

Iepakojumā 6 kotletes, kopējais svars 400g. Cena 2,29LVL. 5 lati kilogramā - nu pēc cenas spriežot izstrādājumam vajadzētu būt kvalitatīvam. Uz iepakojuma arī uzraksts: Garantē Vislabāko Kvalitāti!

Mēs pagatavojām kotletes atbilstoši norādījumiem uz iepakojuma. Vizuāli koletes izskatījās labi. Taču ar to arī šoreiz nācās samierināties. Pirmais nokostais gabals lika vilties visiem degustācijas dalībniekiem. Pēc garšas šīs “kotletes mammas gaumē” vairāk gan atgādināja tefteļus no Padomju laika ēdnīcām (ne visai augsta līmeņa). Nesaprotama dīvaina pēcgarša, intuitīvi līdzinās (atgādina) kādu medikamentu. Šis fakts lika mums domāt ka produkts nav svaigs. Taču uz iepakojuma norādītais termiņš vēstīja, ka produkts vēl ir lietojams. Arī gatavojot kotletes uz pannas gaisā nebija jūtama bojāta produkta aromāts. Ar sāli ražotājs nav skopojies, bet uz iepakojuma netiek minēts pecīzs sāls daudzums.

Foto: www.fotofabrika.lv

Mēs parasti cenšamies saudzēt vietējos ražotājus un savos izteikumos nebūt īpaši skarbi, taču ja tiek prasīta samaksa 5 LVL par kilogramu…, vēlamies, lai produkts atbilst cenai. Taču šoreiz par šīm tefteļiem kotletēm jūtamies krietni pārmaksājuši! Un ja kādam patiesi šis izstrādājums rada asociācijas ar mājās gatavotām kotletēm, turklāt tās gatavojušas māmiņas gādīgās rokas… nu atvainojiet! Tad jau labāk pusdienot jebkurā ēstuvē ārpus mājas!

Produktam piešķiram ☆ - par iepakojumu.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt