Francijas prezidents Emanuels Makrons. (Foto: JEANNE ACCORSINI/SIPA)

"Eiropa ir mirstīga!" Makrons brīdina par Eiropai draudošajām briesmām 1

Pasaulē
25. aprīlī 14:52 2024. gada 25. aprīlī 14:52
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv / LETA
Francijas prezidents Emanuels Makrons aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsdienu Eiropa ir mirstīga un tā var tikt novājināta".

"Tā var nomirt, un tas ir atkarīgs tikai no mūsu izvēles. Eiropa nav bruņojusies pret riskiem, ar kuriem saskaramies. Nākamajā desmitgadē pastāv milzīgs risks, ka Eiropa var tikt novājināta," uzstāšanās laikā Sorbonnas Universitātē Parīzē sacīja Makrons, brīdinot, ka  "spēles noteikumi mūsdienu pasaulē ir mainījušies". Šī prezidenta runa tika pasniegta kā prezidenta redzējums par Eiropas nākotni.

Makrons aicināja Eiropu izkļūt no "stratēģiskās minoritātes", kas to padarījusi pārāk atkarīgu no Krievijas enerģētikas jomā un ASV drošības jomā. Francijas prezidents raksturoja Krievijas rīcību pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā kā nesavaldīgu un sacīja, ka vairs nav skaidrs, kur ir Maskavas "robežas". Viņš uzsvēra, ka Eiropas drošībai obligāts nosacījums ir tas, "lai Krievija neuzvarētu agresijas karā Ukrainā".

Saistītās ziņas

Makrons par teroraktu "Crocus City Hall": būtu ciniski mēģināt tajā vainot Ukrainu
"Miermīlīgā" Krievija uzliek veto ANO rezolūcijai pret bruņošanās sacensību kosmosā 4
Zviedriem aizdomas, ka Krievijas "ēnu flote" spiego Baltijas jūrā - atkal izskan Latvijas vārds

"Mums pašiem ir jāveido šī stratēģiskā koncepcija par uzticamu Eiropas aizsardzību," sacīja Makrons, piebilstot, ka Eiropa nevar būt ASV "vasalis". Viņš paziņoja, ka nākamajos mēnešos lūgs Eiropas partnerus iesniegt priekšlikumus, un piebilda, ka Eiropai ir nepieciešamas arī savas spējas kiberaizsardzības un kiberdrošības jomā.

Makrons pauda uzskatu, ka militārā aprīkojuma iepirkšanā priekšroka būtu jādod Eiropas piegādātājiem, un atbalstīja ideju par Eiropas aizdevumu šo centienu finansēšanai.

Citi šobrīd lasa

Holivudas zvaigzne pārsteidz pasauli ar latviešu mākslinieces Brendas Jansones mataino bikini
Miljonāra Oļega Fiļa draudzene Kristīne Jelinska ierauta pikantā attiecību drāmā
Krievija piedraud Baltijas valstīm ar sankcijām
Pievienot komentāru