Paipalu olas – mīti un realitāte

Paipalu olas kulinārijā izmanto tikpat bieži kā vistu olas. Daudzi cilvēki, izlasījuši informāciju par paipalu olu neapšaubāmo veselīgumu, vistu olas pilnībā ir aizstājuši ar paipalu olām. Mūsu dienās šīs nelielās, raibās oliņas ēdienu galdā vairs nav retums. Tās tiek izmantotas salātiem, omletēm, desertiem un konditorejas izstrādājumiem. Paipalu olas ēd vārītas, ceptas uz pannas, ceptas cepeškrāsnī un marinētas. Tiek uzskatīts, ka paipalu olu olbaltumvielas labāk uzsūcas cilvēka organismā. Mēģināsim noskaidrot, vai tas tā ir.

Paipalu olu veselīgums.

Parunāsim par paipalu olu īpašībām. Dažas cilvēka organismam vērtīgās vielas paipalu olās ir lielākā koncentrācijā nekā vistu olās. Piemēram, B grupas vitamīni paipalu olās ir trīs reizes vairāk, B2 grupas vitamīni – divas reizes, A vitamīns – 2,5 reizes vairāk. Šajās olās ir vairāk fosfora, kālija un dzelzs, daudz vairāk aminoskābju, kas palielina paipalu olu vērtīgumu. Olbaltumvielas paipalu olās ir 15 reizes vairāk nekā vistu olās.

Ja jūs regulāri ēdīsiet tieši paipalu olas, tad jums uzlabosies nervu sistēma, atmiņa un koncentrēšanās spējas. Šo olu baltumā ir daudz interferonu, kas ir veselīgs cilvēkiem pēcoperācijas periodā. Paipalu olas palīdz ātrāk atveseļoties pēc: iekaisuma procesiem, acu slimībām, kuņģa un zarnu trakta slimībām un anēmijām.

Divu nedēļu laikā, lietojot uzturā paipalu olas, ievērojami uzlabojas pašsajūta, kļūst veselīgāki mati, nagi un āda. Šīs olas attīra organismu un izvada toksīnus. Grūtniecēm ir ļoti ieteicams ēst paipalu olas, ja tās palīdz mazināt toksikozi un papildina vitamīnu rezerves, kas labvēlīgi ietekmē mazuļa veselību un grūtniecības procesu.

Pediatri iesaka bērniem ēst tieši paipalu olas, jo tās praktiski neizraisa alerģiju, kas ir īpaši būtiski maziem bērniem. Tiesa, ir jāievēro ieteikums, ka bērniem līdz trīs gadu vecumam nedrīkst dot vairāk kā divas olas dienā, līdz desmit gadu vecumam – trīs olas. Pieaugušiem cilvēkiem ir ieteicams dienā apēst ne vairāk kā piecas paipalu olas.

Mīti par paipalu olām.

Daudzi uzskata, ka vistu olu vietā lietojot paipalu olas, nav iespējams saslimt ar salmonelozi. Tā nav tiesa. Paipalu olas tāpat kā vistu olas pārnēsā salmonellu, un ir jāievēro tie paši drošības pasākumi, kuri attiecas uz visiem olu veidiem, respektīvi – olas uzturā drīkst lietot tikai pēc termiskās apstrādes.

Nezin no kurienes ir radies kļūdains viedoklis, ka paipalu olās nav holesterīna. Patiesībā, paipalu olās holesterīns ir pat vairāk nekā vistu olās. Tiesa, paipalu olās esošais lecitīns nolīdzsvaro holesterīna daudzumu, taču aizrauties ar šo produktu vienalga nav ieteicams. Neskatoties uz to, ka alerģija no paipalu olām ir sastopama ļoti reti, pirmajā laikā savā ēdienkartē tās ir jāiekļauj uzmanīgi un pakāpeniski.

Kā pagatavot paipalu olas.

Paipalu olas gatavo tāpat kā vistu olas. Vienas olas svars ir 15 g, čaumala ir trauslāka nekā vistu olai. Tāpēc paipalu olas ir jāpārsit ļoti uzmanīgi, lai nesabojātu ēdienu. Vislabāk ir paipalu olas asajā galā iedurt dakšu, tad ar nazi čaumalu nogriezt un saturu izliet.

Paipalu olu mazā izmēra dēļ, pagatavošanai ir nepieciešams mazāk laika. Piemēram, ja jūs vēlaties uzcept omleti no šīm olām, tad jums tas prasīs ne vairāk kā 5 min. Ja jūs vēlaties novārīt mīkstas olas, tad jums būs nepieciešamas 2 min, ja cietas, tad apmēram 5 min.

Ar kādiem produktiem paipalu olas harmonizē.

Dārzeņi, gaļa, putnu gaļa, piena produkti… Šīs olas piešķirs “rozīnīti” praktiski jebkuram ēdienam. Taču ir jāņem vērā, ka atšķirībā no vistu olām, paipalu olām ir piesātinātāka un izteiktāka garša. Pateicoties mazajam izmēram, tās salātiem varat pievienot nesagrieztas vai izmantot ēdiena dekorēšanai. Salāti, picas, pildījumi pīrāgiem, biezpiena un siera deserti, zupas, cepeškrāsnī cepti dārzeņi un sēnes – lūk, pavisam neliels ēdienu uzskaitījums, kur tiek izmantotas paipalu olas.

Olu uzglabāšana.

Paipalu olas uzglabā ne ilgāk kā 40 dienas. Uzglabāšanas temperatūra nedrīkst būt augstāka par plus 20 grādiem. Ledusskapī tās var uzglabāt apmēram divus mēnešus. Jo svaigākas olas būs jūsu ēdienkartē, jo vairāk jūs uzņemsiet veselīgās vielas un mikroelementus.

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt