Garšīgi, kraukšķīgi, nedaudz skābi…. Reti var sastapt cilvēku, kurš spēj vienaldzīgi paiet garām tradiocionāliem skābētiem kāpostiem. Skābēti kāposti ir daudzu tautu nacionālais ēdiens - vēl 3 gadsimtā pirms m.ē. Ķīnā baroja ar tiem strādniekus, kuri cēla Lielo Ķīnas mūri. Rudens - ziemas periodā, kad jūtams krass vitamīnu un mikroelementu trūkums, tieši skābēti kāposti ir svarīgākais ēdiens, jo vitamīnus satur gan paši kāposti, gan kāpostu sula.
Cik īsti daudz ir kāpostu skābēšanas receptes, mēs nekad neuzzināsim. katrs saimnieks vai samniece gatavo pa savai modei. Kādas tik garšvielas nepievieno - piparus, koriandru, anīsu, ķimenes, lauru lapas, ingveru, krustnagliņas untt. Gatavo arī dažādi - pārlej ar karstu marinādi, ar etiķi, pasterizē. Bet pie mums Latvijā cieņā ir tradicionāla skābēšanas metode. Kāpostus smalki saēvelē, sapresē ar sāli, pievieno ķimenes un burkānus, dažreiz dzērvenes vai ābolus, pārliek mucās, apsedz ar ‘tiru drānu un uzliek pa virsu slogu. Apmēram nedēļas laikā kāposti rūgs istabas temperatūrā, pēc tam tos pārnes vēsā vietā. Rūgšanas laikā, lai kāpsoti nekļūtu rūgti un neveidojas nepatīkamas smakas, tās ar garu koku sadursta, lai izlaistu sastāvējušos gaisu.
Šis šķietami vienkāršais produkts satur gandrīz visus organismam nepieciešamos vitamīnus: A provitamīnu, C, B1, B2, B3, B6, K un U. Pēdējais, starp citu, palīdz novērst kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu. Lielais C vitamīna daudzums palīdz nostiprināt imūno sistēmu un pasargā ķermeņa šūnas un audus no novecošanās, ko īpaši novērtēs sievietes. Kad tu ēd skābētus kāpsotus, organisma šūnas piepildās ar barības vielām, kuras veicina to reģenrēšanos.
Skābēti kāposti satur daudz joda un pienskābes, kura cīnās ar zarnu nūjiņām un ciām bīstamām baktērijām. Ir zinātniski pierādīts, ka regulāri lietojot uzturā skābētus kāpostus krasi samazinās holesterīna līmenis un pat samazinās audzēju attīstības iespēja. Vēlies tikt vaļā no liekiem kilogramiem? Ar šo uzdevumu palīdzēs tikt galā kāpostu sula, kurai piemīt svara samazinošās un attīrošas īpašības. Tā satur tartronskābi, kura neļauj veidoties tauku uzkrājumiem. Vēl kāpostu sula palīdz topošām māmiņām cīņā ar toksikozi. Vēl skābētus kāpostus izmanto kosmetoloģijā kā sejas masku, piem. lai samazinātu pūtītes, uz sakarsētas sejas liek biezā slāni uz pusstundu, apsedzot ar salveti. Vīriešiem skābēti kāposti palīdz uzlabot potenci.
Tautas medicīna vispār piedēvē skābētiem kāpostiem visas iespējamās dziedinošās spējas. Tos iesaka lietot visos saslimšanas gadījumos - sākot ar parastu saaukstēšanos līdz pat epillepsijai un bronhiālai astmai.
Par kāpostu lietderību domājam nevienam iebildumu nav, bet kā izvēlēties gardākos no veikalu piedāvājuma? Mūsu recepšu portāla sadaļas “Laboratorija” eksperti iegādājās populārāko ražotāju piedāvāto produkciju un daudzveidībai vienu testējamo kāpostu veidu iegādājās Rīgas Centrāltirgū.
Uz mūsu degustāciju galda nonāca: “Ezerkauliņi”, Skābēti kāposti ar ķimenēm, “SIA Zemenes A.R.”, Kāposti skābēti ar burkāniem, “Garīši”, Garšīgie skābēti kāposti ar burkāniem, “Dimdiņi”, Smailie svaigi kāposti ar burkāniem marinādē un tirgū iegādātie.
Degustācijas nosacījumi tradicionāli - degustācijā iesaistīti dažāda vecuma un dažādas nozaru pārstāvji. Degustācijas dalībnieki nezin kāda ražotāja produkciju vērtē, jo iepriekš tā tika salikta vienādos degustācijas trauciņos un sanummurēta. Vērtējums piecu baļļu skalā. galvenais vērtējums - garša.
“Ezerkauliņi”, Skābēti kāposti ar ķimenēm, 800g
Sastāvs - galviņkāposti, sāls, ķimenes, konservants - kālija sorbāts. Tīrais kāpostu svars - 842g, kāpostu sulas svars - 114g.
Garša - sastāvā jūtamas ķimenes, skābeni, mīksti, bet kraukšķīgi. Pēc krāsas dzeltenīgi. Šie varētu būt ideāli zupām vai štovētiem kāpostiem.
Tirgus kāposti - īsti sastāvu nezinām, bet pēc saimnieces vārdiem kāposti tapuši pēc tradicionālas receptes sastāvā: sāls un dažos gadījumos arī cukurs. Burkānus un ķimenes parasti pieliek pēc vēlmes jau pēc svēršanas. Ar sulu arī ir līdzīgi - jau pēc svēršanas parasti saimnieces jautā vai vajag sulu. Šajā gadījumā mēs pirkām 1 kilogramu ar burkāniem un bez sulas. Tīrais kāpostu svars bija 1070g, un sula svēra 70g.
Garša - kraukšķīgi, nedaudz mīksti, saldeni. Tirgus pluss - visus kāpostus pirms pirkšanas var pagaršot un izvēlēties savai gaumei tīkamākos. Un pa cik saimnieces ir daudz, tad arī savus īstos kāpostus atradīsi noteikti.
“SIA Zemenes A.R.”, Kāposti skābēti ar burkāniem, 900g
Sastāvs - rīvēti galviņkāposti, burkāni, sāls. Tīrais kāpostu svars - 907g, kāpostu sulas svars - 111g.
Garša - saldskābi, kraukšķīgi kāposti. Patīkami smaržo pēc skābētiem kāpostiem. Šie kāposti arī labi derēs zupām, štovētiem kāpostiem vai salātos skābētu kāpostu cienitājiem.
“Garīši”, Garšīgie skābēti kāposti ar burkāniem, 900g
Sastāvs - galviņkāposti, burkāni,sāls, ķimenes. Tīrais kāpostu svars - 882g, kāpostu sulas izrādījās vismazāk tieši šiem kāpsotiem - tikai 30g.
Garša - negaršīgi, sausi, mīksti kāposti ar nepatīkamu smaržu. Tāda sajūta, ka kāposti pārturēti un ir jau veci. Pēdējā vieta!
“Dimdiņi”, Smailie svaigi kāposti ar burkāniem marinādē, 900g
Sastāvs - galviņkāposti, marināde, konservants kālija sorbāts, burkāni, sāls. Tīrais kāpostu svars - 900g, kāpostu sulas svars lielākais no visiem paraugiem - 240g. Garša - saldskābi, kraukšķīgi, sulīgi, pēc krāsas baltākie kāposti. Šie kāposti ir mūsu degustācijas favorīti! Visi pieci degustācijas dalībnieki atdeva šiem kāpostiem augstāko vērtējumu - 5 balsis! Tos var ēst vienkārši no spainīša, nekas pat klāt neprasās. Īdeāli kāposti salātiem vai svaigā veidā.
Foto: www.fotofabrika.lv
Pagaidām nav komentāru.