Vai šokolāde bērniem ir kaitīga ?

Bērns prasa šokolādīti? Vecāķiem gribās palutināt bērnu, bet iekšēji parasti izjūt vainas sajūtu, jo visi zin, ka šokolādes ir kaitīgas bērna veselībai. Bet kā ir patiesībā?

Šokolādes plusi

Jautrajiem. Ne velti mēs uzskatam šokolādi par garšīgām zālēm no sliktā garastāvokļa. Dabīga šokolāde satur aminoskābi triptofanu, kura stimulē serotonīna izstrādi organismā - viens no “laimes hormoniem”. Apēd šokolādes gabaliņu un garastāvoklis uzreiz uzlabojas!

Gudrajiem. Тas pats serotonīns, ietekmējot konkrētus smadzeņu laukus, uzlabo prāta spējas un tiekmi uz jaunām zināšanām. Bet cita aminoskābe, fenilanīns, uzlabo atmiņu, uztveršanu un domāšanu. Ar šokolādīti macīšanās process paies jautrāk. Pirms grūtiem eksāmeniem daudziem vecāķiem jau ir ierasts iedot atvasei pāris šokolādes gabaliņus, jo tas momentāli stimulē smadzeņu darbību un veicina domāšanu. Un šim paradumam ir zinātnisks pamatojums!

Mierīgajiem. Tu neticēsi, bet šokolādē ir vitamīni. Pie tam ļoti svarīgi vitamīni tieši bērnu nervu sistēmai - В1, В2, РР.

Veselajiem. Šis gardums satur ne mazums mikroelementu - kalcijs stipriem kauliem, dzelzs smadzeņu piesātināšanai ar skābekli, varš un magnijs veseliem nerviem, kālijs sirdij. Šokolāde satur arī svarīgus imunitātei antioksidantus. Tie uzlabo vielmaiņu, nostiprina asinsvadus, pastiprina ķermeņa izturību pret infekcijām.

Enerģiskajiem. Šokolāde - “veselīgākais” no visiem saldumiem “ātro” ogļhidrātu avots. Ja nepieciešams ātrs enerģijas uzlādes avots, tad šokolāde būs tieši laikā.

Smaidīgajiem. No šokolādes kariess mēdz būt retāk nekā no konfektēm. Lieta ir tāda, ka šokolāde nav tik ilgspēlējoša kā karamele un nelīp pie zobiem kā īriss. Ilgstošs zobu emaljas kontakts ar cukuru ir kaitīgs - veidojas labvēlīga vide kariesa attīstībai, bet šokolādi apēdi - un par kariesu vari neuztraukties.

Šokolādes mīnusi

Šokolāde un kakao - spēcīgi alergēni. Tie bieži kļūst par iemeslu diatēzei, provocē alerģisku niezi. Īpaši tie ietekmē mazuļus pirmajos trijos dzīves gados.

Šokolāde veicina nervu uzbudinātību . Pirmkārt, paaugstināts ogļhidrātu daudzums, kas izraisa enerģijas pieplūdumu: pēc tam pamēģini nomierināt tādu bērnu! Otrkārt, šokolāde satur kofeīnu. Tas ir trīs reizes mazāks nekā kafijā, taču tas tur ir. Treškārt, šokolāde satur alkoloīdu teobramīnu, kurš ir kofeīna radinieks un līdzīgi ietekmē organimsu kā kofeīns: uzbudina nervu sistēmu paplašina asinsvadus, liek sirdij darboties ātrāk. Un teobromīna šokolādē (un kakao) ir diezgan daudz. Tāpēc pat maziņa šokolādīte uz nakti nav tā labākā ideja: pēc tam bērns nevar aizmigt, bet kad tas izdosies, miegs būs nemierīgs un trauksmains.

Šokolāde satur diezgan daudz tauku, ar kuriem bērna gremošanai ir grūti tikt galā. Visvairāk cieš nieres un aizkuņģa dziedzeris. Tāpēc ārsti kategoriski aizliedz šo našķi bērniem līdz 3 gadu vecumam. Un arī vēlāk, ja bērnam ir problēmas ar kuņģa un zarnu traktu, tad šokolādi labāk aizvietot ar augļiem.

Noteikumi: kad un kādu?

Bērniem līdz 3 gadiem šokolāde ir aizliegta. Pat tikai pagaršot, pat mazu gabaliņu. Piedāvā bērnam mazāk kaitīgāku un dabīgāku kārumu - zefīru vai marmelādi.
Skolēniem šokolāde ir ieteicama. Bet ne vairāk par 3-4 gabaliņiem dienā, ja vēlies lai labums būtu lielāks par kaitīgumu.

Šokolāde - tas ir deserts: ēst tukšā dūšā to nevajadzētu ne bērniem, ne pieaugušajiem. Nokļūstot asinīs cukurs provocē spēcīgu insulīna ražošanu – aizkuņģa dziedzers, īpaši bērnam, var netikt galā ar tādu slodzi un ļoti iespējama cukura diabēta attīstība.

Visas šokolādes ir garšīgas, bet ne visas der bērnam. Piemēram, baltā šokolāde: pati nealerģiskākā, bet bezjēdzīgākā - tikai eļļa un tauki. Rūgtā šokolāde satur maksimāli lielu procentu kakao-pupiņu un visvairāk uzbudina maza bērna nervu sistēmu. Tā kā nāksies meklēt kompromisu un ēst piena šokolādi.

Nedrīkst ēst aizdomīga paskata vai nezināma ražotāja šokolādi. Matēta šokolādes tafelītes virsma liecina par to, ka tai pievienota soja. Šokolāde ar baltu pārklājumu liecina par nepareizu šokolādes glabāšanu un tādu labāk bērnam nepiedāvāt, bet kaitīgi tas arī nav. Izvēlies augstākās kvalitātes produktu, kura sastāvā minēts kakao-sviests, kakao, lecitīns un cukurs. Tāda šokolāde nesatur augu taukus (izņemot kakao-sviestu), emulgātorus, krāsvielas, aromatizētājus un citas piedevas, kuras pārvērš šokolādi par kaitīgu. Pareiza šokolāde pārlūzt ar raksturīgu skaņu, bet pēc tam ātri rokās izkūst.

Dažādi batoniņi, šokolādītes un citi sneki - nav tā šokolāde, kura ir vajadzīga bērnam. Uzmanīgi izpēti sastāvu - bieži vien tā pat nav šokolāde. Dabīga šokolāde, varbūt, nemaz nav tik skaista un izreklamēta, bet krietni veselīgāka.

Šokolāde - ideāls gardums aktīviem un kustīgiem bērniem. Bet ja bērns ir lēnīgs un ar aktīvām spēlēm neaizraujas, bet viņam garšo šokolāde - tad jāliek viņam aktīvāk kustēties un tērēt šo enerģiju. Un brīžiem tas būs jādara kopā ar bērnu. Uzspēlējiet kustīgas spēles svaigā gaisā, paslēpes vai ķerenes, bērnu var pierakstīt arī kādā sporta sekcijā.

Nu un kād uz svinībām sanāk draugi un radinieki, palūdz nenest bērniem saldumus. Šokolādīšu un konfekšu vietā lai labāk nes ābolus, mandarīnus vai arbūzu: arī svinīgi, bet daudz veselīgāk. Bet saldumu vietā labāk sabērt trauciņos sukādes vai žavētus augļus: tajos ir peitiekami cukura, lai patiktu bērnam.

Foto:stockfood.com

, , ,

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt