Rudens fitoterapija

Sarkanās, dzeltenās un oranžās rudens ogu krellītes, kuras sevī ir uzņēmušas saules enerģiju un visas vērtīgās vielas no zemes, ir gatavas mums dāvāt veselību. Vajag tikai zināt kā tās pareizi pagatavot.

Dzērvenes.

Dzērveņu ārstnieciskās īpašības palīdz novērst : iekaisumus un infekcijas, hipertoniju, kuņģa slimības pazemināta skābes līmeņa gadījumos, nieru un urīnpūšļa slimības, reimatismu. Dzērveņu dzērieni tonizē, atjauno mundrumu pēc saspringtas darba dienas.

Pagatavošana :
sajauciet 1 hurmas mīkstumu ar 1 glāzi pagatavotas dzērveņu sulas, pievienojiet 3 ēdamkarotes medus un vienu ēdamkaroti citrona sulas.

Brūklenes.

Brūklenes uzlabo gremošanu, tām piemīt sviedrējošas un urīndzenošas īpašības. Fitoterapijas speciālisti iesaka brūklenes lietot : astmas, reimatisma, podagras, hipertonijas un cukura diabēta gadījumos, bet, jo īpaši nieru un urīnpūšļa slimību ārstēšanai.

Pagatavošana :
brūkleņu ogu ūdeni gatavo no – 200 gr. brūkleņu ( ogas jāsaspaida un jāizspiež sula ), 1 L ūdens, 100 gr. medus, 50 ml ābolu sulas. Saspiesto brūkleņu biezumus aplejiet ar ūdeni un uzvāriet, izkāsiet caur sietiņu, atdzesējiet. Tad pievienojiet izspiesto brūkleņu sulu, medu un ābolu sulu. Visu samaisiet un ļaujiet ievilkties 5 dienas. Glabāt ledusskapī.

Pīlādzis.

Pīlādžogas rekomendē lietot, ja ir mazasinība un gastrīts ar pazeminātu skābes daudzumu kuņģī. Pīlādžogas palīdz normalizēt vielmaiņu. Tām piemīt antibakteriālas īpašības. Pīlādžogu sula ir pārbaudīts līdzeklis pret hemoroīdiem. Tie, kas dienas laikā apēd 10 pīlādžogas, var aizmirst par galvassāpēm, bezmiegu un hipertoniju.

Pagatavošana :

,,Rudens blūzs,, - 2 ēdamkarotes pīlādžogu samaisiet ar 2 ēdamkarotēm mežrozīšu augļu, aplejiet ar 1 L ūdens, vāriet uz lēnas uguns 3 minūtes. Pēc tam, atstājiet uz 3 stundām, lai ievelkas. Novārījumu izkāsiet, pievienojiet cukuru pēc savām vēlmēm.

,,Aronija,, - 100 ml aroniju ( melno pīlādžu ) sulas sajauciet ar 2 tējkarotēm citrona sulas, pēc garšas pievienojiet cukuru, samaisiet. Dzērienu pasniedziet ar ledu.

,,Pīlādžu šerbets,, - glāzē ielieciet 50 gr. citrusaugļu saldējumu, pielejiet mikserī sajauktu 50 ml pīlādžu un 100 ml ābolu sulu.

Irbenes.

Irbenes tiek augstu vērtētas dēļ savas apbrīnojamās spējas pazemināt asinsspiedienu, ko var izskaidrot ar ogu urīndzenošo efektu. Tāpat šīs ogas ir brīnumlīdzeklis sirds darbības stiprināšanai un asins attīrīšanai. Viena karote irbenāju ogu tukšā dūšā – un visai dienai nepieciešamais vitamīnu daudzums jums ir garantēts. Ogas palīdz ārstēt daudzas slimības, kuras uzskaitīt vienkārši nav jēgas.

Pagatavošana :
paņemiet 500 gr. saspiestu ogu un 1 ēdamkaroti kaltētas upeņu lapas, aplejiet ar verdošu ūdeni. Tad pievienojiet 1 ēdamkaroti piparmētras, 2 ēdamkarotes medus un uzvāriet. Pēc tam, noņemiet no uguns un ļaujiet ievilkties, izkāsiet. Garšas uzlabošanai var pievienot citronu un kanēli.

Smiltsērkšķi.

Smiltsērkšķu ogas dāvā veselību, spēku, jaunību un skaistumu. Šīs ogas ir bagātas ar vitamīniem, īpaši daudz tajās ir vitamīns E, kurš aizkavē organisma novecošanos. Tāpēc ārsti rekomendē visām Balzaka vecuma sievietēm biežāk lietot šo koši dzelteno ogu.

Pagatavošana :
0,5 L kefīra, 200 gr. ogu vai 1 glāze ogu sulas, medus vai cukurs pēc garšas. Ogas vai ogu sulu mikserī sajauciet ar medu vai cukuru. Atsevišķi uzputojiet kefīru. Visus komponentu savienojiet, samaisiet un salejiet glāzēs, kurās iepriekš ir ielikti ledus gabaliņi.

Foto:gettyimages.com

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt