Vai tā ir taisnība, ka olas ar oranžu dzeltenumu ir kvalitatīvākas? No kā ir atkarīga dzeltenuma krāsa? No vistas veselības stāvokļa, no putna sugas vai varbūt no barības kvalitātes? Mēģināsim noskaidrot šo jautājumu.
Izplatītais viedoklis par to, ka oranžs olu dzeltenums it kā ir dabīgāks, kvalitatīvāks un garšīgāks par dzelteno, drīzāk ir maldi, kaut gan diskutēt par garšu ir grūti: cilvēkiem ir psiholoģiskā latiņa, viņiem liekas, ka ēdienam ir jāizskatās kārdinoši, tātad koši, un šeit oranžā krāsa uzvar. Taču tas nebūt nenozīmē, ka dzeltenais dzeltnums ir sliktāks.
Dzeltenuma krāsa ir atkarīga no barības sastāva. Lai dzeltenums būtu oranžs, barībai pievieno elementus, kas ietekmē krāsu. Tās var būt pārtikas piedevas vai dabīgi augu valsts produkti. Piemēram, karotīns pārtikas piedevu veidā vai karotīns, kas ir kukurūzā un lucernā. Taču barošana ir komplicēts process. Saprotams, ka ir barības pamatelementi, tādi kā kvieši un kukurūza. Taču vēl bez tiem putnus baro ar piedevām, kuras palīdz pamatbarībai pārstrādāties. Tā ir vesela programma. Barība tiek piemeklēta atkarībā no putnu sugas. Mūsdienās vairākums sugu, kuras tiek audzētas mūsu valstī, ģenētiski nav vietējās, bet gan Amerikā, Holandē un Vācijā radītās sugas. Barošanas programma var sastāvēt no 30 – 40 elementiem, un rezultāts būs atkarīgs no tā, vai putnkopji ievēro šo programmu, vai nē. Starp citu, barība ietekmē ne tikai dzeltenuma krāsu, bet arī tā konsistenci.
Dzeltenuma krāsa nekādi nav saistīta ar barības kvalitāti, vienīgi tad, ja dzeltenums ir pavisam bāls, tad patiešām ar barību kaut kas nav bijis kārtībā. Taču kopumā, dzeltenumu nokrāsu variantu ir daudz, un, ja dzeltenuma krāsa ir vairāk dzeltenīga nekā oranža, tad tas nenozīmē, ka vistas tikušas slikti barotas, vienkārši tika lietota cita barība. Bez tam, ja jūs pērkat olas ar oranžu dzeltenumu, tad nav nekādu garantiju, ka vistas ir barotas ar dabīgām piedevām nevis ar ķīmiju. Ja koši oranžā krāsa būtu kvalitātes rādītājs, tad visi ražotāji tiektos iegūt koši oranžu dzeltenuma krāsu.
Olu kategoriju nosaka nevis kvalitāte vai citi rādītāji, bet gan olas svars. Jo ola ir lielāka, jo augstāka kategorija. Taču, olas izmērs arī nav atkarīgs ne no kvalitātes, ne no barības, bet ir atkarīgs no vistas vecuma. Jo vista ir vecāka, jo lielākas olas tā dēj. Tāpēc var pastrīdēties par to, ka lielākas olas ir labākas.
Padomājiet paši, kas var būt veselīgāks: produkts no jauna vai no veca organisma?
Čaumalas krāsai nav nekādas saistības ar dzeltenuma krāsu vai olas kvalitāti tāpēc, ka tā ir atkarīga no vistas apspalvojuma krāsas. Tumšai vistai olas ir ar tumšāku čaumalu, baltai vistai – baltas.
Pagaidām nav komentāru.