Britu zinātnieki no De Montfort University ir atkal izcēlušies – šoreiz viņi paziņoja, ka cepšanai parastais mājas speķis ir daudz veselīgāks nekā olīveļļa un kukurūzas eļļa.
Šādi secinājumi tika izdarīti, pamatojoties uz 20 gadu ilgiem pētījumiem, kuru mērķis bija saprast, kā termiskās apstrādes procesā mainās dažādu tauku ķīmiskais sastāvs. Britu zinātnieki apliecina, ka augu eļļas, tai skaitā arī olīveļļa, izdala lielu kancerogēno vielu daudzumu – dažreiz pat 100 līdz 200 reizes vairāk par pieļaujamo normu!
Toties speķis iepriecina. Mononepiesātināto tauku savienojumi, kuri ir speķī, karsēšanas laikā neizdala bīstamu toksisko vielu daudzumu. Tādēļ cepšanai labāk izmantojiet tieši šo produktu. Zinātnieki uzsvēra: pašas par sevi augu eļļas un olīveļļa nav kaitīgas un joprojām ir vērtīgo mikroelementu avots. Bīstamas tās kļūst tikai karsēšanas rezultātā. Tāpēc eļļas ir ieteicams lietot tikai auksto ēdienu gatavošanai. Pēdējam apgalvojumam nepiekritīs Vidusjūras valstu zinātnieki, kur kopš sen-seniem laikiem cilvēki praktiski visu cep olīveļļā, un pie tam, šajās valstīs visi dzīvo ilgi un laimīgi!
Pagaidām nav komentāru.