Pats vienkāršākais, ko pagatavot uz grila, ir desiņas. Ja neesat pārliecināts par savu meistarību, tad noteikti paņemiet tos līdzi. Ja gaļa piedegs, tad vismaz nepaliksiet neēdis.
Izņemiet gaļu no ledusskapja ne vēlāk kā stundu pirms gatavošanas un ļaujiet tai sasilt līdz istabas temperatūrai. Ja gaļu gatavosiet uz koka iesmiņiem, tad tos iepriekš ielieciet ūdenī, lai tie izmirkst. Tad gaļa nepiecepsies klāt kokam un iesmi neaizdegies.
Nav ieteicams (pēc iespējas) izmantot saldētu gaļu. Sausās piedevas savu garšu gaļai sniegs daudz intensīvāk, ja tās sajauks ar augu eļļu. Zemesriekstu eļļa marinādei der labāk nekā olīveļļa (olīveļļa uzkaršanas rezultātā bieži maina garšu).
No gaļas izņemiet cīpslas, saites un tamlīdzīgi. Izveidojiet nelielus iegriezumus uz taukiem, lai gaļa izceptos vienmērīgāk.
Gaļu sāliet tikai gatavošanas procesa beigās, lai izvairītos no sulas izdalīšanās. Tā paša iemesla dēļ arī marinādēs būtu jāizmanto minimāls sāls daudzums.
Grils ir labi uzkarsis, ja uz oglēm ir izveidojusies pelēka pelnu kārta. Uz grila restēm ieteicams likt folija šķīvīšus, tad tauki nepilēs uz oglēm un neaizdegsies.
Ja gatavojat gan gaļu, gan zivi, tad gatavojiet abus atsevišķi vai vismaz tā, lai gaļa nesaskaras ar zivi. Ar dakšu desiņās izduriet dažus caurumiņus, lai tās nepārplīst cepšanas laikā.
Gaļas gatavību pārbauda, uzspiežot uz tās ar dakšu vai speciālām grila knaiblēm. Ja gaļa šķiet mīksta, tad tā vēl ir jēla, ja tā šķiet atsperīga – tā ir pa pusei gatava, ja cieta – tā ir pilnībā gatava.
Gaļas apgriešanai otrādi izmantojies speciālas knaibles vai lāpstiņu, jo dakšas radīto caurumiņu dēļ gaļa zaudēs savu sulu.
Liesu gaļu, kā arī putna gaļu, cepšanas laikā ieteicams ieziest ar taukvielām (eļļu) vai arī eļļu saturošu marinādi.
Ļaujiet gaļai dažas minūtes pastāvēt pirms to griežat.
Cūkgaļas pagatavošana.
Cūkgaļu uz grila pagatavot iespējams vislabāk un tieši to vajadzētu izvēlēties iesācējam – grilmeistaram. Sakarā ar to, ka cūkgaļa satur daudz tauku, tā sanāk sulīga un garšīga.
Vistas vai tītara gaļas pagatavošana.
Vistas stilbiņi lieliski der pagatavošanai uz grila. Iesmērējiet tos ar augu eļļu, pievienojiet sāli un garšvielas un ietiniet gaļu folijā pirms pagatavošanas. Tā kā vistas un tītara gaļa ir liesa un nesatur daudz tauku, pagatavošanas laikā to ieteicams ieziest ar augu eļļu (ja to negatavo folijā).
Liellopa gaļas pagatavošana.
Pagatavošanai uz grila vislabāk der tie liellopa gaļas gabali, kuros ir vismazāk saišu, cīpslu un tamlīdzīgu ieslēgumu.
Daži meistari liellopa gaļas pagatavošanā izmanto tikai piparus un sāli, kurus pievieno pēc tam, kad gaļa ir gatava. Ir svarīgi atcerēties to, ka uz grila var pagatavot arī bifštekus no maltās gaļas.
Zivs pagatavošana.
Jums ir apnikusi gaļa? Pamēģiniet pagatavot zivi. Vislabāk uz grila izdodas lasis, forele un asaris. Esiet uzmanīgi: uz grila zivs izcepas ātri un, ja to laicīgi nepamana, tā sadalās. Vidēji augsta temperatūra vislabāk piemērota zivs pagatavošanai, kā arī zivi ērtāk gatavot ir folijā.
Pirms pagatavošanas ir lietderīgi zivs fileju apslacīt ar citrona sulu. Gatavojiet zivi 15 – 20 minūtes no katras puses.
Drošība ir veiksmīgu svinību galvenais nosacījums.
Pirms iekurināt grilu sagatavojiet nepieciešamos ugunsdzēšanas līdzekļus: ūdens, ugunsdzēšamais aparāts, vilnas sega. Nekad neatstājiet degošu grilu bez uzraudzības. Uzstādiet grilu uz cietas, stabilas virsmas pēc iespējas tālāk no mēbelēm un citiem viegli uzliesmojošiem priekšmetiem.
Uzstādiet grilu aizvējā, kā arī nepārvietojiet to gatavošanas laikā. Turiet bērnus drošā attālumā no grila. Neizmantojiet grila iekurināšanai viegli uzliesmojošus šķidrumus (piemēram, benzīns).
Gatavošanas laikā izmantojies speciāli grilam paredzētus instrumentus (dakšas, knaibles, lāpstiņas) ar gariem kātiem. Pēc gaļas pagatavošanas ļaujiet grilam pilnībā atdzist.
Pagaidām nav komentāru.