Uz kā cepsim?

Katra izbraukuma brīvā dabā pamatēdiens ir šašliks. Un, tā kā pavasaris-vasara tiek uzskatīti par atpūtas ar šašliku sezonu, dažādu ierīču, kā iesmi un grili, pārdevēji ļoti veiksmīgi to izmanto savā labā. Tieši tāpēc ir svarīgi zināt kaut ko noderīgu šo “instrumentu” izvēlē.

Gaļas pagatavošanai nederēs saliekamie grili kastes izskatā, pārgājienu, no ļoti plāna tērauda. Šādi grili ļoti vāji uztur siltumu. Malka un kokogles tajā ļoti ātri sadeg, tāpēc nākas to vēdināt ar kādu kartona gabalu vai tamlīdzīgu ierīci. Taču tādas darbības noved pie tā, ka gaļa kļūst sausa, neapšaubāmi, mūsu šašliks tiek sabojāts. Bet pat tad, ja jūs tomēr kādu iemeslu un apsvērumu dēļ izmantojat šādu varkali, ogles ir ieteicams „sagatavot” ugunskurā, bet, kad karstums būs pietiekams, pārvietot tās uz grilu.

Dažādi automašīnu (pārnēsājamie) grili vēl papildus ir neparocīgi izmantošanai, jo tie ir stabili tikai uz pilnīgi līdzenas virsmas. Dabā šādu virsmu atrast ir ļoti sarežģīti, tāpēc tas var novest, kā minimums, pie grila apgāšanās un gaļas sabojāšanas, bet, sliktākā gadījumā, pie ugunsgrēka un apdegumiem.

Šādi grili ļoti bieži arī saplīst pēc pirmās lietošanas reizes. Tērauds ļoti uzkarst un salaiduma vietas aizķīlējas. Tā kā jūsu atpūtas fināls var jums šķist elles mokas, kad mēģināsiet savu grilu atkal salikt.

Speciālisti apgalvo, ka vislabāk esot izmantot tieši čuguna grilus. Tie labāk tur siltumu un ir arī izturīgāki. Kā jebkuram grilam, arī šim ir jāņem vērā pašas ogļu krāsniņas dziļums, atstatums starp malām, to biezumu.

Pastāv arī tā sauktie galda grili. Tie ļoti atgādina barbekjū ierīci – pamats ir restes. Tas uzkarst, pateicoties gāzei, nevis oglēm. Šādi grili ir parādījušies samērā nesen, tāpēc tie ir aprīkoti ar dažādām ekstrām, piemēram, uzkaršanas līmeņi dažādās zonās atšķiras. Tas ļauj izmantot grilu vairāku ēdienu pagatavošanai vienlaicīgi. Jūs varat gatavot šašliku, bet tam līdzās – piedevas.

Akmens krāsns – dārgi, bet vērts aizdomāties.

Ja jūs bieži braucat uz vasarnīcu un gatavojat šašliku, ir vērts aizdomāties par „nopietna” grila vai akmens krāsns iegādi. Ar vārdu salikumu „nopietns” grils mēs domājam pietiekami lielu, smagu krāsni ar dūmeni, pelnu kasti un ārdstieni (tam tā jābūt ideālā gadījumā). Toties akmens krāsns ne tikai pastiprinās jūsu vides dizainu, bet arī kļūs universāla dažādu ēdienu pagatavošanai svaigā gaisā. Tādas krāsnis tiek izgatavotas no ugunsizturīgiem materiāliem, kas ļauj tām ļoti labi turēt siltumu, bet tas savukārt ir visai ekonomiski. Dažādus grilu un krāšņu veidus šobrīd ir ļoti populāri taisīt uz ritentiņiem, izņemot to, tās vēl ir aprīkotas ar riņķiem vai pat cepeškrāsnīm. Tas ļauj bez īpašas piepūles apkalpot pietiekami daudz cilvēku profesionālā līmenī. Diemžēl dūmu smaržu ar tām nav iespējams iegūt, tāpēc arī šašliks var sanākt civilizēts. Tas viss rodas no tā, ka tās lielākoties strādā uz gāzes, taču tām piemīt virkne citādāku priekšrocību, kas daļēji kompensē šādu „civilizētību”. Piemēram, atvērtās liesmas režīms vai arī pagatavošana uz nokaitētiem akmeņiem. Īpaši iespaidīgs liekas otrais variants. Ar tāda režīma palīdzību ir iespējams pagatavot ko tādu, kas uz restēm vai iesma nebūtu sanācis.

Pateicoties „gudrajām” sistēmām, šādās krāsnīs tiek regulēta temperatūra, kas ļoti atvieglo gatavošanas procesu šādās krāsnīs, turklāt daži modeļi pat ir parīkoti ar papildus paplātēm un galdiņiem, kas ļauj nekavējoties pasniegt ēdienu. Visbiežāk izvelkamie galdiņi tajās ir taisīti no ļoti kvalitatīvas vērtīgo sugu koksnes, kas arī paaugstina šādas krāsns cenu.

Vēl viens šašlika pagatavošanas veids ir, tā sauktais, vienreizējās lietošanas mangalis (grils). Šīs ierīces būtība slēpjas tajā, ka tā ir jau aprīkota ar oglēm, paliktni un pat ar degšķidrumu, toties tā ir domāta nelielam gaļas daudzumam (1-3kg) vai arī zivīm. Vienreizējās lietošanas grili nav paredzēti intensīvai grilēšanai un to cena nav augsta. /taču grila eksperti nerekomendē šos grilus iegādāties/

Tātad, var loģiski secināt, ka viss balstās uz vēlmēm un iespējām. Ja jūs nedodaties izbraukumos vai jums nav pašiem savas vasarnīcas, jums lieliski derēs tērauda vai čuguna mangaļi, kā arī vienreizējās lietošanas grili. Taču, ja patiesi esat gardēdis un jums nav nekas iebilstams pret lielākiem tēriņiem, lai iegādātos kvalitatīvu ierīci, jums nepieciešams iegādāties akmens krāsni vai lielu čuguna grilu.

,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt