Sen jau vēsturē tie laiki kad marinādei izmantoja etiķi. Nu dažādu profesionāļu un nenoliedzami mājsaimnieču eksperimenti šajā jomā mūs pietuvinājuši līdz šim nezināmiem garšas apvāršņiem. Šajā rakstā pastāstīsim par dažām mūsuprāt ievērības cienīgām produktu marinēšanas receptēm.
Krējuma marināde.
Marinādes sastāvā ietilpst litrs skābā krējuma, 2 olu dzeltenumi, 2 ēdamkarotes šķidro sinepju, 2 ēdamkarotes vāja etiķa, pēc vēlmes pievieno sāli un cukuru, melnos un sarkanos piparus.
Visas sastāvdaļas samaisīt līdz rodas viendabīga masa. Jebkuru sagrieztu gaļu liek marinādē.
Slēgtu trauku ar gaļu, kas ir marinādē, liek uz 6 stundām vēsā vietā.
Marinādi var izmantot ne tikai gaļai, bet arī dārzeņiem un kartupeļiem.
Klasiskā marināde šašlikam.
Jāsagatavo glāze baltvīna, apmēram pusglāze eļļas, 1 vidējs burkāns, 2 ļoti lieli sīpoli, pāris lielas ķiploku daiviņas, puse neliela citrona, 1 pētersīļu buntīte, 2 lauru lapas, melnie pipari.
Visas sastāvdaļas sagriež sīkos riņķīšos. Jebkuru gaļas veidu apslaka ar eļļu. Gaļu samaisa ar sagrieztiem dārzeņiem, pievieno lauru lapas, pētersīļus, piparus un pievieno vīnu.
No citrona izspiež sulu un to sajauc ar gaļu.
Lai marināde ievelkas, atstājam to siltā vietā ne vairāk kā uz 3 stundām, aukstā – ne mazāk kā 8. Jo ilgāk gaļa marinējas, jo intensīvāka ir garša.
Karstā marināde gaļai.
Uzvārīt 2 litrus ūdens. Tam pievienot 2 tējkarotes sāls. Pievienot 2 lauru lapas un krustnagliņas, 3 sagrieztas pētersīļu saknes. Pievienot 3 burkānus, sagrieztus riņķīšos un 3 sīpolus. Notīrīt 6 ķiploka daiviņas un arī pievienot. Ieliet pusglāzi etiķa.
Visu kopā vāra vēl 5 minūtes, pēc tam nedaudz atdzesē. Lej uz gaļas, uzliek vāku un ietin, lai saglabātu aromātu. Nostādina 2 stundas. Pēc tam var sākt cept. Jūs patīkami pārsteigsiet savus viesus, pasniedzot aromātisko šašliku.
Vistas gaļas šašlika marināde.
Ņem 1 kilogramu vistas krūtiņas, pievieno 5 ēdamkarotes sarkanvīna un tikpat daudz sojas mērces, 3 ēdamkarotes eļļas un 3 lielas ķiploka daiviņas.
Vistu sagriež lielos gabalos, aplej ar vīnu un sojas mērci, pievieno eļļu un ne pārāk smalki sakapātu ķiploku.
Atstāj, lai ievelkas. Siltā vietā 2 stundas, aukstā – 4.
Vienkāršā vistas gaļas marināde.
Ņem vistas gaļu šašlikam, sagriež gabalos paša izvēlētā lielumā. Putna gaļu aplej ar kvasu vai kefīru. Aplieto gaļu liek, lai ievelkas, 12 stundas. Ja gaļa nav pirmā svaiguma, tad liek, lai ievelkas, ne mazāk kā uz dienu.
Kvasa vietā var izmantot kvasu pusi uz pusi atšķaidītu ar ūdeni, pievienojot tam šķidro medu. Šašlika gaļu apkaisa ar sīpoliem. Marinēšanās vietai ir jābūt vēsai. Kad gaļa ievilkusies, var sākt to cept.
Vārītā marināde vistas gaļai.
Ņem vistas kājiņas, šķiņķīšus un krūtiņu, ieliek to visu dziļā traukā.
Sīki sakapā vai sagriež pētersīļu vai seleriju (ar visu sakni) buntīti, vienu vidēju sīpolu, dažas krustnagliņas, 2-3 ķiploka daiviņas. Iegūtajam biezenim pievieno 12 graudiņus melno piparu, 6 lauru lapas, 1 tējkaroti malta kardamona. Pievieno 1 lielu burkānu, sagrieztu riņķīšos. Maisījumu aplej ar 1 glāzi galda etiķa un 2 glāzēm ūdens.
Uzliek uz plīts un vāra, lēni maisot. Nogriež uguni, ar karsto maisījumu aplej vistas gaļu traukā. Jauniem putniem lieliski derēs arī nevārīta, auksta marināde.
Ļaut ievilkties ne mazāk kā 3 stundas.
Marināde zivij.
Ņem 1 kilogramu foreles, laša vai stores filejas, pusglāzi baltvīna, vislabāk sausā, pusi citrona vai veselu citronu skābumam, 2 sīpolus, maltus melnos piparus, sāli.
Fileju sagriež jebkāda izmēra porcijas lielumā. Stores gabaliņus apkaisa ar sāli un pipariem pēc garšas.
Stores gabaliņiem pievieno vīnu un sīpolus, kas sagriezti pusaplīšos, citrona šķēlītes. Iegūto maisījumu uzmanīgi samaisa, saglabājot zivs gabaliņus veselus un pēc tam uz 2,5 stundām liek vēsā vietā. Etiķi nepievienot!
Šī marināde lieliski derēs arī jebkurai citai zivij.
Pikantā marināde šašlikam ar saknēm.
1 litram marinādes jāsagatavo 2 standarta glāzes ūdens, 2 standarta glāzes etiķa, kas nav stiprāks par 6%.
Ņem jebkuru garšaugu buntīti, 10 melno piparu graudiņus, 5 kaltētās krustnagliņas, 1 tējkaroti baltā cukura, nedaudz sāls.
Ūdeni uzvāra.
Tam pievieno sagrieztus sīpolus (1 lielu vai 2 sīkus), 7 pētersīļu saknes, pusi selerijas un vienu burkānu, sagrieztu riņķīšos.
Pievienot piparus, lauru lapas un krustnagliņas.
Pievieno sāli pēc garšas.Kādas no sastāvdaļas neesamības gadījumā to aizstāj ar attiecīgo daudzumu burkānu.
Izsmalcinātākai garšai marinādei var pievienot rīvētu ingveru.
Marināde jēra gaļai.
Ņem 1 kilogramu jēra gaļas, pusglāzi baltvīna, ieteicams sausā, vai arī 2 ēdamkarotes vīna etiķa, pusi citrona vai arī veselu, 4 sīpolus, maltus melnos piparus, sāli, 3 lielas ķiploka daiviņas, 50 gramus konjaka.
Jēra gaļu sagriež palielos gabalos, apkaisa ar sāli, pipariem, pievieno riņķīšos sagrieztus sīpolus, sasmalcinātus ķiplokus, etiķi, citrona sulu, konjaku un uzmanīgi apmaisa.
Marinēto gaļu atstāt ledusskapī uz 3 stundām.
Marināde cūkgaļai.
Ņem 1 kilogramu liesas cūkgaļas, 2 litrus svaiga kefīra, 5 vidēja izmēra sīpolus, maltus melnos piparus, sāli.
Cūkgaļu sagriež gabaliņos, jebkurā traukā liek kārtās: gaļas kārta, sagrieztu sīpolu kārta, jebkuru garšaugu kārta, piemēram, pētersīļu vai koriandra, apkaisīt ar sāli un pipariem, apliet ar kefīru.
Atkārto tās pašas kārtas, līdz sastāvdaļas beidzas. Atstāt ledusskapī uz 12 stundām, var turēt līdz pat 24 stundām, ja vēlaties piesātinātāku garšu.
Medus marināde ar sojas mērci cūkgaļai.
Der jebkurai gaļai, taču vislabāk tieši cūkgaļai.
Puse glāzes šķidra medus. Ja medus ir biezs, tad to izšķīdina karstā vīnā.
ņem 125 ml vīna, ieteicams baltvīna.
Pievieno 60 ml augu eļļas, kas sajaukta ar sojas mērci. Ņem 2 lielas ķiploka daiviņas, saberž, pievieno maisījumam kopā ar garšvielām.
Sezama mīļotāji var pievienot 2 tējkarotes sezama eļļas.
Ķiploku marināde cūkas un jēra gaļai.
1 kilogramu sagrieztas gaļas ierīvē ar sāli, pipariem, sasmalcinātām krustnagliņām kopā ar lauru lapām. Gaļu liek traukā, aplej ar maisījumu, kas gatavots no 0,5 litriem vīna, neliela daudzuma eļļas un ¼ glāzes etiķa, smalki sarīvētas citrona miziņas. Pēc garšas pievieno cukuru. Marinēt vienu dienu, var divas – tad garša un tās piesātinātība būs intensīvāka.
Pirms marinētās gaļas savēršanas uz iesma, gaļas gabaliņus pilda ar ķiploka daiviņām un speķa gabaliņiem/ Pēc cepšanas šašlika garša būs lieliska.
Pasūtīt šašliku ar piegādi uz mājām, kas gatavots šādā marinādē, var izrādīties ļoti problemātiski, jo tas visdrīzāk netiks piegādāts, tā kā tiks apēsts pa ceļam.
Marināde neparastajam aļņa, mežacūkas un brieža gaļas šašlikam.
Ņem 1 kilogramu jebkuras gaļas, sagriež to gabaliņos, kuru diametrs ir 6 – 8 cm. Gatavo marinādes šķīdumu: sajauc 0,5 litrus 3% etiķa, divas lielas karotes sāls, karoti cukura, lauru lapas un krustnagliņas. Pievieno jau gatavās speciālās garšvielas šašlikam, kuras ir nopērkamas paciņās tirgū vai lielveikalā. Pievieno sauju skābu ogu, piemēram, jāņogu. Marinādes šķīdumu vāra 8 minūtes, tad nokāš un liek atdzesēties. Gaļas gabaliņus aplej ar marinādi. Atstāj ievilkties 2 dienas.
______________________________________
Pagaidām nav komentāru.