Plānās pankūkas pudelē

Pankūkas ir viens no vispopulārākajiem ēdieniem dažādu tautu virtuvēs jau kopš seniem laikiem. Tās cilvēku ir pavadījušas no dzimšanas brīža (pankūkas pasniedza dzemdētājām) līdz pat nāves dienai (pankūkas obligāti bija jāpasniedz bēru mielastā). Arī mūsdienās pankūkas tiek bieži celtas galdā. Visas pasaules tautas, kuras ēdienu gatavošanā izmanto miltus, cep pankūkas, to daudzveidība ir neizsmeļama.
Pankūku gatavošana patiešām ir vesela māksla un dvēselisks akts. Katrai saimniecei ir sava pankūku pagatavošanas recepte. Pie tam, ļoti svarīga bija garīgā pieeja šim procesam, kā arī saimnieces meistarība. Viduslaikos uzskatīja ka pirmās trīs uzceptās pankūkas, bija svētas. Katrai pankūkai pirms ēšanas, tika uzvilkts krusts un tā vidū iebēra sāli. Šim rituālam esot bijis jāatvaira ļaunos garus.

Pankūku rašanās vēsture.

Pankūkas ir kulinārijas izstrādājums, kuru gatavo no šķidras mīklas. Mīkla tiek lieta uz sakarsētas apaļas formas pannas. Pankūkas tiek pasniegtas ar dažādām piedevām. Plānās pankūkas bieži tiek pasniegtas ar pildījumu, kuru tajās ietin.

Pankūkas ir gandrīz visekonomiskākais miltu produkts, kura pagatavošanai ir nepieciešams minimums miltu un maksimāli daudz šķidruma (ūdens, piens, rūgušpiens, kefīrs).

Iespējams, ka pankūkas bija pirmais no miltiem gatavotais produkts, kura saknes iesniedzas tālā senatnē. Pirms Kristus mācības ienākšanas Krievijā pankūkas izmantoja kā upurēšanas maizi. Krievijā pankūkas tika ceptas visa gada garumā, bet no XIX gadsimta tās kļuva par galveno cienastu meteņa svinībās. Tās bija neatņemama meteņa rituālu sastāvdaļa. Iespējams tas tādēļ, ka pankūkas apaļā forma simbolizēja sauli.

Interesants ir fakts, ka Senajā Krievijā pankūkas bija nemainīgs bēru mielasta atribūts. Pirmās izceptās pankūkas obligāti bija jāatdod nabagiem, lai viņi pieminētu aizgājušos radiniekus un aizlūgtu par tiem. Tikai daudz vēlāk pankūkas kļuva par meteņa un līksmības simbolu.
Daži vēsturnieki uzskata, ka jau senajā Ēģiptē 5000 gadu senā pagātnē saimnieces sāka cept plāceņus no skābas mīklas, kuri ir mūsdienu pankūku analogs.

Arī Latvijā katrai saimniecei ir sava - īpašā - pankūku pagatavošanas recepte. Taču pankūkas ir svētdienas (brīvdienu) ēdiens, tieši tāpēc tās ir tik gaidītas un īpašas. Veikalu plauktos mūsu uzmanību piesaistīja uzņēmuma “Balticovo” cepšanai gatava plāno pankūku mīkla. Atmiņā atausa pirms pāris gadiem sadaļā “Melu detektors” publicētais materiāls par piena pārstrādes uzņēmuma AS “Valmieras piens” jauno produktu - pusfabrikātu “Klasiskā omlete” tetrapakā. Toreiz prognozējām šim pusfabrikātam īsu mūžu un, nu jau laiks rāda, ka nebijām kļūdijušies - šis produkts veikalos vairs nav nopērkams. Tāpēc nolēmām iegādāties un nodegustēt šo “Balticovo” jaunumu.


Foto: www.fotofabrika.lv

Uz iepakojuma vēstīts, ka produkts nesatur glutēnu un no gatavās plāno pankūku mīklas jums izdosies pagatavot 10 - 15 plānas pankūkas.

Šī būs vienkāršākā pankūku gatavošana! Izņem no leduskapja, sakrati, atver un lej šo mīklu tieši uz karstas pannas! Ar Balticovo šķidro pankūku mīklu acumirklī kļūsi par lielisku pavāru virtuvē. Mēs par visu esam padomājuši - cepot pat nebūs atsevišķi jāpievieno eļļa! Šīs šķidrās pankūku mīklas tapšanā izmantotas Balticovo augstākās kvalitātes svaigas vistu olas un svaigs saldais krējums. Patīkami vieglu garšu un aromātu buķeti sniedz mūsu receptei piemeklētie augstākās kvalitātes rīsu milti, kuri rada acīj tīkamu pankūkas tekstūru. Salīdzinot ar citiem graudiem, rīsu diētiskās īpašības sagādās mazāk raizes tiem, kas seko līdzi veselīgam uzturam, bet tiem, kuri nevarēs attūrēties no pankūku lieliskās garšas, šī rīsu īpašība ļaus izvairīties no pārēšanās. Turklāt produkts nesatur lipekli.
Ar šo vienu iepakojumu pietiks 12 -15 vidēja izmēra pankūku pagatavošanai, kas nodrošinās sātīgu maltīti 3 pieaugušiem cilvēkiem. Uzceptās pankūkas būs pietiekami elastīgas, lai tajās ietītītu un pasniegtu gan saldas, gan arī sāļākas garšas pildījumus. Svaigā produkta derīguma termiņu nodrošina - pasterizācija, bet lieliskās cepšanas īpašības - dabiskas izcelmes biezinātāji.

100 g produkta satur: enerģētiskā vērtība 834kJ/200kcal; tauki 11,5g; ogļhidrāti 18,9g; olbaltumvielas 5,1g.:
Svars (kg): 1
Pirms lietošanas stingri sakratīt! Uzglabāt ledusskapī 0…+6°C! Nesatur lipekli. Derīguma termiņš pēc iepakojuma atvēršanas 5 dienas uzglabājot 0…+6°C.

(teksts no produkta etiķetes.)

Sekojām norādījumiem uz iepakojuma, taču izmantojot mazāku pannu un ieguvām lielāku pankūku daudzumu. Mums sanāca izcept 22 pankūkas!


Foto: www.fotofabrika.lv

Pankūkas garšoja visiem degustācijā iesaistītajiem dalībniekiem. Tas patiešām ir ērti! Un, protams, liels prieks, ka ražotājs padomājis par cilvēkiem ar glutēna nepanesamību. Tā ir patiešām svarīga pievienotā vērtība produktam, ko nevaram neminēt.

Pilnīgi iespējams, kad slinkums būs ņēmis virsroku un gatavošanai spēka un noskaņojuma pietrūks, šāda cepšanai gatava plāno pankūku mīkla būs īstais glābiņš.

Produktam piešķiram ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt