Zelta zivtiņas - šprotes.

Vēstures fakti liecina, ka pirmās šprotes Krievijas galma vajadzībām tika gatavotas tieši Rīgā. Vai arī šodien varam teikt, ka Latvija ir vadošā šprotu ražošanas lielvalsts? Faktus par tirgus sadalījuma izpēti atstāsim analītiķiem un pētniekiem, bet mēs padalīsimies ar dažiem faktiem par šprotēm un, galvenais, pacentīsimies noskaidrot labākās šprotes svētku galdam, jo piedāvājums veikalu plauktos ir diezgan bagātīgs, kuras šprotes garšo un izskatās vislabāk?
Televīzijas ekrānos redzam dažādu piena izstrādājumu reklāmas, alus, makaronus,pelmeņus un akcijas preces, taču neesam manījuši ka reklamētu šprotes. Kāpēc? Atbilde slēpjas faktā, ka no kopējā Latvijā saražotā šprotu apjoma 95% nonāk eksporta tirgos. Tātad tā ir nozīmīga tautsaimniecības sastāvdaļa.Vēl arvien bijušās postpadomijas valstīs šprotes ir pieprasīts produkts un asociējas ar svētkiem, jo šprotes veikalos bija deficīts un galdā tās tika celtas tikai īpašos gadījumos. Arī pie mums šī situācija ir līdzīga - tuvojoties svētkiem aizvien biežāk līdzcilvēku iepirkumu groziņos var manīt pa kādai kārbiņai ar uzrakstu “Šprotes”. Taču paķerot no plaukta pirmo kārbiņu, kas pagadās par rokai, ir gadījies vilties. Tiem, kuri piedzīvojuši Padomijas laikus, iespējams, ir zināmas prasības, kā šīm zivīm būtu jāgaršo. Kā saka - atceras, kā tad garšoja šīs zivis, Latvijas vizītkarte. Arī šobrīd Latvijā ražotās šprotes tiek augstu vertētas.Šoruden Maskavā notikušajā profesionālajā pārtikas izstādē “World Food Moscow 2012″ (norisinājās no 17.09 līdz 20.09) Latvijas šprotu ražotāji saņēmuši zelta, sudraba un bronzas medaļas. Taču šobrīd esam Eiropas sastāvā un ražotājam jārēķinās ar noteiktām direktīvām un normām.
Uzņēmuma Brīvais vilnis valdes priekšsēdētājs un Latvijas Zivrūpnieku asociācijas valdes loceklis Arnolds Babris savulaik nra.lv ir sacījis šādus vārdus: ” Šprotes vispār ir viens no sarežģītākajiem konservu veidiem, un, lai saglabātu to izcilās garšas vērtības, ir jāievēro vairāki priekšnoteikumi – šprotu izgatavošanai noder tikai ziemā ķertas brētliņas, jo tad tās ir treknākas un nebarojas ar planktonu. Ja šprotu bundžā redzat pusizšķīdušas un pēc garšas rūgtas zivis, tad zināt, ka tās pagatavotas no vasarā ķertām zivīm, kas ir krietni lētākas. Otrkārt – ir ļoti svarīgi zivis pārstrādāt tūlīt pēc to nozvejas, jo noķerta zivs sāk bojāties uzreiz. Treškārt – kūpināšana ir ļoti smalks process, kura laikā zivs zaudē 30% no sava svara un pārklājas ar vieglu dūmu. Žāvējot jāseko temperatūras režīmam, lai zivju āda neplaisātu un nevērtos vaļā vēderi. Turklāt ir jāpanāk, lai zivs būtu ne tikai skaista un garšīga, bet lai benzopirēna līmenis nepārsniegtu 5 mikrogramus uz kilogramu, ko nosaka ES direktīvas”. Tātad, varam secināt, bundžiņas ar uzrakstu “šprotes” atšķiras un šprotu kvalitāte kā arī garšas ipašibas — ir ļoti smalka lieta un atkarīga no ražotāja godaprāta. Pastāv liels risks sastapties ar nekvalitatīvu preci. Tāpēc mēs pastāstīsim par to, kā izvēlēties pareizās šprotes.

Tiem, kuri vēlas iegādāties kvalitatīvas šprotes eļļā, vajadzētu uzmanīgi izpētīt iepatikušos bundžiņu. Taču nevajadzētu koncentrēties vienīgi uz skaisto iepakojumu. Tāpēc ka etiķete arī nekvalitatīvam produktam mēdz būt skaista un kārdinoša.

Vēl varētu ieteikt uzmanību pievērst arī ražotāja adresei. Kāpēc tas ir tik svarīgi? Tāpēc kad labāk iegādāties tos konservus, kuri ir gatavoti tur, kur zivs ir nozvejota. Šos konservus ražo no svaigas produkcijas, nevis saldētas.


Tagad par sastāvu. Sastāvā jābūt zivīm (parasti tās ir brētliņas), eļļai un sālim. Ar šīm darbībām uz vietas veikalā nāksies aprobežoties, jo talākā produkta iepazīšana ir iespējama jau pēc konserva iegādes.
Atverot bundžu uzmanīgi aplūkojiet saturu. Ja zivis ir sadrupinātas vai atgādina putru - tas nozīmē, ka sterilizācijas laikā tikusi pieļauta kļūda temperatūras režīmā, kas nelabvēlīgi ietekmē ne tikai ārējo izskatu, bet arī garšas īpašības. Tomēr, ja ādiņa ir mazliet traumēta, tad tas vēl neskaitās brāķis.

Ja zivs ir neliela, ar patīkamu smaržu, skaisti zeltītu toni un glīti izkārtota bundžā - jūsu priekšā ir kvalitatīva prece. Dažādiem ražotājiem var atšķirties produkta krāsa - tumšāka vai gaišāka. Tas ir saistīts ar to, kad dažādi ražotāji izmanto dažādus kūpināšanas tehnoloģijas. Tomēr tas nekādi neietekmē konservu kvalitāti. Pats galvenais, lai zivis nebūtu melnas, ar darvas pleķiem — tas nozīmē, ka ticis ietaupīts un zivis kūpinātas izmantojot lētākās priežu skaidas un tādas zivis būs rūgtenas.


Bundžai jābūt veselai, bez defektiem, bez rūsas. Ja bundža ir sarūsējusi, labāk atturēties no tādas bundžas pirkšanas.
Tagad pāriesim pie konkrētu produktu apskates.


Šprotes eļļā “Vecrīga” (ražotājs - GAMMA A, cena - 1,25 LVL, svars - 250g)

Skaists un gaumīgs iepakojums - stikla burciņa, caur kuru uzreiz redzamas vienādas zelta zivtiņas. Nav pārāk sāļas, vidēji stingras. Izteikta kupinājuma smarža un garša. Vienīgās zivtiņas, kuras bija bez astēm. Ņemot ārā mazliet tiek traumēta āda, bet tomēr tur formu.

Šprotes eļļā (ražotājs - GAMMA A, cena - 0,99 LVL, svars - 240g)

Bundžiņa ar riņki, kas atvieglo atvēršanu. Mazliet sāļākas par iepriekšējām, bet tomēr normas robežās. Kūpinājuma garša un smarža. Visas zvtiņas smukas, stingras, vienādas, arī izņemot no bundžas saglabā formu. Ļoti skaista krāsa.

Rīgas šprotes eļļā (ražotājs - PURE SEA, cena - 0,89 LVL, svars - 190g )

Viegli atvērt bundžiņu, jo ir riņķis.
Zivtiņas diezgan blāvas un neglītas. Sāļas, mīkstas, izvelkot no bundžiņas lūzt. Izteikta kūpinājuma smarža, zivs smaržu nejūt vispār. Tomēr visas zivis ir vienāda izmēra.

Lielās šprotes eļļā (ražotājs -
sia RĀNDA, cena - 0,82 LVL, svars - 190g)

Bundžiņa ar riņki - viegli atvērt. Tiesa gan attaisot kārbiņu eļļa nāk pāri malām un viss galds bija noķēpāts. Esiet uzmanīgi! Smuki zeltītas, izteikta kūpinājuma garša. Zivtiņas atšķiras pēc izmēra, pamatā diezgan lielas. Vidēji sāļas.

Šprotes eļļā (ražotājs - BRASLA LVA, cena - 0,69 LVL, svars - 240g)


Bundžiņa bez riņķa, tāpēc jāmeklē konservu nazis. Vizuāli neizskatās kārdinoši - blāvas, jūk ārā. Izteikta kūpinājuma smarža. Nav pārāk sāļas, mīkstas. Pēc šprotēm negaršo nemaz. Mutē ilgstoši paliek jēlas zivs pēcgarša.

Šprotes eļļā (ražotājs -
IMS, cena - 0,65 LVL, svars - 240g)


Un atkal bundžiņa bez riņķa, tāpēc jāņem palīgos konservu nazis. Zivtiņas izskatās izjukušas, ļoti lielas un sāļas.
Izteikta eļļas piegarša. Pašas zivtiņas mīkstas, ar patīkamu struktūru , bet tomēr salīdzinot ar iepriekš minēto produkciju, šīs zivis negaršoja nevienam no degustatoriem.



Saskaitot balsis un apkopojot viedokļus, svētku galdam iesakām - Šprotes eļļā (ražotājs - GAMMA A, cena - 0,99 LVL, svars - 240g)

Ar šprotēm izrādījās līdzīgi kā ar citiem pārtikas produktiem, ne vienmēr dārgākais būs labākais un ne vienmēr gardēžu domas sakritīs. Taču tieši tāpēc ir interesanti sagaidīt kādu jaunu ražotāju piedāvājumu un rūpīgāk papētīt jau esošos!
Lai labi garšo!

Pagaidām nav komentāru.

Komentēt