Tiesības ēst. Uzzini patiesību!

Mūsdienu zinātne par ēdienu atgādina kādu trilleri, kurā ierastos pārtikas produktus vaino visos pasaules grēkos. Mēs nolēmām papētīt šo jautājumu. ĢMO Fantastika vai realitāte: vai var kļūt par dārzeni? Kas tad īsti ir ĢMO? Tie ir pārtikas produkti, izveidoti ar gēnu inženierijas palīdzību. Lai uzlabotu kāda produkta īpašības, vājiem gēniem pievieno stiprākus. Īpaši šī tehnoloģija […]

Lasīt vairāk →

Jaunākā informācija – no Latvijā nonākušajiem olu produktiem ar fipronilu bija piesārņoti 32 kg

Patlaban Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmā pieejamā informācija liecina, ka no Latvijā nonākušajiem 143 kg Vācijas izcelsmes olu produktiem, ar fipronilu piesārņoti bijuši 32 kg – olu masa omletei. Produkta neizlietotais atlikums – 7 kg no tirgus atsaukts. Testēšanas pārskati liecina, ka atrastais fipronila daudzums jēlproduktā - olu masā ir teju 50 reizes mazāks […]

Lasīt vairāk →

Septembris - pēdējais ražas mēnesis

Pirmkārt, noteikti jādodas uz mežu, sēnēs! Tradicionāli šajā laikā lasa kundziņus, baravikas, vēlās bērzlapes un rudenīgās celmenes, vēl aizvien aug augustam raskturīgās gailenes un rudmieses. Un neaizmirsti galveno sēņotāju principu - ja nezini kas tā par sēni, neņem to! Otrajā septembra pusē sāk gatavoties lazdu rieksti - garšīgi un veselīgi. Tos var ēst uzreiz, bet […]

Lasīt vairāk →

Praktiski padomi uzlējumu pagatavošanai mājas apstākļos

Vasara ir ražīgākais augļu un ogu laiks. Lai gan svaigas ogas Latvijā pieejamas vien pāris mēnešus gadā, dažādos veidos tās iespējams baudīt arī ilgāk. Viena no iespējām, kā celt dārzā salasītās ogas ciemiņiem svētku brīžos, ir uzlējumi. Ar īpašiem padomiem un uzlējumu receptēm dalās “Latvijas balzams” stipro dzērienu tehnoloģe Aija Zablocka. Stipro dzērienu tehnoloģes Aija […]

Lasīt vairāk →

Ādažos grilē un ēd visas dienas garumā!

12. augustā, Līgo laukumā Ādažos , ādažniekus un novada viesus gaidīja Grilētāju Brālība grilēšanas eksperti, lai dažādās grilēšanas meistarklasēs un sasensībās parādītu, ka uz grila var pagatavot teju visu, pat desertus! Pasākumā ikviens interesents varēja piedalīties grilēšanas sacensībās, desiņu vai burgeru ēšanas sacensībās, kā arī dažādos spēka konkursos. Iepazīt grilēšanas nianses un apskatīt dažādus grilus […]

Lasīt vairāk →

Paprika jeb saldais pipars

Paprika ir visu pasaules virtuvju favorīts. To sāla, marinē, konservē, pilda, cep un grilē! Galvenais elements. Saldais pipars - ir tuvs radinieks gan čili pipariem, gan melnajiem. Tie visi satur kapsaicīnu - šī viela piešķir dārzeņiem pikantu garšu un dod mums daudz labumu. Tas samazina asinspiedienu, samazina trombu veidošanos iespējamību, normalizē vielmaiņu, pasargā no depresijas […]

Lasīt vairāk →

Cigoriņi, vērtīgi un veselīgi

Daži uzskata cigoriņus par nezālēm, daži ieska pievienot cigoriņus visiem ēdieniem. Kam tad ir taisnība? Pamatelements. Pats vērtīgākais cigoriņos ir inulīns - viela, kura normalizē kuņģa darbību un vielmaiņu. Inulīns palīdz samazināt cukura līmeni asinīs un efektīvs cīņā ar liekiem kilogramiem. Vēl cigroņi satur daudz B grupas vitamīnu, karotīnu, askorbīnskābi, kāliju, magniju un pektīnu. Virtuvē. […]

Lasīt vairāk →

Lieliskā atmosfērā aizvadīts ceturtais “Borjomi” pikniks

20. jūlijā Ķīpsalas pludmalē tika aizvadīts ceturtais vērienīgais “Borjomi” pikniks, kurā pulcējās vairāki simti rīdzinieku un Rīgas viesu. Piknikā ikviens apmeklētājs baudīja uz grila gatavotus burgerus, izmēģināja pludmales sporta spēles, kā arī vienkārši patīkami pavadīja laiku kopā ar ģimeni, draugiem un kolēģiem brīnišķīgā atmosfērā, par kuru rūpējās DJ Toms Grēviņš un Armands Simsons. “Borjomi” pikniks […]

Lasīt vairāk →

Ko un kā ēst lai neslimotu, nepieņemtos svara un dzīvotu ilgāk!

Cenšoties atbildēt uz jautājumu, kāpēc dažās valstīs cilvēki dzīvo līdz 100 gadiem un ilgāk, zinātnieki nonāca pie neticamas atziņas: labiem gēniem un ekoloģijai ir liela nozīme. Bet galvenais - tā ir diēta! Ēšanas paradumi 100-gadīgiem itāliešiem no Kalabrijas, japāņiem no Okinavas salas un Kaukāza iedzīvotājiem izrādījās gandrīz vienādi. 1. Mazāk gaļas. Ilgdzīvotāju uzturā tās gandrīz […]

Lasīt vairāk →