Padomi grila piederumu un aksesuāru izvēlei

Kas gan var būt labāks siltā, saulainā dienā par izbraucienu brīvā dabā, un uz oglēm ceptas gaļas, zivs vai dārzeņu baudīšanu? Šodien mēs jums pastāstīsim par to kā pareizi izvēlēties pašu nepieciešamāko maltītes pagatavošanai brīvā dabā : BBQ, restītes, varkaļus ( mangālus ) un iesmus . Mūsu rekomendācijas vairāk tiek adresētas tiem, kuri atpūtai pie dabas krūts izmanto saliekamos varkaļus ( mangālus ) un grilus. Taču arī privātmāju un vasarnīcu īpašnieki, kuri ir iecienījuši stacionāras iekārtas, atradīs sev noderīgu informāciju.

Sāksim ar imformāciju par varkaļiem ( mangāliem ). Tradicionāli ar vārdu ,,varkalis,, tiek apzīmēta cepšanas ierīce uz kājiņām, kuru izmanto gaļas pagatavošanai uz oglēm. Sākot no Padomju laikiem par varkali ( mangālu ) dēvē taisnstūrveida cepšanas ierīci, bet apaļas formas cepšanai domātās ierīces sauc par griliem vai BBQ.

Mūsu dienās veikalos tiek piedāvāts ļoti plašs un daudzveidīgs varkaļu klāsts. Tiem ir visdažādākās formas un izmēri, tie ir izgatavoti no dažādiem materiāliem. Pārnēsājamie varkaļi, kā likums, ir mazāki un vieglāki par stacionārajiem. Tos viegli var ievietot automašīnas bagāžniekā.

Varkaļu kalpošanas ilgums un uzticamība ir atkarīga no ražošanas procesā izmantotā materiāla. Kvalitatīvs varkalis augstu temperatūru ietekmē nedeformēsies, nepārkarsīs, un nebūs pakļauts korozijai. Lielākā daļa, no pārdošanā esošajiem varkaļiem, tiek izgatavoti no rūdīta tērauda vai čuguna.

Paši lētākie varkaļi tiek ražoti no oglekļa tērauda. Šim metālam ir diezgan laba karstuma izturība, taču tas viegli pakļaujas korozijai, kas, kā zināms, augstu temperatūru ietekmē noris daudz straujāk. Daži ražotāji, lai pasargātu varkaļus no korozijas, pārklāj tos ar krāsu, taču šādus izstrādājumus mēz neiesakam izmantot. Prakse pierāda, ka jebkura krāsa varkalī sadeg. Nav vērts sabojāt gaļas garšu un savu veselību ar krāsas izgarojumiem. Lai metāla varkaļi ilgāk kalpotu, pēc lietošanas tos vajag notīrīt un nolikt sausā vietā.

Ļoti liela nozīme ir varkaļu izgatavošanā izmantotā tērauda biezumam. Jo tērauds ir plānāks, jo lielāka ir iespējamība, ka tas izdegs un deformēsies tā, ka to vēlreiz salikt nebūs iespējams. Droši varam teikt, ka varkaļi, kuru tērauda sieniņu biezums ir mazāks par 1 mm, paredzēti vienreizējai lietošanai. Kokogļu sadegšanas temperatūra var sasniegt 700 grādus pēc Celsija, un varkaļi ar plānām sieniņām šādu temperatūru vienkārši nespēj izturēt.

Varkaļi no oglekļa tērauda, kuru sieniņu biezums ir 1,5 – 2 mm ir uzticamāki un droši jums var nokalpot vairākas sezonas, atkarībā no tā kā jūs tos kopsiet un glabāsiet.

Varkaļi no nerūsējošā tērauda ir noturīgi pret koroziju pat pie ļoti augstām temperatūrām. Tomēr arī šo varkaļu kalpošanas ilgums lielā mērā ir atkarīgs no sieniņu biezuma. Atkarībā no konstrukcijas nerūsējošā tērauda varkaļi, kuru sieniņu biezums ir sākot no 1,5 mm, ir ne pārāk dārgs, taču labs variants ilglaicīgai lietošanai. Nerūsējošā tērauda varkaļi neprasa tik rūpīgu kopšanu kā varkaļi no oglekļa tērauda. Tomēr arī šos varkaļu ir ieteicams pēc lietošanas notīrīt un novietot sausā vietā.

Pēdējā laikā lielu popularitāti ir iemantojuši čuguna varkaļi, kuri mēdz būt arī saliekami. Čuguna varkaļi nedeformējas, nepakļaujas korozijai, vienmērīgi uzsilst un tiem ir praktiski neierobežots kalpošanas laiks, ja vien ievērosiet kopšanas noteikumus. Vienīgie čuguna varkaļu mīnusi ir to lielais svars ( vairāki desmiti kilogramu ) un augstā cena. Čuguna varkaļu kopšana ir tāda pati kā varkaļiem no oglekļa tērauda.

Alternatīvs variants varkaļiem ir grils. Parasti tie ir paredzēti stacionārai lietošanai, taču pārdošanā var atrast arī kompaktus grilus, kurus viegli var ievietot automašīnas bagāžniekā. Kā likums, grili ir funkcionālāki nekā varkaļi. Laba grila komplektā ietilpst ventilāciju regulējošs ventilis, restīte oglēm, restīte produktiem un vāks.

Grilus parasti izgatavo no oglekļa tērauda, kas pārklāts ar emalju vai nerūsējoša tērauda pārklājumu. Grila sfēriskā forma nodrošina noturību pret deformācijām, tādēļ prasības pret grila sieniņu biezumu nav tik augstas kā varkaļiem.

Ļoti liela loma produktu pagatavošanai uz oglēm ir restītei. Diemžēl lielākā daļa veikalos piedāvāto restīšu ir ārpus katras kritikas. Lieta tāda, ka gatavošana uz restītēm notiek pie diezgan augstām temperatūrām, un skābas vides iedarbībā ( dārzeņu sula, gaļas un zivs marināde ). Ideālais variants ir restīte no nerūsējoša tērauda stieplēm. Šāds izstrādājums ir visdrošākais un ilgi kalpos. Vienīgi, šādas restītes ir grūti atrast, un arī maksā tās diezgan dārgi. Lētāks variants ir niķelētas restītes, taču lietot tās drīkst tikai līdz tam brīdim kamēr nav sabojāts to pārklājums. Pēdējā laikā veikalos tiek piedāvātas restītes ar pretpiedeguma pārklājumu. Šādas restītes vispār nav vērts pirkt. Gatavojot uz oglēm šis pārklājums sadeg, izdalot diezgan plašu bīstamu vielu spektru, kas nogulsnējas uz produktiem. Vēl viens variants ir čuguna restītes grilam. Čuguna restītes ir drošas, nav kaitīgas, kalpo ilgi un ir ideālas steiku gatavošanai.

Iesmu iegāde ir vienkāršāka. Tie praktiski visi tiek izgatavoti no nerūsējoša tērauda, un atšķiras tikai ar formu un biezumu. Jo biezāks ir tērauds, no kura iesmi ir izgatavots, jo vieglāk būs pruduktus uz tā uzvērt, jo tie nelieksies. Iesma formu katrs var izvēlēties pēc savas gaumes.

Lai piknikā ēdienu gatavošana būtu komfortablāka, vēlams līdzi paņemt nepieciešamos aksesuārus : kruķi ogļu izlīdzināšanai un sarušināšanai, standziņas, lāpstiņu un dakšu ar gariem zobiem. Varkaļa kopšanai noderēs birstīte ar metāliskiem sariem un cimdi.

Veiksmīgi izvēlēts varkalis vai grils, restīte un iesmi garantēs drošu un komfortablu izmantošanu. Pagatavoto ēdienu garša ir atkarīga no ogļu kvalitātes, un pavāra meistarības.

,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt