Par Šveices siera caurumiem

Jūs tas izbrīnīs, taču vēl pavisam nesen visas pasaules zinātnieki nekādi nespēja nonākt pie vienota slēdziena par to, kādu iemeslu dēļ Šveices sierā izveidojas milzīgie caurumi.
Tika izvirzītas visdažādākās teorijas, taču neviena no tām pēc rūpīgākas izpētes neizturēja nekādu kritiku. Jau vairāk kā simts gadus pētnieki no dažādām valstīm lauzīja galvas par šo jautājumu. Un, nu šķiet, ka beidzot mēs uzzināsim no kurienes sierā rodās noslēpumainie caurumi.

1917. gadā amerikāņu zinātnieks Viljams Klarks paziņoja, ka caurumi Šveices sierā rodās pateicoties baktērijām, kuras savas dzīves cikla laikā ražo ogļskābo gāzi, kas siera iekšienē izveido caurumus. Šī teorija ātri iemantoja popularitāti un līdz pat mūsdienām tika uzskatīta par pašu ticamāko versiju. Taču patiesībā viss izrādījās pavisam savādāk, nekā uzskatīja Viljams Klarks.
Amerikāņu pētnieka teoriju sāka apšaubīt tajā brīdī, kad izpētot Šveices sierus, kuri tika saražoti pēdējo 15 gadu laikā, tika konstatēts, ka caurumu skaits sierā strauji krītas un siera izmērs samazinās. Kā jūs domājat, kāds ir iemesls šādām visu iemīļotā siera izmaiņām?

Atbilde izrādījās absolūti pārsteidzoša. Govju tradicionālās slaukšanas laikā spainī nokļūst mikroskopiskas salmu daļiņas, kuras siera ražošanas procesā izraisa dobumu veidošanos siera cilindrā. Mūsu dienās siera ražotāji aizvien biežāk atsakās no senajām tradīcijām un pāriet uz automatizētām ražošanas sistēmām. Pateicoties tam pienā nenonāk svešķermeņi, kā rezultātā siers zaudē tradicionālos caurumus. Tagad arī jūs esat uzzinājuši Šveices siera caurumu noslēpumu, kurš vairāk kā simts gadus satrauca visas pasaules zinātnieku prātus.

,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt