Horvātijas likumsargs kopā ar Ķīnas policistiem Zagrebā, kur pērn saskaņā ar līgumu sāka patrulēt ķīnieši. (Foto: Vida Press)

Ķīnas policisti patrulēs Ungārijas ielās

Pasaulē
20. aprīlī 13:50 2024. gada 20. aprīlī 13:50
  Jauns.lv
Ķīnas policisti drīzumā patrulēs Ungārijas pilsētu ielās – izklausās pēc Holivudā uzņemtas antiutopijas, taču tas ir fakts. Ungārijas iekšlietu ministrs Sandors Pinters un Ķīnas sabiedrības drošības ministrs Vangs Ksiahongs parakstījuši vienošanos par drošību tūristu apmeklētās vietās.

Ķīna jau daudzviet pasaulē veido savus policijas iecirkņus. Spānijas cilvēktiesību organizācija “Safeguard Defenders” 2022. gadā brīdināja, ka Eiropas valstīs izveidoti vismaz 36 Ķīnas policijas iecirkņi, un šādā veidā Ķīnas Komunistiskā partija vajā savus kritiķus un patvēruma meklētājus tālu ārpus savām robežām.

Ungārija atrunājas

Kopš 2018. gada divi šādi iecirkņi bija darbojušies Amsterdamā un Roterdamā. Nīderlande pieprasīja tos slēgt un Ķīnas vēstniekam sniegt paskaidrojumus. Pagājušā gada aprīlī Ņujorkā ASV likumsargi arestēja divus Ķīnas pilsoņus, kas uzturēja slepenu savas valsts policijas iecirkni Čainataunā Manhetenā. Viņu uzdevums bija meklēt ASV dzīvojošos Pekinas kritiķus.  

Budapeštā “Safeguard Defenders” atšifrējuši divas Ķīnas Sabiedrības drošības biroja pārvaldītus birojus. Tikmēr Ungārijas Iekšlietu ministrija pauž: “Divu valstu policisti nākotnē dosies kopīgās patruļās, lai uzlabotu saziņu starp divu valstu pilsoņiem un amatpersonām un gādātu par iekšējo drošību un sabiedrisko kārtību.” Pēc 2022. gada datiem, Ungārijā dzīvoja 18 154 Ķīnas pilsoņi, reāli varētu būt vēl vairāk.

Pekinai savs cilvēks Budapeštā

Līdzīgs līgums Pekinai noslēgts ar Serbiju, kur ķīniešu policistiem oficiāli atļauts patrulēt pilsētās, uzraugot Ķīnas tūristu iecienītākās vietas. Arī Horvātija izmēģinājusi kopīgas patruļas ar ķīniešiem, bet Itālija tam pielika punktu 2022. gadā, kad izskanēja, ka Ķīna izveidojusi slepenus policijas centrus.

Ungārija argumentē, ka kopīgas policijas patruļas ir arī ar horvātu kolēģiem tūrisma sezonas laikā Horvātijas pludmalēs un ar austriešiem pie Balatona ezera – ignorējot faktu, ka šajā gadījumā runa ir par Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Ungārijas premjera Viktora Orbāna rīcība un retorika vedina domāt, ka viņa īstie sabiedrotie ir Pekinā – viņš gadiem ilgi gānās par Eiropas Savienību un ļoti draudzīgi izturas pret Ķīnu.
Ķīna plāno īstenot miljardiem eiro vērtus projektus Ungārijā, tostarp dzelzceļa līniju, elektroauto rūpnīcu un universitāti. Orbāns bija vienīgais no ES valstu līderiem, kurš apmeklēja Jaunā Zīda ceļa iniciatīvas forumu Pekinā.

Saistītās ziņas

Eiropā jau gadiem uzdarbojas Ķīnas slepenpolicisti
Ķīna noliedz, ka ārzemēs vajā savus tautiešus, kuri kritizē valdību
Ķīna grib Ungārijā skolot savus kadrus 1

Pienākums kalpot partijai

Ķīnas policejiskās aktivitātes pamanītas arī Eiropas Parlamentā. No Ungārijas ievēlētā deputāte Katalīna Čeha atzīst: “Kaut gan ES ir sākusi vērsties pret autoritāras iejaukšanās draudiem, tā joprojām ir akla pret iejaukšanos, ko rada mūsu pašu autoritārās dalībvalstis. Tas, ka Ķīnas policisti drīz sāks patrulēt Ungārijā, ir ārvalsts iejaukšanās ES lietās un nopietns risks ES drošībai.”
Daudzās valstīs ir lielas ķīniešu kopienas. Ķīnas likumdošana paredz, ka tās pilsoņiem arī ārvalstīs jāpakļaujas Pekinas valsts drošības dienestu prasībām, piemēram, sniegt tos interesējošo informāciju, proti, spiegot.

Citi šobrīd lasa

Dārgākās konfektes Dainas dzīvē! Kā ciemakukulis no Latvijas gandrīz beidzās ar cietumsodu Abū Dabī
Maksims Galkins publisko mīlīgu Allas Pugačovas foto un izpelnās vētrainu kritiku 3
Apcietināts jaunietis, kurš, iespējams, piekāva mūziķi Horenu Stalbi 2
Pievienot komentāru