Maltās gaļas cepetis *Mājas gaumē*

Gaļas patēriņš katrā valstī var būt stipri atšķirīgs. Tas ir atkarīgs no sociālo, ekonomisko, politisko, reliģisko un ģeogrāfisko jautājumu ietekmes. Kopējais gaļas patēriņš pasaulē pieaug, kas izskaidrojams ar to, ka pieaug arī cilvēku skaits.
Pēdējos četrdesmit gados gaļas patēriņš ir trīskāršojies. Pēc 2004. gada datiem no patērētās gaļas aptuveni 38% bija cūkgaļa, 30% — putnu gaļa, 25% — liellopu gaļa, bet atlikušie 7% pārējo dzīvnieku gaļa, galvenokārt, aitas gaļa.

Gaļas patēriņš uz vienu pasaules iedzīvotāju 2010. gadā vidēji bija 41,9 kg. Industrializētajās valstīs gaļas patēriņš uz vienu cilvēku sasniedz pat 80 kg gadā. Latvijā vidējais patēriņš ir 61 kg, Lietuvā — 77,6 kg, bet Igaunijā — 58,8 kg.

Saprotams, arī gaļas pārstrāde un no gaļas produkcijas tirdzniecibas gūtā peļņa ir nozīmīgs stimuls uzņēmīgiem cilvēkiem domāt un piestrādāt, lai to vairotu. Un, diemžēl, gadās, ka tiekšanās pēc peļņas atstāj negatīvu ietekmi uz gala produktu.

Šoreiz mūsu “Melu detektors” darboņu uzmanību piesaistīja pēc AS “Rīgas Miesnieks” pasūtījuma AS “Rakvere Lihakombinaat” ražotais produkts “Maltās Gaļas Cepetis” *mājas gaumē*.

Pirmais, kas uzrunāja, bija iepakojums, kurš vizuāli atšķīrās no pārējiem plauktā izvietotajiem. Par iepakojuma noformējumu uzreiz atdosim piecas zvaigznes. Taču mūsu rubrikas galvenais faktors - garša un paša izstrādājuma kvalitāte.
Kamēr nav pieteicies labvēlis, kurš uzņemtos finansēt iekārtas, ar kurām būtu iespējams noteikt produkta ķīmisko sastāvu (Vēlies atbalstīt šo projektu - info@bonappetit.lv), tikmēr atliek paļauties vien uz degustācijā iesaistīto cilvēku subjektīvo viedokli - vizuālais izskats, smarža un garša. Diemžēl par garšu neko labu šoreiz pateikt nevaram.

Tā īsti nevēlamies iedziļināties konkrētā produkta sastāva apspriešanā un tūlīt paskaidrosim kāpēc. Uz iepakojuma ir minēts, ka “Maltās Gaļas Cepetis” *mājas gaumē* nesatur E-vielas. Starp sastāvdaļām uz iepakojuma tiešām redzam tikai dabīgas izcelsmes sastāvdaļas - cūkgaļa, garšvielas, piena sūkalu pulveris, sāls un tml. Un viss jau būtu labi, ja ne viens nozīmīgs “bet”. SĀLS!
Šis produkts ir tik sāļš, ka dēļ sāls daudzuma vairs nejūt paša produkta - gaļas garšu.

 

Foto: www.fotofabrika.lv

Foto: www.fotofabrika.lv

 

Intereses pēc palūkojāmies, kas par sāls daudzumu rakstīts uz iepakojuma - 1,5 g uz 100g. It kā nav tik traki. Mēs veicām eksperimentu un uz 100g maltās gaļas pievienojām 1,5 g sāls. Rezultāts bija pilnīgi savādāks. Jūs jautāsiet - kā tad tā? Mēs sazinājāmies ar PVD speciālistiem un uzdevām šo jautājumu. Mums atbildēja, ka sāli, iespējams, satur arī garšvielas, kuras pievienotas produktam.

Kā pēc garšas? Godīgi sakot, nekā! Sāls ir tik daudz, ka neko citu vairs nejūt. Nejūt ne garšvielas, ne pašu gaļu (cepetis 60% sastāvot no cūkgaļas). Īsāk sakot, vienkārši negaršīgi! Ja šāds cepetis ir mājas gaumē, tad mēs šājās mājās viesoties negribētu.
Varam pateikt vairāk - cepetis pēc nogaršošanas pa taisno devās uz miskasti. Un rodas jautājums - kāda starpība, no kā sastāv produkts, ja tas nav baudāms?

Ja ražotājs neuzlabos šī izstrādājuma garšas īpašības, mēs prognozējam, ka šis produkts jau pavisam drīz veikalu plauktos vairs nebūs atrodams!

Pirmo reizi “Melu detektors” pastāvēšanas laikā šim produktam nepiešķiram nevienu zvaigzni !

☆ ☆ ☆ ☆ ☆
Rakstā minēts degustētāju subjektīvais viedoklis par konkrēto produktu. Raksta tapšanā izmantoti materiāli no http://lv.wikipedia.org

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt