
Garšīgākie liellopa un laša tartari
Tartars ir gaļas vai zivs ēdiens kas pagatavots no samaltas vai smalki sasmalcinas jēlas liellopu (laša) gaļas. Tartaru pasniedz ar garšvielām, svaigi maltiem pipariem, sīpoliem, kaperiem, tabasko vai vusteras mērci....

Tvaicēts lasis ar sparģeļiem un citronu
Lasis, viena no vertīgākajām zivīm. Laša sastāvā atrodamas vērtīgas taukskābes, A, B1, B2, B6 un E vitamīns, kā arī kālijs, fosfors un kalcijs. Turklāt lasis ir ļoti garšīga zivs. Piedāvājam...

Sālī cepts jūras asaris ar garšaugiem
Zivs, gatavota sāls apvalkā, vislabāk saglabā garšu un sulīgumu. Šim nolūkam vispiemērotākās ir pieaugušas zivis, smagākas par 1kilogramu. Tās pasniedz ar vienkāršām piedevām.
Karpa bohēmas gaumē
Senatnē ļaudis ticēja, ka virs karpas acs atrodas mēness akmens un cilvēkam, kurš Ziemassvētkos to atradīs, akmens nesīs lielu laimi. Pastāvēja arī ticējums, ka karpas zvīnas jāliek zutenī (maks), tad...
Cepta forele ar grauzdētām mandelēm un apelsīnu sviestu
Tā kā Ziemassvētku notikums aptver visu mūsu dzīves ritumu, pēc senā ticējuma zemei, ūdenim un gaisam vajadzētu gādāt par pusdienu mielastu šajās dienās. Tādēļ lopu gaļa, putnu gaļa un zivis...
Pērļu grūbu salāti ar kūpinātu asari
Baltās un stingrās gaļas dēļ, jūras asaris ir daudzu gardēžu iecienītas zivs. Piedāvājam jums pārbaudītu recepti, kā pagatavot šo patiesi gardo zivi.
Kartupeļu laiviņas ar pasažieriem
Vienkārši un ātri pagatavojama uzkoda. Šajā versijā laiviņās braukājas siļķes un garnele. Bet tas ir izdomas un gaumes jautājums. Iespējas ar pildījumu variēt.
Ceptas barbes ar citronu mērci
Aizvien biežāk veikalos parādās dažādas jūras veltes un zivis, par kurām kādreiz pat sapņot nevarējām. Un vienas no tādām zivīm ir barbes. Tās patiešām ir ļoti garšīgas. Izmēģinat šo recepti...
Siltie salāti ar lasi
Lasis pamatoti tiek uzskatīts par vienu no izcilākajām zivīm, kuras sastopamas arī mūsu platuma grādos. Piedāvājam vēl vienu laša pagatavošanas veidu. Izmēģiniet šo salātu recepti arī jūs!
Pikantais kuskuss ar zivi
Vēlaties pusdienot viegli un veselīgi? Tad šī recepte ir domāta Jums. Pagatavojiet to un pārliecinaties, turklāt, šo recepti atkārtosiet vēl un vēl. Lai labi garšo!
Zivju kroketes Džeimija Olivera gaumē
Bērniem patīk piedalities dažādās aktivitātēs. Palūdziet bērnam palīdzību - lai viņš pats izveido kroketes. Turklāt, Džeimijs Olivers uzskata, ka konservētas zivis nav tik izteiktas pēc garšas un bērniem nebūs pretenziju...
Pankūkas ar siļķi un jogurta mērci
“Iedvesma – tā nav siļķe, kuru var iesālīt uz daudziem gadiem.” Tā ir sacījis Johans Volfgangs fon Gēte. Tomēr, bez iedvesmas neiztikt gatavojot šo ēdienu, kurā tieši siļķe spēlē pirmo...
Ceptas salakas ar svaigu gurķu mērci
Salaka, citviet Latvijā saukta arī par stinti, šo zivtiņu pagatavošanas iespējas ir visai plašas. Sākot ar zivju zupu un beidzot ar vītinātām salakām. Interesanta ir fritēto salaku recepte, kas iecienīta...
Cepta mencas fileja ar kartupeļu mērci
Menca saimnieču vidū ir ļoti iecienīta, tāpēc, piedāvājam jums vēl vienu šīs zivs pagatavošanas recepti.
Laša baltā zupa
Šodien lasis vairs nav nekāda retā delikatese. Tas ir kļuvis pieejams un saimnieces labprāt to gatavo. Piedāvājam vēl vienu laša pagatavošanas recepti, šoreiz gatavosim balto zupu.
Risoto ar kūpinātu asari
Itāļu virtuves cienītāji jau paredz, rezultāts būs patiesi garšīgs. Nešaubieties arī jūs. Būtisks faktors - rīsu izvēle. Tiem jābūt patiesi kvalitatīviem!
Laša fileja ar pikanto kinzas mērci
Zinātnieki ir atklājuši, ka zivju ēšana ne tikai sniedz garšas baudu, bet uzlabo veselības stāvokli. Tā kā lasis satur daudz vitamīnu un citu organismam nepieciešamo vielu, tas ir pietiekams iemesls,...
Pildīta vimba
Vimba ir viena no zivīm, kuru kaut reizi noķēris ikviens makšķernieks. Taču ne katra saimniece šo zivtinu gatavojusi. Tāpēc piedāvājam vienu vienkāršu vimbas pagatavošanas recepti.
Forele armēņu gaumē
Armēnija pasaulē ir zināma arī ar Sevānas ezeru, kurā aug rozā foreles. Bet šai receptei, protams, varat izmantot jebkuras krāsas foreli. Jā, Armēnijā šo īpašo zivi pasniedz ar granātābolu.
Zaļie salāti ar kūpinātu skumbriju
Vai zinājāt, ka otrs skumbrijas vārds ir Makrele? Lai kā arī dēvētu šo zivi, pateicoties tās garšas īpašībām, salāti priecēs gan lielus, gan mazus. Izmēģiniet šo recepti arī jūs!
Pankūkas ar kūpinātu lasi un saldo krējumu
Kas tās par brīvdienām, ja nav pankūku?! Izmēģinot šo recepti rodas kāda problēma - grūti sagaidīt nedēļas nogali, jo pankūkas ļoooti garšīgas! 😉
Salāti ar kūpinātu lasi un ikriem
Šie salāti ne tikai izcili garšo, bet arī lieliski izskatās. Bagātiniet ar tiem savu svētku galdu un ļaujieties neaizmirstamam baudījumam.
Lašburgers “Oskar, noķer mani”!
Uzturvērtības ziņā lasis ir ļoti augstvērtīga zivs. Tā sastāvā ir vērtīgas taukskābes, A, B1, B2, B6 un E vitamīns. No minerālvielām lasī visvairāk ir kālija, fosfora un kalcija.
Cepts zandarts ar sīpoliem un zaļo sāli
Zandarts gardēžu vidū ir ļoti iecienīta zivs, gan tāpēc ka nav īpaši asakains, gan maigās garšas dēļ. Piedāvājam vēl vienu zandarta pagatavošanas recepti. Lai labi garšo!
Mencas filejas burgers
Viena no iecienītākajām zivīm mūsu platuma grādos ir menca. Šīs zivs pagatavošanas iespējas ir visai plašas, šodien piedāvājam vēl vienu mencas filejas pagatavošanas veidu.
Kartupeļu salāti ar kūpinātu makreli un kukurūzu
Kūpinātu makreli receptē var aizstāt ar citu, auksti kūpinātu zivi. Noteikti izmēģiniet šo vienkārši pagatavojamo salātu recepti arī jūs!
Sarkanvīna mērcē sautēts līnis
Līnis pārstāv karpu dzimtu, arī pēc skata nedaudz līdzinās karpai. Tikai līnis ir duļķaini zeltītā krāsā ar mazām zvīņām. Garša? Garša ir lieliska, izmēģiniet so recepti un pārliecinieties paši!
Grilēta dorada ar čili un ķiplokiem
Doradas gaļa ir loti maiga. Tá pieder pie vidéji treknám zivím un, pārsvarā, šī Vidusjūrā mītošā zivs garšo ikvienam. Ja šī zivs vēl nav bijusi tavā pusdienu vai vakariņu galdā,...
Marinētas salakas ar mārrutkiem
Receptē izmantotās salakas var aizstāt ar reņģēm. Tas nekādā ziņā ēdienu nepadarīs sliktāku. Lai labi garšo!
Uz uguns gatavota trīskāršā zivju zupa
Trīskārša zupa saucas tāpēc, ka gatavojot tai pievieno trīs zivju veidus. Degvīns šajā zupā protams nav obligāts un daudzi saka, ka tā garšu nejūt, tāpēc ja ar jums ir bērni,...
Ceptas reņģes burkānu - tomātu mērcē
Reņģītes Latvijas mājsaimnieces ir iecienījušas ne tikai pieejamās cenas dēļ, bet arī pateicoties šīs vienkāršās zivtiņas garšas īpašībām. Piedāvājam jūsu vērtējumam vēl vienu no reņģu pagatavošanas versijām.
Siļķu un kartupeļu salāti ar kaperiem
Nu jau tradicionāli ceturtdienās publicējam recepti kuru esam atraduši kādā no kulinārijas blogiem. Šoreiz recepte no lienegatavo.wordpress.com
Līdakas kukulītis ar sieru
Līdaka - katra makšķernieka sapnis! Taču gardēžu vidū līdakas iecienītas ne mazāk. Piedāvājam vēl vienu līdakas pagatavošanas recepti.
Krāsnī cepts kartupelis ar krēmīgu tunci
Ceturtdienās publicējam kādu recepti, kura mūs būs uzrunājusi apskatot blogeru piedāvātās receptes. Šoreiz recepte no ogumeitene.blogspot.com
Siļķe jogurta marinādē ar medu
Šī vienkāršā, taču gardā siļķes pagatavošanas recepte noderēs gan gatavojot maltīti ikdienā, gan svētku galdā aizstās ierasto siļķi kažokā. Lai labi garšo!
Līdakas kotletes “Lieliskās”
Jums gadījies zelta zivtiņas vietā noķert prāvu līdaku? Lieliski, mēs padalīsimies ar vienkāršu recepti, kā pagatavot vienreizēji garsīgas līdakas kotletes.
Cepts breksis medū uz kadiķa spilvena
Plaudis (Abramis brama) - saukts arī par breksi, ir varen garda zivs. Un tā pagatavošanas veidi nenoliedzami ietekmē pašas zivs garšu. Šoreiz pastāstīsim, kā zivi pagatavot tā, lai tā iederētos...
Siļķu filejas salāti svētku noskaņās
Šo uzkodu var pasniegt divejādi - vai nu sāļajos groziņos, vai pildītus glāzītēs. Un salāti patiešām garšo lieliski. Pagatavojiet arī jūs!
Tunča steiks Vorčesteras - medus mērcē
Pašlaik pasaulē aptuveni 5% no kopējā loma ir tunči un tas ienes aptuveni 5,5 miljardus ASV dolāru peļņas gadā. Šīs zivis tiek ķertas Klusajā, Atlantijas un Indijas okeānā, bet pārstrādes...
Laša nageti ar pistācijām
Pistācijas bagātīgi satur fosforu, kāliju, B6 vitamīnu un neaizstājamās aminoskābes. Pistācijas mazina risku saslimt ar sirds slimībām, stiprina kaulus un zobus, palīdz uzlabot redzi. Turklāt riekstu intensīvā garša piešķir ēdienam...
Lasis Balzamiko un apelsīnu glazūrā
Viena no gardēžu iecienītākajām zivīm viennozīmīgi ir lasis. Tāpēc piedāvāsim vēl vienu šīs zivs pagatavošanas veidu.
Lasis marinēts degvīnā ar bietēm un mārrutkiem
Ziemā lasi ieteicams ēst biežāk, kā vasarā. Ziemā mēs saņemam daudz mazāk saules enerģijas, tātad daudz mazāk D vitamīna, kuru, savukārt, uzņemt varam uzturā regulāri lietojot lasi. Tāpēc padalīsimies ar...
Ceptas reņģes ar saldā krējuma un citrona mērci
Reņģes, iespējams, vienas no populārākajām zivīm Latvijas mājsaimnieču vidū. Un jāatzīst, ne tikai pieejamās cenas dēļ. Ja pacenšās, šo necilo zivtiņu var pagatavot tā, ka savā ēdienkartē to iekļaus jebkura...
Cepta vimbas fileja poļu gaumē
Kā tradicionālus poļu virtuves ēdienus jāmin biešu zupa, kāpostu tīteņi (kāpostu lapās ievīstīts gaļas un rīsu pildījums), kā arī pierogi (mīklas izstrādājumi, pildīti, piemēram, ar kāpostiem un sēnēm). Taču ja...
Sarkanvīnā sautētas bietes ar siļķi
Pēc uzturvērtības biete ir viens no visvērtīgākajiem dārzeņiem. Bietes sastāvā esošās vielas pazemina asinsspiedienu un stiprina imunitāti. Bietes lieliski spēcina organismu.
Forele ar krējumu un ingveru
Ja jums nav pieejama forele, šādi var pagatavot jebkuru zivi. Ingvera sakne sniedz zivij nedaudz pikantu toni, bet krējums padara ēdienu maigu. Dažādu garšu un izjūtu rotaļa.
Cepta asara fileja ar dārzeņiem
Šad un tad minam, ka arī mājās var pagatavot īpaši gardus ēdienus, kuri pilnīgi mierīgi varētu pretendēt uz iekļaušanu smalka restorāna ēdienkartē. Šis ir viens no tiem.
Forele peruāņu gaumē
Ja starp sastāvdaļām nebūtu vīna etiķis, mēs gan paši noticētu, gan jūs pārliecinātu, ka tieši šādi šo foreli gatavoja senie inki.
Cepta forele ar kaperu sviestu
Forele - ikviena makšķernieka prieks un lepnums. Ja arī jums paveicies iegūt foreli, izmēģiniet šo vienkāršo, taču garšas ziņā lielisko foreles pagatavošanas recepti.
Dārzeņu salāti ar kūpinātu lasi
Lasis ir viens no tiem pārtikas produktiem, kurš ir ne tikai ļoti garšīgs, bet arī uztuvielām bagāts. 100 gramos laša ir 142 Kkal, 20 grami olbaltumvielu un 6 grami tauku,...
Laša pastēte ar olu
Lasis ir viena no uzturvielām bagātākajām zivīm. Turklāt, jau sen ir zināms, ka zivju lietošana uzturā samazina sirds saslimšanu izraisītas pēkšņas nāves risku. Tāpēc piedāvājam vēl vienu šīs gardās zivs...
Grilēta vēja zivs ar citrona-ķiploku sviestu
Kurzemes pusē šo zivi mēdz dēvēt par vēja zuti. Mūsu platuma grādos diezgan neierasts un eksotisks šķiet zivs izskats. Taču vēja zivs ir ļoti, ļoti garšīga. Neesiet baudījuši? Noteikti nogaršojiet!
Laša tartars
Sengrieķu mitoloģijā Tartars bija gan dievība, gan arī vieta Grieķu pazemes valstībā. Vecākos avotos Tartars ir arī neierobežoti liela pirmatnējā būtne, no kuras radusies arī gaisma un kosmoss. Taču nevienam...
Grilēti jūras grunduļi
Šīs sugas dzimtene ir Kaspijas un Melnā jūra. Pirmo reizi Latvijā šī suga konstatēta 2004.gadā un kopš tā laika jūras grunduļi strauji savairojušies. Nu ko, gardēži priecājas!
Grilēti asari
Latvijā asaris ir viena no visizplatītākajām saldūdens zivju sugām. Makšķernieki to ir iecienījuši arī lieliskās garšas dēļ. Izdevies tikt pie laba loma? Kurinām grilu!
Grilēti haizivs steiki
Kādu zivi izvēlēties vakariņām?! Kādreiz par haizivs steiku mūsu platuma grādos pat sapņot nevarējām. Taču šodien atliek vien izvēlēties, kā šo zivi pagatavot.
Grilēts marinēts sams
Sams ir vienīgā samveidīgā zivs, kas dzīvo Latvijā. Tikai jaunu samu gaļa ir piemērota cilvēku pārtikai, tas ir garšīgs, ja ir vieglāks par 15 kg. Ja sams ir lielāks, tad...
Lasis japāņu gaumē
Japānas virtuve ir īpaša. Katrs ēdiens tiek gatavots ar īpašu attieksmi un rituālu. Zivis diezgan bieži tiek iekļautas ēdienkartē. Šoreiz aicinam izmēģināt pagatavot lasi tā, kādu to iecienījuši uzlecošās saules...
Mājas makaroni ar tomātu un tunča mērci
Makaroni šoreiz garšu orķestrī spēlē pavadošajā sastāvā. Pirmā vijole un solo partijas uzticētas īpaši pagatavotajai tomātu un tunča mērcei. Lai jauka baudīšana!
Mencas fileja ar ķiršu tomātiņiem
Zinātnieki apgalvo - lietojot uzturā zivis vismaz divas reizes nedēļā, ir iespējams izvairīties no dažādiem veselības traucējumiem. Turklāt, tieši zivis ir viens no OMEGA 3 taukskābes saturošajiem pārtikas produktiem.
Uzkodu torte ar tunci
Tuvojas svinības un galdā jāceļ torte, taču jūs īpaši nepriecē saldumi? Pagatavojiet šo uzkodu torti. Tā ne tikai vizuāli bagātinās jūsu galdu, bet viennozīmīgi apmierinās pat visprasīgākā gardēža vēlmes.
Siļķu pastēte ar āboliem
Siļķe ir lielisks vitamīnu A, D un B12 avots. Turklāt tā ir bagāta ar vērtīgajām omega3 taukskābēm. Siļķe lietojama svaiga, kūpināta un marinēta. Un ko tikai no šīs mazās zivteles...
Kūpīnātas reņģes un brusketes ar salātiem
Ja par kūpinātām reņģēm jautājumiem nevajadzētu būt, tad par vārdiņu “Bruskette”varētu rasties jautājumi. Brusketta (itāļu valodā Bruschetta vai retāk bruschetto vai bruscare)- cept uz oglēm. Bruskettu var piedēvēt sviestmaižu dzimtai...
Grilēta heka fileja ar biešu-dzērveņu salātiem
Tumšsarkani salāti būs lielisks kontrasts baltai heka filejai. Turklāt garšas ziņā šie mazliet neierastie, nedaudz pikantie salāti lieliski sader ar maigo zivs fileju. Recepte no grāmatas Rodžers Korders “Sarkanvīna diēta”...
Grilēts lasis ar pērļaino kuskusu
Šodien kuskuss ir pamatēdiens Tunisijā, Marokā, Alžīrā, to var sastapt arī sicīliešu un turku virtuvē. Par kuskusa dzimteni uzskata Ziemeļāfriku, bet nu tas nopērkams arī mūsu platuma grādos. Gatavosim!
Manhetenas čauders
Vārds čauders (chowder angļu val.) drīzāk radies no franču zupas trauka nosaukuma - chaudron. Vispār, par čauderu var dēvēt jebkuru biezu zupu no dārzeņiem, kuras sastāvdaļas apceptas cūku taukos un...
Zivju kotletes ar ananāsu salsu
Ananāsi atvieglojot kakla sāpes, vēdergraizes un uzlabo garastāvokli. B vitamīni baro ādu un matus, kā arī stiprina nervus un orgānu darbību. Turklāt tie lieliski garšo un šajā receptē piešķir ēdienam...
Kūpinātas sīgas salāti
Šos kūpinatas sīgas salātus novērtēs pat visprasīgākais gardēdis. Šie salāti ir aromātiski, viegli un ļoti garšīgi. Pagatavojiet un nobaudiet arī jūs!
Karpa pildīta ar liellopa gaļu un garnelēm
Karpu var sastapt vai visos pasaules ūdeņos, izņemot Vidējos Austrumus un Antarktīdu. Karpu izcelsme meklējama Tālajos Austrumos. Taču šo zivi ļoti labi pzaīst Latvijā dzīvojošās saimnieces un dažādos veidos pagatavota...
Groziņi ar zivju riljeti /rillete/
Nu smalki, smalki! Bet ir reizes kad vajag! Šie groziņi būs lielisks papildinājums jūsu svētku galdam.
Salakas dārzeņu marinādē
Cilvēki, kuri īpaši neorientējas zivju sortimentā, salakas, tāpat kā citas nelielās zivtiņas, neuzskata par gatavošanas vērtām. Tomēr šīs zivis ir vērts pagatavot un kaut reizi nogaršot! Svaigām salakām piemīt ne...
Karpa Ziemassvētku ar citronu
Šī ir īpaša recepte arī nosaukuma ziņā. Daudzi jautā - kāpēc Ziemassvētku? Atbilde vienkārša: kad šādi pagatavota karpa tiek pārgriezta uz pusēm, tā pēc izskata atgādina Ziemassvētku eglīti un citrona...
Foreles pate
Šo patē var pasniegt gan brokastīs uz maizītēm, gan smalkās viesībās. Un kāpēc gan nesarīkot smalkas viesības brokastu laikā?!
Zivju zupa somu gaumē
Somi uzskata, ka tikai viņi prot pagatavot vislabāko zivju zupu! Un tie, kas viņiem tic, speciāli brauc uz Somiju pagaršot šo īpašo zupu. Mēs uzdrošinājāmies un ņemot vērā receptes nianses...
Zivs “trakajā ūdenī”
Šī ir vienkārša zivs pagatavošanas recepte veiglā tomātu mērcē. Šīs receptes dzimtene, visdrīzāk, ir dienvidu Itālija, Neapole, jo ir ļoti tipiska šim apvidum. Receptes dīvainais nosaukums tomēr prasa skaidrojumu. XIX....
Karpa cepta ķiploku mētelī
Karpu izcelsme meklējama Tālajos Austrumos. Eiropā karpu selekciju uzsāka mūki klosteru dīķos laikā no 13. līdz 16. gadsimtam. Karpas kļuva par iecienītu produktu kristīgās reliģijas noteiktajās gavēņa dienās, tāpēc nav...
Kartupeļu uzkoda ar bietēm un siļķi
Šo uzkodu var dēvēt par mūsdienu aktualitāti. Pat glaunos restorānos bietes, siļķes un kartupeļa apvienojums tiek pasniegts dažadās variācijās un dēvēts par tieši Latvijai piederīgu garšas kopumu un tā arī...
Pastēte no šprotēm
Šprotes eļļā” - Latvijas vizītkarte. Arī šiem konserviem ir milzum daudz pagatavošanas variantu. Šodien padalīsimies ar vienkārši pagatavojamas pastētes recepti.
Lasis ar kartupeļu-cukurzirnīšu pākšu salātiem
Salātu pagatavošanas ideja aizgūta no Zvaigzne ABC grāmatas 500 salātu receptes. Taču receptē ieviesām zināmas korekcijas.
Menca ar pikanto mango pergamentā
Mencas gaļa ir iecienīta vai katrā ģimenē. Ēdieni no tās atrodami katrā restorāna ēdienkartē. Un tam ir izskaidrojums - menca ir ļoti garšīga un ar to var variēt gluži kā...
Kūpināta forele ar dillēm un citronu-sinepju mērci
Viss ģeniālais slēpjas vienkāršībā! Ja jums izdodas ierastos produktus pasniegt nedaudz savādāk, tādejādi radot jaunas garšas nianses un citu vizuālo risinājumu - jums virtuve ir īstais “Poligons”! Šoreiz piedāvājam pagatavot...
Mazsālīta skumbrija mājas gaumē
Scomber scomber - tā latīniski dēvē makreli, jeb skumbriju. Daudzas saimnieces šo Ziemeļjūrā mītošo zivi ir iecienījušas ne tikai tās pieejamās cenas dēļ, bet tieši dēļ skumbrijas īpašās garšas. Arī...
Krāsnī cepta bute
Bute, plekste vai latīniski Platichthys flesus ir garšīga zivs. Protams to var vienkārši apcept sviestā, bet mēs piedāvājam mazliet darbietilpīgāku, taču arī vienkāršu šīs zivs pagatavošanas veidu. Un garšo lieliski!
Asari mārrutku lapās
Par mārrutku dzimteni tiek uzskatīta Austrumeiropa. Līdz pat 16. gadsimtam mārrutki Eiropā tika izmantoti tikai kā ārstniecības augi, ar kuriem ārstēja pilnīgi visu. Savukārt. šodien marrutku lapas pārsvarā izmanto dārzeņu...
Zivs sicīliešu gaumē
Lai gan sicīlieši mēdz sacīt, ka viņi nav itālieši un ka Sicīlija nav nekāda Itālija, taču tāda pati Itālija vien ir. Līdz ar to varētu teikt, ka šādi zivi gatavo...
Reņģes ceptas, ar sinepēm
Clupea harengus membras - tiešī šāds ir vienkāršās zivtiņas reņģes latīniskais nosaukums. Lai arī reņģes nav dārgas zivis, tās ir iecienījušas daudzas mājsaimnieces. Šobrīd reņģes atkal kļūst populāras un dažādos...
Krāsnī cepti kartupeļi ar siļķu mērci
Par kartupeļu dzimteni tiek uzskatīta Dienvidamerika, Peru, Bolīvijas un Čīles reģions, kur jau pirms vairāk kā 10 000 gadiem (pēc citiem avotiem jau pirms 14 000 gadiem) senās indiāņu ciltis...
Zivju pirkstiņi
Daudzi, īpaši bērni ir iecienījuši zivju pirkstiņus. Tacu nav nepieciesams noteikti iegadāties pusfabrikātus.Pagatavojiet tos mājās, savā virtuvē!
Dorada ar apelsīniem un medu
Medus ķīmiskais sastāvs ir atkarīgs no ievāktā nektāra, klimatiskajiem apstākļiem, bišu rases utt. No cukuriem medū visvairāk ir glikoze, fruktoze un saharoze, bet sastopama arī maltoze, melicitoze un citi cukuri.Krāsa...
Dorada ar citronu un citronzāli
Dorada jeb zeltgalvainā jūras karūsa - šīs zivs nosaukums radies sudrabkrāsas galvas dēļ. Doradas lieliskās garšas īpašības nu novērtējušas arī daudzas saimnieces Latvijā.
Flambēti haizivs steiki
Flambēt nozīmē ēdienam kurš gatavojas karstā pannā pievienot alkoholu (parasti rumu vai brendiju) un tad to aizdedzinot pagaidīt līdz liesma nodziest. Parasti viss alkohols no dzēriena šajā procesā iztvaiko un...
Siļķu rolmopši ar gurķi
Rolmopsis - marinēta siļķu rulete. Iekšā parasti liek marinētu gurķi vai sīpolu. Nosaukums tika izdomāts vēl 19. gadsimtā, pateicoties modei uz mopšu šķirnes suņiem. Acīmredzot, saritināts rolmopsis atgādināja suņa purniņu.
Gravlaks
Vārds “gravlaks” tulkojumā no norvēģu valodas nozīmē “aprakts/apglabāts”. Bet mēs to medzam dēvēt par mazsālītu. Ļoti garšīgs!
Vēdzele garneļu mērcē
Vēdzele, dēvēta arī par saldūdens mencu, priecē katru makšķernieku, kam paveicies šo zivi noķert. Bet īpaši par šo zivi priecājas gardēži, kuri augstu vērtē šīs zivs gastronomiskās īpašības.
Forele ar garšaugiem un ķiplokiem
Salmo trutta fario - tāds ir strauta foreles latīniskais nosaukums. Un tas ne tikai skan garšīgi, bet liek garšas kārpiņām gavilēt! Lieliska zivtiņa!
Līdaka cepta, dārzeņu marinādē
Ir neskaitāmi veidi, kā pagatavot zivis. Šoreiz piedāvajam pagatavot līdaku dārzeņu marinādē, kas lieliski der kā uzkoda. Šo recepti piedāvā apgāds Zvaigzne ABC, no grāmatas “Nomakšķerē, pagatavo un apēd!”
Akmeņplekste ar ķiplokiem un timiānu
Akmeņplekste (āte) bentiska jūras zivs, uzturas uz akmeņainām un smilšainām gruntīm līdz 70 m dziļumam. Nav vēlmes tik dziļi nirt? Taču ir vēl kāds variants kā šo ļoti gardo zivi...
Zivju zupa ar kartupeļiem
Šo recepti piedāvā apgāds Zvaigzne ABC, no grāmatas “Nomakšķerē, pagatavo un apēd!”
Laša un dārzeņu uzkoda
Šie atsvaidzinošie un glīti normētie salāti, ko pasniedz gurķa šķēlītē, būs garda neparasta uzkoda īpašai maltītei. Šo recepti piedāvā apgāds Zvaigzne ABC, no grāmatas “500 salātu receptes”
Alū sautēta līdaka ar mandelēm
Lielu gandarījumu sagādā ne tikai pats zivs noķeršanas process, bet ir patīkami un interesanti no noķertā loma pagatavot gardu maltīti. Šo recepti piedāvā apgāds Zvaigzne ABC, no grāmatas “Nomakšķerē, pagatavo...
Lasis Tālo Austrumu gaumē
Lielisks sarkanās zivs sālīšanas veids, ko nu jau gadu desmitiem piekopj Tālajos austrumos. Zivs garšo kā vītināta, kūpināta, lai gan pagatavošana ir ātra. Cilvēki, kuri nav mēģinājuši šo metodi mazliet...
Sams ar dillēm un citronu
Ja sams ir smagāks par 15 kg, tad zivs ir ļoti trekna un cilvēka kuņģim pagrūti sagremojama. Toties jaunu samu gaļa nav tik ļoti trekna un ir ļoti garšīga.
Zivju kebabi
Pa rokai laba un svaiga zivs fileja? Ārā īstais laiks piknikam? Lieliski! Pagatavojat lieliskus un gardus kebabus!
Sendvičs ar zivju pastēti
Ja šo ēdienu gatavo pie ezera, tad var izmantot zaļumus, kas tur pat meža maliņā vai pļavā salasītas - skābenes, pieneņu lapas, zaķa kāpostus. Ja ņem līdz, tad nekāda gadījumā...
Soļanka ar karpu
Lieliska zupa. Par zivju zupu tomēr to nenosaukt, bet soļanka tradiconālajā izpratnē arī tā nav. Var droši apgalvot, šo zupu novērtēs pat visprasīgākais gardēdis!
Aukstā gaļa no vēdzeles
Labi pagatavotas aukstās gaļas pamatā ir labi novārīts buljons. Buljonam jābūt caurspīdīgam, stipram un aromātiskam. Ja buljons būs pareizi novārīts, tad jums nekad neviens nepateiks:”Какая гадость эта ваша заливная рыба!”...
Dorada ar baziliku
Latīniskais Doradas nosaukums – Sparus auratus. Zivs nosaukuma pamatā ir latīņu vārds “aurum”- “zelts”. Par „zelta zivtiņu” to nosauca, jo tai raksturīga spīdīga atzīme uz pieres, kas ir līdzīga pusmēnesim....
Tadžīna ar balto amūru
Baltais amūrs - karpu dzimtas zivs. Ja garšo šāda veida zivis, šo tadžīnu jāpagatavo noteikti!
Forele cepta ar dārzeņiem
Portāla darbības laikā esam pagaršojuši daudz un dikti. Sliktas receptes mēs nepublicējam, bet gadās kāda īpaši garda, ko vēlamies pieminēt un ieteikt! Šī recepte ir no tām. Noteikti pagatavojiet!
Zutis zaļajā mērcē
Gardais un treknais zutis ir iekarojis savu vietu delikatešu topa augšgalā. Grūti pat iedomaties, ka zutis kādreiz nebija mākslīgi audzēta zivs, bet gan dzīvnieks, kura vārdā nosaukta Ogre (krievu valodā...
Siļķe mājas marinādē
Siļķes latīniskais nosaukums - Clupea harengus. Bet tās garša izsaka daudz vairāk. Šī ir viena no tradicionālajām šīs zivtiņas marinēšanas receptēm.
Marinētas reņģītes
Kurš gan nav baudījis marinētas reņģītes. Šoreiz vēl viena tik iecienītā ēdiena pagatavošanas recepte.
Sacivi no stores
Tradicionāls gruzīnu ēdiens, ierastāk tiek izmantota vistas gaļa ar valriekstiem, šajā gadījumā vista aizstāta ar stori.
Stores šašliks
Tradicionālie šašliki apnikuši? Laša šašliks mēģināts, bet vēlme nogaršot ko savādāku?! Pagatavojiet šašliku no stores.
Zivju sacepums portugāļu gaumē
Portugāles virtuve ir atkarīga no reģiona, bet svaigas zivis un dazadi ēdieni ar jūras veltēm būs pieejami vai katrā ēstuvē. Dīvains ir tas fakts, ka tādu zivi kā menca, kas...
Laša krēmzupa
Lasis ir viens no tiem pārtikas produktiem, kurš bagāts ar uztuvielām. Turklāt, laša gaļai piemīt īpaša, sātīga garša. Tāpēc lasis ir iekļauts vai katra restorāna ēdienkartē. Piedavājam restorāna cienīgu laša...
Dorada ķiploku mērcē
Dorada pamatoti tiek uzskatīta par vispopulārāko Vidusjūras zivi - pateicoties tam, ka tā ir viegli pagatavojama un ļoti garšīga.
Upes forele “Butterfly”
Zivs gaļa satur vairāk cilvēka organismam tik nepieciešamo mikroelementu, nekā sauszemes produktos. Zivīs ir daudz labo tauku un omega-3 taukskābes. Uztura speciālisti apgalvo, vismaz vienu vai divas reizes nedēļā savā...
Upes forele ar spinātiem un sieru
Vēlaties dāvāt garšu baudījumu sev un saviem mīļajiem ? Bet uz restorānu doties īsti nav vēlmes? Pagatavojiet restorāna cienīgu maltīti savās mājās! Tas nemaz nav sarežģīti, toties jūsu centienus novērtēs...
Rīsu rolli letiņu gaumē
Sushi, maki, nigiri, sašimi un siraši, tie ir austrumu ēdieni kuri nu jau iedzīvojušies arī mūsu platuma grādos un vai katrai saimnieces virtuvē var atrast irbulīšus, bambusa paklājiņu un austrumu...
Tunča salāti citronos
Ar grezniem vai no īpaša materiāla veidotiem traukiem viesus vairs nepārsteigsi. Šobrīd lielāku uzmanības pievēršam ēdiena kvalitātei, garšas īpašībām. Un jo dabīgākas izejvielas izmantojam ēdiena pagatavošanā, jo vairāk priecājas ēdiena...
Omlete ar tunci un sieru Feta
Ja esat siera Feta cienītaji, bet Grieķu salāti mazliet jau apnikuši, pamēģiniet šo recepti. Izrādās, šis siers lieliski sader ar tunci un olu!
Fritētas salakas
Lieliska uzkoda. Tā zivju ēdienu cienītājus iepriecinās gan karstā veidā, gan arī auksta. Pie šīs zivs lieliski iederēsies zaļie dārzeņu salāti.
Grilētas salakas
Šīs zivtiņas ar īpašo aromātu ir iecienījuši daudzi zivju ēdienu cienītāji. Šī salaku pagatavošanas recepte neliks vilties pat visprasīgākajiem gardēžiem.
Nēģi tējas želejā tradicionālie
Nēģi tējas želejā ir gadu desmitiem (vai pat simtiem) sena un tradicionāla šo apaļmutnieku pagatavošanas recepte. Ir pavāri, kuri gatavo nēģus kafijā, pievienojot daudz un dažādas garšvielas, lauru lapas, dažādus...
Karpa ar bekonu un sīpoliem
Pastāv maldīgs viedoklis - zivs ar bekonu nesader. Bet pamēģiniet, kā vēl sader!
Laša-krekeru tornīši
Lieliska uzkoda jebkura mēroga svinību galdam. Šo uzkodu vajadzētu gatavot īsi pirms pasniegšanas, lai krekeri neizmirkst.
Lasis marinēts medū
Lasis pamatoti tiek uzskatīts par Latvijā mītošo zivju karali. Tam piemīt lieliskas garšas īpašības un tā pielietošana ir visai plaša. Šis ir vēl viens no veidiem kā pagatavot lasi.
Kūpinātas sviesta zivs pastēte
Zivs ir universāls produkts. To var cept, grilēt, vārīt un kūpināt. Kā arī no kūpinātas zivs var pagatavot lielisku pastēti.
Siļķu krems
Ideja drīzāk brīvdienu brokastīm, jo sastāvā ir gan ķiploki, gan sīpoli. Vai nu arī ātrām vakariņām, ja nav nekur jāiet. ))))
Jūras asaris ar brieža gaļas desu
Ir dzirdēts maldīgs priekšstats par to, ka zivs ar desu nav savienojami produkti. Bet ir arī izņēmumi. Piemēram šī recepte. Patiesi ļoti garšīgi!
Pikša puravos
Parasti tiek izmantota purava baltā daļa, taču arī purava zaļās lapas ir izmantojamas un pie pareizas apstrādes tās ir ļoti garšīgas. Pikšu var aizstāt ar citu baltu zivi, mencu, heku...
Groziņi ar zivju krēmu
Spirdzinoši kūsājošais vīns neitralizēs sāļo krēmu, bet groziņi radīs mutē dzirkstošā vīna burbulīšiem līdzīgas sajūtas. Klāt iesakām baltvīnu vai dzirkstošo vīnu. Šo recepti piedāvā Zvaigzne ABC grāmata “Vīni un ēdieni”,...
Matjes tartars uz rupjmaizes ar sīpoliem un pipargurķīšiem
Holandiešu virtuves izdaudzināto tradicionālo ēdienu vidū var minēt jēlu siļķi, kūpinātu zuti un zirņu zupu, nepiemirstot sieru šķirnes, piemēram, “Edam” un “Gouda”. Arī šis Matjes tartars ir tradicionālo Holandiešu ēdienu...
Sviestā cepts asaris ar brūkleņu relišu
Laikam nav tāda makšķernieka, kurš nebūtu kaut reizi noķēris asari. Un laikam maz tādu saimnieču kuras kaut reizi nebūtu gatavojušas šos strīpaiņus. Šī recepte ir ar tādu zināmi rudenīgu noskaņu....
Pikšas fileja pētersīļu kažokā
Nu jau kādu laiku arī Latvijā ir iespēja iegadāties kvalitatīvas un ļoti garšīgas zivju filejas no Islandes. Sākam ieteikt šī lieliskā produkta pagatavošanas veidus. Šoreiz pikšas fileja pētersīļu kažokā. Pagatavot...
Zivju suflē ar melno kafiju
Es zinu - atkal nesavienojamas lietas))) Bet tas tikai tā liekas. Kafija burvīgi papildina zivju un saldā krējuma garšu un muskatrieksts ir kā punkts teikuma beigās.
Sutināta pikša ar baklažānu mērci
Karstais kopā ar auksto: pie karstas zivs pasniedz klāt aukstu baklažānu biezeni.
Aukstā zupa ar lasi
Pateicoties eksperimentiem gūstam lielāku pieredzi un atklājam jaunas receptes. Šoreiz aukstā zupa ar lasi.
Cepta pildīta līdaka
Šis tradicionālais Latviešu ēdiens greznos jebkura mēroga svinību galdu.
Zandarta kotletes pildītas ar baravikām
Kad esam tikuši pie zandarta filejas un kā reize ir arī veiksmīgi pasēņots, pagatavojiet šīs gardās kotletītes.
Ceptas reņģītes mīklā
Ceptas un marinētas reņģes jau zinām. Šoreiz tās cepam mīklā.
Pikša ar romesko mērci
Romesko mērce, kas sastāv no ceptiem dārzeņiem un mandelēm ļoti labi sader kopā ar maigu un sulīgu pikšas fileju
Gulašs ar buti un šampinjoniem
Varbūt izlasot nosaukumu dažam liekas, ka šie produkti nesader. Bet pagaršojot šo gulašu viedoklis mainīsies. Tas ir ļoti garšīgi!
Laša steiks ar skābeņu mērci
Nu jau par pastāvīgu tendenci kļūst zaļumu, riekstu un zivs apvienojums. Šī ir viena no šāda tipa receptēm. Restorāna ēdiens mājas apstākļos!
Līdakas frikadeles ar garnelēm
Kad viesībām nepieciešams kas īpašāks, bet budžets tomēr ir ierobežots, šī būs īstā recepte, kurā minimāliem līdzekļiem panākts restorāna cienīgs ēdiens.
Tadžīna ar līdaku un rabarberiem
Vēl viena garšīga un veselīga recepte. Vēl viens stereotips tiek lauzts - rabarberus izmanto arī otros ēdienos, pie zivīm un tas izrādās ir ļoti garšīgi. Trīs stihijas savienojas vienā ēdienā...
Zivs burkā
Ko mēs varam iesākt ar tukšu burciņu? Varam tajā krāt santīmus, varam izmantot kā ēzelītis Ī-ā tukšo medus podu, bet varam arī gatavot! Jā, tukša burciņa var kalpot kā lielisks...
Lavašs ar kupinātu āti un sieru
Šādu uzkodu viegli paņemt līdz piknikā vai ceļojumā, pasniegt brokastīs vai vakariņās. Bet glīti sagriežot mazākos gabaliņos var pasniegt pat viesībās.
Zivs zaļā karija mērcē
Pie ši ēdiena iesakām pasniegt vieglu pussauso baltvīnu. Vieglais baltvīns lieliski harmonizē ar kokospiena konsistenci, bet tā skābums neitralizē piena treknumu. Asos piparus karija masā izlīdzina vīna pikantums un tik...
Marinēta siļķe vikingu gaumē
Vai Latvijas vēsturē ir kas atrodams par pirātiem? Izrādās ka ir! Tie bija Vikingi - skandināvu un Baltijas jūras baseina izcelsmes karadraudzēs organizētas pirātu-tirgotāju kopienas viduslaikos. Jūrasbraucēji un piekrastes sirotāji,...
Zivju salāti rumāņu gaumē
Rumāņu ēdienkartē itin pamanāmi ir dažādi dārzeņi, tomāti, gurķi, baklažāni, burkāni, kartupeļi un kukurūza. Rumāņu virtuve ir zināma ar skābajām zupām (čorbas) un arī šie salāti iezīmē mazliet no rumāņu...
Kartupeļu rosti ar kūpinatām reņģēm
Rosti - ir kartupeļu pankūciņas, tikai miniatūras. Šoreiz ar kūpinatu reņģīti un mārrutku mērci.
Pīrādziņi ar kūpinātām reņģēm
No Padomju laikiem Latvija plašajā pasaulē un Krievijā jo īpaši asociējas ar kūpinātām reņģēm. Un tas ir jauki, jo šī mazā kūpinātā zivtiņa patiesi ir ļoti garda un izmantošanas iespējas...
Foršmaks
Tā ir ļoti sena ebreju recepte. Garšvielas var pamainīt pēc savas patikas, bet siļķei (mērcētai pienā), maizei un olām jābūt obligāti.
Salāti ar kupinātu zivi
Es šo recepti ieraudzīju krievu žurnālā Гастрономъ un tur šo recepti iedalīja pie latviešu nacionāliem ēdieniem. Man bija liels pārsteigums, jo neesmu neko par tādiem salātiem dzirdējusi…bet… cik daudz ir...
Siļķu salāti degvīna mērcē Igauņu gaumē
Šie salāti atgādina veco labo siļķi kažokā, bet ir krietni pikantāki. Kaut gan man likās šausmīgi dīvaini, ka šis variants ir no igauņu virtuves. Tāds sastāvs man vairāk asociējās ar...
Pasta ar tunci, olīvām un drupačām
Pastas recepti atveda Marko Polo jau 1600. gadā no Ķīnas uz Venēciju un arī ieviesa tās ražošanas tehnoloģiju. Var piebilst, ka šo pastu būtiskākā atšķirība ir tāda: ķīnieši gatavo makaronus...