Pelēkie zirņi ar speķi vai pelēkie zirņi ar kūpinātu gaļu (čīgiņām)
Nešaubīgi, šis ēdiens pieder pie tā saucamās “latviešu identitātes”. Katrā ziņā, gandrīz katrā mājā šo ēdienu ceļ galdā Ziemassvētkos.
Arī uzņēmēji apzinās - svētku steigā ne katra saimniece atradīs laiku “ņemties ar zirņiem”. Tie ir jāiemērc, jāmizo sīpoli, jāgriež gaļu. Ērtāk taču veikalā paķert burciņu un vienkārši pannā uzsildīt.
Un kāpēc gan ne?! Ja produkts ir kvalitatīvs, par pieņemamu cenu un, turklāt garšīgs! Tāpēc nolēmām pievērst uzmanību veikalu piedāvājumam.
Veikalu plauktos tika manīti arī novārīti zirņi vakuuma iepakojumos, taču tas ir pavisam cits stāsts. Šoreiz nolēmām degustēt burciņās esošos zirņus ar gaļu.
Tādus zirņus piedāvā “Spilva”, “Milda” un “KoK”. Piedāvājumā katram no ražotājiem bija arī pelēkie zirņi bez gaļas, taču tie palika plauktos. Mēs iegādājāmes “Milda” “Pelēkie zirņi ar gaļu”, “Spilva” “Pelēkie zirņi ar žāvētu gaļu” un “KoK” “Pelēkie zirņi ar kūpinājumu”.
Viss kā ierasts, degustētāji zināja tikai degustējamo produktu kārtas numurus - Nr.1, Nr.2 un Nr.3, taču kurš numurs atbilst konkrētam ražotājam palika noslēpumā.
Degustācijas apkopojums
Milda:
Sastāvs: pelēkie zirņi 52%, dzeramais ūdens, cūku tauki, žāvēta cūkgaļa 5%,sāls, cukurs, garšvielas, kartupeļu ciete, pārtikas ražošanas sāls, sīpoli.
Spilva:
Sastāvs: pelēkie zirņi 49%, ūdens, žāvēta cūkgaļa 9%, cūku tauki, sīpoli, sāls.
Kok:
Sastāvs: pelēkie zirņi 48%, dzeramais ūdens, kūpinājums 6%,sīpoli, cūku tauki, pārtikas sāls, lauru lapas.
Mums par lielu brīnumu visu trīs ražotāju produkti bija ļoti līdzīgi. Nebija strikts “nē, man negaršo”. Ar nelielu balsu pārsvaru vadībā šoreiz izvirzijās Milda piedāvātie zirņi. Tie bija pietiekami mīksti, ne pārāk sāļi, ne pārāk trekni, sastāvā esošās garšvielas piedod produktam īpašu šarmu. Kāds no degustācijas dalībniekiem tur sajuta pat kaltētas piparmētras 🙂
Otrajā vietā ierindojās Spilva piedāvātā produkcija. Šie zirņi bija vismīkstākie, kā saka uz robežas, gribētos nedaudz stingrākus. Bet ar sāls un tauku balansu arī viss ok.
Un dēļ izteiktākās cūku tauku piegaršas KOK zirņi ierindojās trešajā vietā. Tā kā pārējie rādītāji mums nelika vilties (nav pārspilēts ne ar sāli, ne garšvielām), tad nevar šo produkciju nosaukt par galīgiem zaudētājiem. Godam pelnīta trešā vieta!
Mums liels prieks, kad vismaz ar šo mūsu tautas kulināro mantojumu visi ražotāji ir veiksmīgi tikuši galā! Izteiktu līderu un zaudētāju šoreiz nav, tāpēc tas ir tikai gaumes jautājums kurus izvēlēties - ar garšvielām bagātākus zirņus, ar senatnīguma piegaršu vai mīkstākos. Vai nu arī - vārīt pašiem!
Novēlam, lai Jums izdodas svētku maltīte!
Foto: www.fotofabrika.lv
Pagaidām nav komentāru.