No 15.marta līdz 27.aprīlim gastronomijas projektā “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta - Rīga” notika Tallinas un Rīgas kopējais projekts “Restorānu apmaiņa”(Flavours of Estonia). Tallinas restorānu pavāri viesojās restorānos Rīgā, savukārt Rīgas restorānu pārstāvji devās apmaiņas vizītē uz restorāniem Tallinā.
27.aprīlī Rīgas restorānā “Vincents” viesojās Tallinas restorāna “Ö” pārstāvji. Mūsu recepšu portāla Bon Appetit.lv garšu eksperti bija aicināti ierasties un klātienē baudīt restorāna “Ö” komandas un paša šefa Romāna Zaštšerinska piedāvātos ēdienus.
Restorāns “Ö” ir augstas klases un Tallinas gardēžu vidū ļoti iecienīts. Pavāri restorāna ēdienkartes piedāvājumā īpaši un uzmanīgi izceļ katru ēdienu sastāvdaļu akcentējot to garšu un unikalitāti. Šefpavārs Romāns Zaštšerinskis maksimāli cenšas izmantot Igaunijas tradicionālos produktus savienojot tos ar mūsdienu modernajām gatavošanas tehnoloģijām un sekojot Ziemeļvalstu kulinārajām tendencēm. Restorāns “Ö” divas reizes ir ieguvis apbalvojumu kā Igaunijas un vienu reizi kā Tallinas labākais restorāns.
Citēts: “Vincents”
Šajā reizē veicot izlozi uz restorānu degustēt un baudīt vakaru nosūtījām mūsu šarmanto aģenti Džeminu ar savu laulāto draugu.
Te būs īss ieskats vakara norisē.
Mūs laipni sagaidīja un pavadīja pie galdiņa. Nedaudz uzgaidījām, kamēr sanāca visi aicinātie viesi un tad ieradās pats pavārs Romāns Zaštšerinskis.
Restorāna “Ö” šefs Romāns īsumā prezentēja vakariņu ēdienkarti un novēlējis mums Bon Appetit! - devās pārraudzīt ēdienu pagatavošanu. Vakara gaitā viesi baudīja 6 kārtu ēdienkarti, kas īpaši izcēla tieši Igaunijas pavāru izvēlētos tradicionālos produktus.
Kā pirmo mums pasniedza dzirkstošo vīnu Domaine de Martinolles Crémant de Limoux Brut 2006, kura sastāvā 70% ir Chardonnay vīnogas. Pie šī vīna baudījām Igaunijas paipalu olas īpašā mērcē ar tomātu vinegreta mērci, ceptiem ķiršu tomātiem un kazas sieru kopā ar sīgu uz restorāna “Ö” pašceptas maizes čipsa.
Kazas siers tiek piegādāts no kādas Igaunijas siera ražotnes, kur tas tiek saražots apmēram 20 kg nedēļā. Visu šo apjomu restorāns “Ö” iegādājas saviem klientiem. Pašceptā maize no restorāna “Ö” biju divu veidu – tumša un gaiša, tumšā bija bagātināta ar austrumu melnajām ķimenēm, gaišā maize ar valriekstiem. Mums īpaši garšoja gaišā maize! Pie maizes tika pasniegts uzputots jogurta sviests.
Pēc uzkodām mums pasniedza vīnu 2011 Chardonnay, Laforet, Joseph Drouhin un nākamo baudāmo vēderprieku - Kalamatsi kazas sieru, zaļumiem, mandelēm, priežu sēklām. Īpašu garšas baudījumu sniedza priežu sēklas, kas šo ēdienu padarīja tiešām īpašu.
Tikko garšas kārpiņas nedaudz nomierinājās pēc līdz šim neizjustā garšu piedzīvojuma tika pasniegts nākamais baudījums - kūpināts zutis, kura smarža apbūra visus klāt esošos viesus. Zutis tika pasniegts ar Igaunijas ābolu vīnu, pikantu burkānu, pastinaku biezeni, garšaugu krēmu un 2009 Cote de Beaune Rouge, Joseph Drouhin.
Pēc zuša laiks bija baudīt pavasara jēru, jēru, kas bija, tikai baudījis mātes pienu un neko vairāk. Tas tika pasniegts kopā ar vīnu 2010 Pinot Noir, Laforet, Joseph Drouhin. Kā piedevas - biešu humuss, marinētas bietes, riekstu eļļa, rudzu maizes granola.
Interesants bija šī ēdiena izkārtojums – kā uz paletes – kurā varēja izjust ļoti daudz garšu nianses – no pilnīgi saldām līdz pat sāļam. Ēdiena pamatnē biešu humuss kā tikko jaušams meistara otas triepiens.
Garšas kārpiņu attīrīšanai, mums tika pasniegts rabarberu sorbets ar priežu dzinumiem – tā bija lieliska, atsvaidzinoša pārmaiņa!
Bijām gatavi nākamajiem baudījumiem un tad tika pasniegta Igaunijas sīga, kopā ar vīnu - 2011 Pouilly-Fuisse, Joseph Drouhin un piedevās - tvaicēts fenhelis, adžikas majonēze, jaunie kartupeļi, kaperu sviests. Ēdienu bagātināja patīkams, bet nozīmīgs sīkums - paipalu ola.
Zivs patiešām bija ļoti garšīga!
Sekoja nākamais vīns ar vispamatīgāko, pilnīgāko garšu - 2009 Gevrey-Chambertin, Joseph Drouhin. Vīna izvēle nebija nejauša,sekoja nākamais ēdiens – medījums. Tas tika pasniegts ar krāsnī ceptu kāli, franču pupiņu un sinepju lapu salātiem, sīpolu ievārījumu. Kā īpašs baudījums bija Igaunijas ogu vīna un biešu mērce, ar kuru viesmīlis pārlēja medījuma gaļu jau pēc atnešanas.
Vakara noslēgumā, pēc 2.5 stundu ēdiena baudīšanas maratona mūs apciemoja šefpavārs un vēlējās uzzināt mūsu viedokli. No mums viņš saņēma tikai pozitīvas atsauksmes, jo tas tiešām bija brīnišķīgs ceļojums neaizmirstamajā un plašajā garšu pasaulē. Un kā punkts uz “I” mums tika pasniegta marcipāna un magoņu sēklu kūka, smiltsērkšķu sorbets un lāceņu ievārījums.
Šeit īpaši vēlos izcelt fantastisko garšu saderību – marcipāns un smiltsērkšķu sorbents. Pašās beigās viesmīlis mums pasniedza melleņu uzlējumu, tas bija tiešām neaizmirstams!
Tiem kuriem interesē cipari, šeit apskatāma ēdienkarte
>
Lielu paldies vēlamies teikt pasākuma “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta - Rīga” organizatoriem par lielisko iespēju gremdēties garšu pasaulē!
Savukārt tiem kuri nolēmuši doties uz Tallinu restorāna “Ö” meklējumos
Skatīt lielāku karti
Pagaidām nav komentāru.