Šī brīža konkurence pārtikas ražotāju vidū liek uzņēmējiem meklēt jaunas nišas un jaunas peļņas iespējas. Tā ir noticis arī ar maizes ceptuvi “Lāči”. Veikala plauktos, turklāt gaļas nodaļā ievērojām šī zīmola iepakojumu ar uzrakstu “Basturma”… Tiem, kuriem šis nosaukums neko neizsaka, paskaidrosim.
Basturma ir ar garšvielām saulē vītināta gaļa. Šāda gaļas uzglabāšanas metode ir izgudrota jau ļoti sen, kad par ledusskapjiem pat vēl nesapņoja, bet efektīgs gaļas uzglabāšanas paņēmiens bija nepieciešams. Basturma kļuva par veiksmīgu un praktisku šīs problēmas risinājumu. Par basturmas dzimtenes tiesībām vēl līdz šim strīdās daudzas tautas. Patiesībā jau tas nekādu lomu nespēlē. Galvenais, ka basturma ir gardēžu uzkoda (delikatese), kuru ar baudu ēd visā pasaulē.
Nu tāda iespēja tiek piedāvāta arī zīmola “Lāči” cienītājiem. Jāsaka, ka pašai maizes ceptuvei ar šo liellopu gaļas izstrādājumu gan sakars ir visai nosacīts, jo pats produkts tiek ražots pēc SIA “Lāči” pasūtījuma un tas tiekot darīts (kaut-kur) Latvijā. Turklāt, apšaubāms ir fakts, ka basturma mūsu platuma grādos tiek vītināta saulē….
Plašāka informācija uz iepakojuma nav atrodama. Vēl uz iepakojuma minēts, ka sastāvā izmantota liellopu gaļa…., lai arī oriģinālā basturmas receptūra nosaka, ka šis produkts tiek gatavots TIKAI no liellopu filejas! Protams, sastāvā vēl atrodama sāls un garšvielas.
Ideālajā variantā gaļas gabaliem ir jābūt 30 x 12 x 6 cm. Jāsaka, ka “Lāči” piedāvātā Basturma jau ir sagriezta gabaliņos un neviens no tiem nesasniedza 12×6 cm atzīmi.
Taču citu aizrādījumu no mūsu puses nav. Garša nelika vilties. Vienīgi cena, nepilni divi Euro par 30 gramu iepakojumu šķiet nedaudz par augstu. Izdevīgāk gaļas nodaļā palūgt, la pārdevēja jums nepieciešamo Basturmas daudzumu sagriež plānās šķēlītēs.
Kāpēc Basturma ir salīdzinoši dārga? Liellopu filejas vītināšanas rezultātā gaļas svars ir 50 – 60% no sākotnējās gaļas masas. Un tā tomēr ir delikatese!
Šo delikatesi ir iespējams pagatavot arī mājas apstākļos. Saskaņā ar recepti, no sākuma gaļu iesāla sausā sālījumā, tikai nekādā gadījumā nelietojiet sāli ar jodu! Pēc tam tiek gatavota speciāla biezā marināde ar obligāto basturmas garšvielu – sierāboliņu. Gaļu izņem no sāls un apmēram uz 12 stundām ievieto speciālā basturmas presē. Pēc tam gaļu no visām pusēm apziež ar marinādi. Rezultātā izveidojas 0,5 cm bieza garšvielas garoziņa. Pēc tam gaļu pakarina caurvējā, lai tā apžūtu. Pēc 2 - 3 dienām gaļu ieliek vēsā, tumšā telpā uz četrām nedēļām.
Kā basturmu ēd? Visbiežāk to pasniedz sagrieztu plānās šķēlītēs, pirms tam viegli nopurinot garšvielu kārtiņu. Basturmu ēd vienu pašu vai arī ar dārzeņiem un svaigiem zaļumiem. Galvenā basturmas vērtība ir tā, ka basturma ir bagāta ar pilnvērtīgām olbaltumvielām, dzelzi, kāliju, nātriju un cinku – vielām, kas mūsu organismam ir neaizstājamas. Basturmas 100 g ir 240 kkal. Tomēr aizrauties ar šo produktu nevajadzētu, īpaši cilvēkiem, kuriem ir slimas aknas un žultspūslis, kuriem ir gastrīts vai kuņģa čūla.
Kā basturmu uzglabāt? Nav nepieciešami īpaši apstākļi. Basturmu ledusskapī bez raizēm var uzglabāt apmēram sešas nedēļas, un tā nezaudēs ne savu lielisko garšu, ne vērtīgās uzturvielas.
Pagaidām nav komentāru.