Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
* 4. maijā īpašā pastaigu maršrutā pa Rīgas centru var izstaigāt Neatkarības deklarācijas ceļu, ko izstrādājis Latvijas Tautas frontes muzejs. (Foto: Ieva Leiniša/LETA)

Īpašais 4. maija svētku pastaigas maršruts: izstaigā neatkarības atjaunošanas dienas vēsturiskās vietas!

Sabiedrība
4. maijā 08:40 2024. gada 4. maijā 08:40
 
Elmārs
Barkāns
| Jauns.lv
Latvijas Tautas frontes muzejs izstrādājis īpašu Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienai veltītu ekskursijas-pastaigas maršrutu “Izstaigā nozīmīgākās 4. maija vietas!”, lai iepazītu vēsturiski nozīmīgākās pieturvietas, kas saistās ar mūsu Valsts otro dzimšanas dienu – Latvijas Augstākās Padomes pieņemto Neatkarības deklarāciju. Tajā ietvertas deviņas pieturvietas Rīgas centrā un četras ārpus tā. Jauns.lv atgādina par tām.

Šis maršruts tapa pirms četriem gadiem, kad atzīmējām 30. gadadienu kopš Neatkarības deklarācijas pieņemšanas. Aicinām tās izstaigāt un atcerēties vēsturiski nozīmīgos momentus. Maršruts sākas Vecpilsētas ielā pie Latvijas Tautas frontes nama:

1. Vecpilsētas iela 13/15, Tautas frontes mītne (tagad Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļa)

Latvijas Tautas frontes ēkā Vecpilsētas ielā tika kaldināta Latvijas neatkarības ideja. (Foto: Ieva Lūka/LETA)

No 1989. gada līdz 1999. gadam tur atradās Latvijas Tautas frontes (LTF) mītne, kad ēkā sāka darboties Tautas frontes muzejs, kurš  2015. gadā tika iekļauts Latvijas Nacionālā vēstures muzeja sastāvā. 1990. gada marta vidū, laikā ap pirmajā brīvajām Augstākās Padomes vēlēšanām, LTF priekšsēdētājs Dainis Īvāns pēc LTF valdes sēdes savā kabinetā ēkas trešajā stāvā vērsās pie jurista, vēlākā Valsts prezidenta Egila Levita, kurš bija ieradies Latvijā no Vācijas, ar lūgumu sagatavot Neatkarības deklarācijas projektu. Turpmākās dienas Egils Levits, uzturēdamies filozofa Elmāra Vēbera dzīvoklī, strādāja pie Neatkarības deklarācijas koncepcijas, konsultējoties ar juristu Tālavu Jundzi.

Uz šo ēku LTF vadība, administrācija, vēlēšanu centra darbinieki pēc 4. maija mītiņa 11. novembra krastmalā un ziedu nolikšanas pie Brīvības pieminekļa atgriezās, lai viens otram pateiktos par darbu un ar šampanieša glāzi atzīmētu sasniegto, pieliekot poētisku punktu sarežģītajam Neatkarības deklarācijas tapšanas ceļam.

2. Akadēmijas laukums 1, Zinātņu akadēmija

Staļnlaika arhitektūras stilā celtajā Zinātņu akadēmijas ēkā LTF deputāti 1990. gadā sprieda, kā no Latvijas izgaisināt staļinisma smārdu. (Foto: Kaspars Nordens/LETA)

Zinātņu akadēmijas Lielajā zālē pēc 1990. gada 18. marta Augstākās Padomes vēlēšanām noritēja LTF frakcijas sēdes. 1990. gada 21. martā Egils Levits iepazīstināja ar Neatkarības deklarācijas ideju un tās abiem variantiem (tā saucamo “minimālo” un “maksimālo”). Līdz 3. maijam Neatkarības deklarācijas teksts tika apspriests, labots un papildināts. Šajās telpās LTF frakcija arī diskutēja par varas pārņemšanu Latvijā parlamentārā ceļā, tostarp balsojot par frakcijas virzītajiem kandidātiem svarīgākajiem amatiem.

3. Dzirnavu iela 63, jurista Rolanda Rikarda (1942-2022) dzīvoklis

„Apaļais galds” jurista Rolanda Rikarda dzīvoklī Dzirnavu iela 63 (no kreisās: Rolands Rikards, Anatolijs Gorbunovs, Egils Levits, Valdis Birkavs). Foto autors: Andris Borovkovs. (Foto: Latvijas Nacionālais vēstures muzejs)

1990. gada 22. martā jurista Rolanda Rikarda dzīvoklī, kas atradās šajā ēkā, nelielā sanāksmē tikās Egils Levits un jaunievēlētie LTF deputāti Vilnis Eglājs, Valdis Birkavs, Romāns Apsītis un dzīvokļa saimnieks Rolands Rikards. Balstoties uz pārrunu laikā paustajām idejām, dienu vēlāk Egils Levits bija izstrādājis dokumenta uzmetumu, kas kļuva par Neatkarības deklarācijas pamatu. Šo tikšanos var uzskatīt par pirmo Neatkarības deklarācijas izstrādāšanas darba grupas sēdi.

4. Jauniela 24, Kinoamatieru biedrība (tagad viesnīca “Justus”)

Kādreizējā Kinoamatieru biedrības namā Jaunielā 24 savulaik sapulcējās juristi, lai likumiski korekti sastādītu Neatkarības deklarācijas tekstu. (Foto: Latvijas Nacionālais vēstures muzejs)

1990. gada 24. martā pēc Latvijas Juristu biedrības kolēģijas sanāksmes šeit notika otrā Neatkarības deklarācijas izstrādāšanas darba grupas sapulce, kurai pievienojās arī juristi Tālavs Jundzis un Aivars Endziņš, lai apspriestu Neatkarības deklarācijas projektu.

5. Raiņa bulvāris 19, Latvijas Universitāte

Latvijas Universitātes ēkā Raiņa bulvārī kompartijas sekretāra kabinetā tika slīpēts Latvijas Neatkarības deklarācijas teksts. (Foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva)

1990. gada 24. martā notiekošās Juristu biedrības kolēģijas paplašinātās sēdes laikā jurists Aivars Endziņš, kurš bija universitātes Komunistiskās partijas organizācijas sekretārs, ierosināja nākamo tikšanos organizēt savā kabinetā Raiņa bulvārī 19. Šeit turpmāk notika visas darba grupas sēdes, kurās tika strādāts pie Neatkarības deklarācijas teksta noslīpēšanas.

6. Aspazijas bulvāris 22, viesnīca “Rīga”

24 stundas pirms Augstākā Padome pieņēma Latvijas Neatkarības deklarāciju žurnālistiem viesnīcas „Rīga” konferenču zālē tika paziņots par gaidāmo vēsturisko notikumu. (Foto: Ieva Čīka/LETA)

1990. gada 2. maijā pulksten 18:00, 17 stundas pirms jaunievēlētas Augstākās Padomes pirmās sesijas, viesnīcas konferenču zālē notika preses konference, kurā žurnālistus informēja par Neatkarības deklarācijas koncepciju un saturu.

7. Jēkaba iela 11, Latvijas PSR Augstākā Padome (tagad Saeima)

1990. gada 4. maijā pulksten 19:20 tagadējā Saeimas namā tika paziņots, ka ir pieņemta Latvijas Neatkarības deklarācija. (Foto: Latvijas Nacionālais vēstures muzejs)

1990. gada 3. maijā pulksten 11.00 darbu uzsāka jaunievēlētais Augstākās Padomes sasaukums. Vispirms tika izveidotas komisijas un ievēlēta Augstākās Padomes vadība, taču svarīgākais jautājums bija Latvijas neatkarības atjaunošana. Uz nākamo sēdi deputāti pulcējās 4. maijā pulksten 10:00, bet par Neatkarības deklarāciju balsoja pēcpusdienas sēdē, kas sākās pulksten 15:00. Trīs stundas notika saspringta Neatkarības deklarācijas apspriešana un debates. Balsošana sākās pulksten 18:00 un ilga līdz 19:00, kad visas balsis bija saskaitītas. Pēc tam balsu skaitīšanas vadītājs Indulis Ozols nosauca balsojuma rezultātus – vēlēšanu apgabalu, deputāta vārdu un lēmumu. Pie ēkas sapulcējušies cilvēki skaļi skaitīja līdzi “par” balsis.

Pulksten 19:20 kļuva zināms, ka par Neatkarības deklarāciju nobalsojis nepieciešamais deputātu skaits (Latvijas PSR Konstitūcijas maiņai vajadzēja 2/3 jeb 134 deputātu balsis). Kopumā “par” nobalsoja 138 no 201 Augstākās Padomes deputātiem.

8. 11. novembra krastmala

1990. gada 4. maijā desmitiem tūkstošu demonstrantu pulcējās, lai līksmotu par Latvijas PSR galu un Latvijas Republikas tapšanu. (Foto: Latvijas Nacionālais vēstures muzejs)

Pēc 1990. gada 4. maija balsojuma par Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu pulksten 20:00 Daugavmalā uz LTF rīkoto manifestāciju sapulcējās vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku. Plīvoja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karogi. Tribīnē atradās Augstākās Padomes deputāti; aiz viņu muguras Ļeņina bareljefs, kas aizklāts ar lina audeklu.

9. Brīvības piemineklis

Brīvības piemineklis kopš tā uzcelšanas vienmēr bijis klāt mūsu tautas likteņbrīžos. (Foto: Juris Rozenbergs)

1990. gada 4. maija vakarā, pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu un mītiņa Daugavmalā, Augstākās Padomes deputātiem uzdāvinātie ziedi tika nolikti pie Brīvības pieminekļa, kur sapulcējušies cilvēki turpināja līksmot par valsts neatkarības atjaunošanu.

Ārpus Rīgas centra:

10. Augšiela 1, Daugavas stadions

1990. gada 21. aprīlī – vairāk nekā 8000 pašvaldību deputāti no visas Latvijas pulcējās Daugavas stadionā Rīgā, lai Augstākajai Padomei dotu mandātu balsot par Neatkarības deklarāciju. (Foto: Latvijas Pašvaldību savienība )

1990. gada 21. aprīlī Daugavas stadionā Rīgā notika visu līmeņu tautas deputātu sapulce, kurā piedalījās vairāk nekā 8000 deputātu no visas Latvijas. Tās mērķis bija dot pilnvarojumu jaunievēlētajiem Augstākās Padomes deputātiem pieņemt Neatkarības deklarāciju. Jurists Romāns Apsītis nolasīja Neatkarības deklarācijas projektu. Sapulces laikā dalībnieku vairākums, tikai nepilnam simtam balsojot pret vai atturoties, atbalstīja “Aicinājumu Latvijas PSR Augstākajai Padomei un Latvijas tautai” un pieprasīja Neatkarības deklarācijas pieņemšanu.

11. Lidosta “Rīga”

1990. gada 30. aprīlī padomijai uzticīgie robežsargi lidostā “Rīga” arestēja nākamo Valsts prezidentu Egilu Levitu, lai viņš nevarētu būt liecinieks Latvijas neatkarības atjaunosanai. (Foto: Lidosta "Rīga")

1990. gada 30. aprīlī jurists Egils Levits no Vācijas atkal ieradās Rīgā, lai turpinātu darbu pie Neatkarības deklarācijas. Lidostā pasu kontroles laikā padomju varai lojāli drošības dienestu darbinieki Egilu Levitu apcietināja un nosūtīja ar lidmašīnu uz Maskavu, kur tika paziņots par PSRS varasiestāžu lēmumu viņu izraidīt no PSRS bez atgriešanās tiesībām. Ar šo epizodi noslēdzās Egila Levita aktīvā līdzdarbība Neatkarības deklarācijas sagatavošanā, kas bija iesākusies marta vidū.

12. Aizsaules iela 1b, Rīgas Brāļu kapi

Dienu pirms vēsturiskā 4. maija balsojuma Augstākās Padomes LTF frakcijas deputāti pie Mātes Latvijas tēla Rīgas Brāļu kapos solījās būt uzticīgi neatkarības idejai. (Foto: Zane Bitere/LETA)

1990. gada 3. maijā pulksten 8:00 no rīta no LTF ievēlētie Latvijas PSR Augstākās Padomes deputāti pulcējās Brāļu kapos pie Mātes Latvijas tēla, lai dotu svinīgu solījumu balsot par Neatkarības deklarāciju.

Ārpus Rīgas

13. Vaives dzirnavas, Priekuļu pagasts

Vaives dzirnavās tagad ir viesu nams: šajā vietā 1990. gada 30. martā notika pusslepena LTF un Pasaules Brīvo latviešu apvienības tikšanās. (Foto: Cēsu novada pašvaldība)

Noslēdzošā 4. maija pārgājiena vieta atrodas ārpus galvaspilsētas – Cēsu novada Priekuļu pagastā.

1990. gada 30. martā Vaives dzirnavās notika konfidenciāla LTF valdes sēde, kuras laikā LTF tikās ar Pasaules Brīvo latviešu apvienības pārstāvjiem, klātesot Egilam Levitam. Šajā sēdē pirmo reizi tika formulēti svarīgākie jautājumi, kas jāatrisina jaunievēlētajai LTF frakcijai Augstākajā Padomē. Te apsprieda ar neatkarības atjaunošanu saistītos dokumentus, kā arī Augstākās Padomes un Rietumu latviešu kopīgo ārpolitisko stratēģiju, lai tuvinātu atjaunotās Latvijas Republikas starptautisko atzīšanu.

„Google Maps” var atrast 4. maija maršruta shēmu pa Rīgas centru. (Foto: Google Maps)

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja “E-muzeja” sagatavotus avotus un informāciju par neatkarības atjaunošanu var atrast tā mājaslapā internetā sadaļā „Jaunākie laiki”/“Neatkarības atjaunošana”. Maršrutu iespējams izklikšķināt gan „Google Maps 6” aplikācijā, gan aplūkot vizualizācijā, gan arī izstaigāt klātienē. Līdz ar īsiem informatīviem komentāriem par izceltajām norisēm un tajās iesaistītajiem cilvēkiem, maršrutā redzamas šo vietu vēsturiskās, kā arī mūsdienu fotogrāfijas: https://www.google.com/maps/d/u/1/viewer?mid=1_C1KpAvzV7cZQji9Hjo-6UZVdJhEEBGJ&ll=56.95120330000001%2C24.104640399999983&z=14.

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
"Tas ir vājprāts!" Sievietei pārmet cietsirdību apģērbu izvēlē 6 mēnešus vecai meitai 1
"Mīlestība no pirmā acu skata!” - hokejists Ralfs Freibergs par satikšanos ar topošo sievu
Pievienot komentāru