Portera alus, kas radīts Latvijā

Porteris (no angļu valodas Porter – nesējs) ir tumšais alus ar raksturīgu vīna piegaršu, spēcīgu iesala aromātu un piesātinātu garšu, kurā apvienojas gan saldums, gan rūgtums. Šo alu gatavo no tumšā iesala, kuram pievieno grauzdētu cukuru. Portera alu raudzē 60 dienas. Portera stiprums ir no 4,6 – 9,5% (dažām šķirnēm pat vairāk kā 10%). Pretēji plaši izplatītiem maldiem, portera alū ne vienmēr ir augsta spirta koncentrācija. Klasiskā angļu portera alus stiprums ir ne vairāk kā 5%.

Portera alus šķirni XVIII gadsimta pirmajā pusē pirmo reizi izgatavoja angļu aldaris Ralfs Harvuds. Porteris tika radīts kā klasiskā eila aizstājējs un bija paredzēts smagā darba darītājiem, jo šis alus ir ļoti barojošs.

Mēs nolēmām papētīt šo īpašo alu, kas vairāk savu īpašību dēļ piestāv ziemas mēnešiem. Ar pārsteigumu secinājām - mūsu vietējie alus brūži nemaz tik naski uz Portera radīšanu nav. Tas, protams, izskaidrojams arī ar pircēju ieradumiem . Mūsu platuma grādos vairāk cieņā ir vieglāki dzērieni.
Taču uzņēmumi “Cēsu alus” un “Aldaris” tirgū piedāvā savus ražojumus ar skanīgo nosaukumu “Porteris”.

Šeit uzreiz vēlamies izcelt tieši “Cēsu alus” radītās Portera alus šķirnes. Un tie ir - “Brūža Ziemas porteris” un “Kafijas Porteris”.

Tieši “Kafijas Porteris” īpaši priecēja dāmas un, jāsaka, nelika vilties arī kungiem. Rekomendējam baudīt labi atdzesētu. “Brūža ziemas porteris” atzinīgi tika novērtēts no kungu puses. Arī “Aldaris” radītie Portera ali nelika vilties, taču jāatzīst, ka “Aldaris” 24 mēnešus izturētā Portera alus cena diezgan “kožās” un par papildus dzēriena iegādi tomēr nākas padomāt…

Novēlam katram alus cienītājam atrast savu Porteri!

Foto: www.fotofabrika.lv

, , , , ,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt