Provansas majonēze

Nav precīzi zināma vārda “majonēze” izcelsme franču valodā. Larousse Gastronomique (1961) uzskata, ka tas ir cēlies no senā franču vārda «moyeu», kas nozīmē “olas dzeltenums”.
Pastāv arī citas versijas, pārsvarā ar leģendām apvītas un balstītas uz dažādu vēsturnieku minējumiem. Viena no versijām vēsta:
Vārds “majonēze” ģeogrāfiski saistīts ar Maon pilsētu - spāņu salas Menorka galvaspilsētu.
Kā norādīts vienā no franču enciklopēdijām, Maonau iekaroja hercogs Rišeljē. 1758. gadā briti ielenca šo pilsētu un frančiem ar pārtikas rezervēm bija gaužām bēdīgi.Bija palikusi vien eļļa un olas. No šiem produktiem pavāri gatavoja omletes, kas ātri vien apnika franču oficieriem. Hercogs Rišeljē pavelēja savam pavāram pagatavot kaut-ko jaunu. Pavāŗs sakūla olas ar eļļu un pievienoja sāli un garšvielas. Tā šo mērci nosauca, par godu pilsētai. Pašā Menorkas salā šo mērci sauc “mahonesa salsa” (Maonas mērce).

Iespējams, ka taisnība ir tiem minējumiem,ka šī vienkāršā mērce ir pietiekami sena un radusies var teikt vienlaikus vairākās Vidusjūras valstīs - tur, kur brīvi bija pieejama olīveļļa un olas.

Pastāv vēl kāda versija - majonēze radās no aioli mērces (ķiploki, saberzti ar olīveļļu), ko zināja jau sen-senos laikos.
Veikalos majonēžu piedāvājums ir gana plašs. Tomēr, mēs mazliet atvieglojām jau tā ne vieglo (nepateicīgo) darbu - vērtēt. Mēs iegādājāmies vien 5, mūsuprāt zināmākās, majonēzes. Plauktos palika ar lielveikalu zīmolu rotātās, ievestās no Lietuvas, Igaunijas un Vācijas. Saprotams, ka arī vērtējot vairākas garšās ir iespējams kļūdīties. Tāpēc šīs majonēzes garšojām vairākas dienas un pie pirmās iespējas cienājam ar tām arī viesus, kuri šad-tad ierodas mūsu virtuvē. Ražotāju iepakojumi degustētājiem nebija pieejami un vērtēšana notika pēc produkta smaržas, garšas un izskata. Līdz ar to uzskatām, ka šis eksperimenta rezultāts ir tik objektīvs, cik objektīvi ēdienu spēj novērtēt mājsaimnniece, fotogrāfs, radio darbonis, taksometra vadītājs, vecmāmiņa un 6-gadīgs bērns (šādu profesiju pārstāvji un cilvēki piedalījās šo majonēžu degustācijā).

Foto: www.fotofabrika.lv

Šoreiz sāksim no pēdējās vietas un iesim uz augšu. Mūsu topa pēdējā vietā ir majonēze ko piedāvā uzņēmums “Meirāns”, majonēze izradās ražota Igaunijā. Majonēze pliekana, bezgaršīga, ar ķīmisku piegaršu un pati šķidrāka no visām. Mēs šo majonēzi vispār izņemtu no topa, jo šādas parasti ir vieglās vai salātu majonēzes. Vai šī majonēze vispār var saukties “Provansas” majonēze?

Otrajā vietā mēs iebalsojām uzņēmuma “MILDA-KM” majonēzi, kas rotāta ar apgalvojumu “Gardigan”.

Foto: www.fotofabrika.lv

Ražota Latvijā. Ir piesātināta, varbūt mazliet par sāļu, bet tas ir gaumes jautājums - dažiem likās par sāļu, dažiem nē. Šī majonēze dalīja pirmo un otro vietu ar “Spilvas” provansas majonēzi.

Foto: www.fotofabrika.lv

Tomēr ar vienu balsu pārsvaru “Spilvas” ražotā majonēze izrāvās vadībā! Kā liecina uzraksts uz iepakojuma to ražo Latvijā. Bet šeit tomēr traucēja nojaušami, bet tomēr jūtamā eļļas piegarša. Šīs abas majonēzes atzīstam par labām un cienīgām atrasties mūsu un mūsu recepšu portāla lasītāju ledusskapī.

Bet! Mēs nebūtu mēs, ja tomēr neizmēģinātu vēl kādu! Par favorītu NR1 tika atzīta “Spilvas” Lieldienu majonēze!

Foto: www.fotofabrika.lv

To mēs nevarējam iekļaut mūsu topā, jo visas testētās bija tieši Provansas majonēzes. Taču šo majonēzi mēs noteikti ieteiktu iegādāties, pagaršot un izvelēties savam Lieldienu galdam. Un ne tikai…. Gan ar garšu, gan pēc konsistences šī majonēze visvairāk atgādina īsto majonēzi! Tā ir dzeltena, kādai tai jābūt; tā ir tik bieza, cik tai jābūt; tā ir gandrīz izcila! Mēs nevaram teikt ka pavisam izcila, jo tomēr ražošanas procesā nav iztikts bez mākslīgām piedevām, bet šobrīd, pēc visām nogaršotajām, tā ir majonēze NR1 Latvijā!

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt