Veselīgo saldumu TOP 5 + recepte.

Iztikt pavisam bez saldumiem, nu nekādi nav iespējams. Ogļūdeņraži ir organismam pats pieejamākais enerģijas un kustību avots. Bez tiem nav iespējama sirds darbība, elpošana, gremošanas sistēmas darbība, urinēšana, dabīgā apaugļošanās, smadzeņu darbība, bērna iznēsāšana un mūsu parastā pārvietošanās telpā. Samaksa (viduklī lieko cm un uz iekšējiem orgāniem tauku noslāņošanās veidā), protams atnāk, taču tikai tad, ja ogļūdeņraža kalorijas uzņem daudz un uzreiz (vairāk par 30 g dienā).
Tāpēc gardumiem mūsu uzturā ir jāieņem goda vieta, taču tikai tādēļ, lai ar tiem pamielotos, nevis pārēstos. No visa saldumu daudzveidības klāsta izvēlēsimies pašus veselīgākos.

Pie tam, arvien biežāk var atrast vēl veselīgāku alternatīvu – saldumi, kuru pagatavošanai tiek izmantota fruktoze.

1. Zefīrs un pastila.

Šie radniecīgie gardumi tiek ražoti no augļu – ogu biezeņa ar cukuru, putu veidotāja (parasti šim nolūkam izmanto olu baltumu), pievienojot vai nepievienojot sarecinātāju (pektīnu). Pastila no zefīra pēc būtības atšķiras tikai ar formēšanas veidu. Pastilu griež, bet zefīru lej formās. Zefīrā un pastilā ir daudz mazāk kaloriju, nekā pārējos saldumos. Tajos ir daudz dzelzs, fosfors un olbaltumvielas, kuras nostiprina muskuļu masu. Pektīns, kurš ir augļu – ogu biezeņa sastāvā, palīdz samazināt holesterīna līmeni organismā un normalizē asinsspiedienu, izvada no organisma toksīnus, veicina smadzeņu darbību un gremošanas trakta darbību.

2. Marmelāde.

Šī salduma galvenais trumpis, protams, ir pektīni, praktiski tīrā veidā. Britu produktu izpētes institūta (the Institute of Food Research) speciālisti apgalvo, ka pektīni bremzē vēža šūnu attīstību. Visvairāk pektīnu ir ābolios, plūmēs, aprikozēs un upenēs, tāpēc visveselīgākā būs marmelāde, kura ir gatavota tieši no šiem augļiem/ogām. Taču izrādās, ka ne visās marmelādēs ir pektīni.
Dabīgo garšu un krāsu bieži vien imitē ar aromatizātoru un krāsvielu palīdzību. Pats vienkāršākais veids kā šo faktu apstiprināt vai noliegt – ir uzmanīgi izlasīt etiķeti, izzināt sastāvu un nepakļauties spilgtajai krāsai un garšai.

3. Šokolāde.

Antioksidanti, flavonoīdi (rūpējas par kapilāriem un sniedz nomierinošu efektu), kalcijs, kālijs, dzelzs, magnijs, fosfors, B grupas vitamīni, PP, lecitīns… Vai nav pārliecinošs priekšrocību saraksts?! Vēl plusā, līdera pozīcija olbaltumvielu koncentrācijā, kuru sastāvā ir laimes hormons serotonīns – universāls antidepresants. Pie tam, šis augu olbaltums - kakao ilgi pārstrādājas un ilgstoši uztur sāta sajūtu. Tumšajā šokolādē parasti ir vairāk kaloriju nekā piena šokolādē, taču melnā šokolāde ir veselīgāka, tai ir zemāks glikēmiskais indekss, un to droši varat apēst no rīta, tiesa tikai vienu kvadrātiņu. Vēlams, lai šokolādes sastāvā sausā kako būtu vairāk (ideālajā variantā 75 – 80%), bet kakao sviesta – mazāk.

4. Halva.

Pats nesaldākais saldums, jo halvā cukurs ir tikai 30% (salīdzinājumam - konfektēs un kūkās līdz 80%). Tajā pat laikā sastāvā esošie (saulespuķu, un sezama sēklas, rieksti u.c.) halvas olbaltumi, tauki un augu šķiedrvielas piešķir šim gardumam augstu kaloritāti. Taču šīs kalorijas nevar dēvēt par ,,tukšām,,. A, E un B grupas vitamīni, nātrijs, kālijs, kalcijs, varš, magnijs, dzelzs, cinks, fosfors un pārtikas skābes labvēlīgi ietekmē ādu, nostiprina sirds – asinsvadu sistēmu un nervu sistēmu, uzlabo gremošanas sistēmas darbību un asinsriti.

5. Griljāža (kazinaki).

Garduma dzimtenē Gruzijā, tas bija paredzēts tikai un vienīgi svētku galdam, jo kazinaki vienmēr tika uzskatīts par pārticības simbolu, saldas un laimīgas dzīves atribūtu. Gruzijā tradicionāli to gatavo no valriekstiem un medus, dažādām sēkliņām un riekstiem. Griljāžas veselīguma pakāpe pirmām kārtām ir atkarīga no ingredientiem. Pārliecinoši šo gardumu var dēvēt par daudzu vitamīnu, minerālu un viegli pārstrādājamu augu olbaltumu avotu. Valriekstu kazinaki ir bagāts ar K, E, B grupas, PP vitamīniem, ar provitamīnu A un minerālu kompleksu, kurš sastāv no joda, kalcija, kobalta, kālija, cinka, magnija, dzelzs un fosfora.

Valriekstos ir arī daudz brīvo aminoskābju (glutamīns, valīns, serīns, cistīns u.c.) un nepiesātinātie tauki. Valriekstus iesaka lietot sirds slimniekiem, nervu sistēmas saslimšanas un saaukstēšanās slimību gadījumos. Šie rieksti veicina kuņģa sekrēcijas normalizēšanos, nostiprina aknas, pazemina arteriālo asins spiedienu, palīdz atjaunot organisma enerģētiskos resursus, nostiprina muskuļus un samazina noguruma sajūtu. Ne mazāk veselīga ir sezama sēklu griljāža. Tā ir organisko ēterisko skābju un glicerīna avots. Vēl tās sastāvā ir polinepiesātinātās un piesātinātās taukskābes un triglicerīdi. Sezama sēklas veicina asins spiediena normalizēšanos, veicina apmaiņas procesus organismā, izvada toksīnus un aizkavē locītavu saslimšanas, stiprinot locītavas ar kalciju.


Foto: stockfood.com

Starp citu! Tiem, kuri ir nolēmuši atbrīvoties no liekā svara, ieteicams saldumus vislabāk baudīt dienas pirmajā pusē. Visiem pārējiem, kuri ievēro veselīgu dzīves veidu un pareizu uzturu, vērtīgie ogļūdeņraži nekaitēs laikā no 16:00 līdz 18:00, kad to pieprasa pati fizioloģija, jo tieši šajā laika periodā organismā pazeminās glikozes līmenis asinīs.

Konfektes “Veselība”.

Lūk, vēl viens veselīgs saldo ogļūdeņražu avots – žāvēti augļi. Tie ne tikai spēj palutināt (pie tam ļoti ātri un efektīvi) mūsu garšas kārpiņas, kuras tvīkst pēc salduma, bet vēl sniedz mums arī daudz minerālvielu – kalciju, magniju, nātriju, dzelzi, un tieši tāpēc ir ieteicami sirds darbības uzlabošanai.

Sastāvdaļas (35 konfektēm):

Žāvētas aprikozes – 100g
Žāvētas melnās plūmes – 100g
Žāvētas vīģes – 100g
Rozīnes – 100g
Valrieksti – 50g
Kakao pulveris – ½ ēdamkarote
Rīvēta citrona miziņa – 1 ēdamkarote
Citrona sula – 2 ēdamkarotes
Kokosriekstu skaidiņas – 100g
Vaniļas standziņa – 1 gab
Rums – 2 ēdamkarotes

Pagatavošana:

Žāvētos augļus sagrieziet un sablenderējiet. Pievienojiet riekstus un kakao, vēlreiz visu sablenderējiet. Iegūto masu ielieciet atsevišķā bļodiņā, pievienojiet sarīvētu citrona miziņu, citrona sulu un rumu. Pārgrieziet vaniļas standziņu, izņemiet no tās mīkstumu un pievienojiet pārējām sastāvdaļām. Pēc tam visu kārtīgi izmaisiet, līdz izveidojas viendabīga masa. No iegūtās masas izveidojiet rullīti un sagrieziet to 35 nelielos gabaliņos. Pēc tam katru gabaliņu saviļājiet bumbiņā. Uz šķīvja izberiet kokosa skaidiņas (kokosa skaidiņu vietā vēl var izmantot sezama sēklas, sasmalcinātus riekstus vai sarīvētu šokolādi) un apviļājiet tajās žāvēto augļu bumbiņas. Apviļātās bumbiņas salieciet uz šķīvja un ielieciet ledusskapī.

Bon Appetit!
Rakstu sagatavoja Daiga Maiga, speciāli recepšu portālam www.bonappetit.lv

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt