"AstraZeneca" vakcīnas. (Foto: AFP/Scanpix)

No tirgus tiek atsauktas "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas

Pasaulē
8. maijā 12:25 2024. gada 8. maijā 12:25
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Vairākus mēnešus pēc tam, kad farmācijas gigants atzina, ka viņu ražotā vakcīna var izraisīt retas, bet ļoti bīstamas blakusparādības, vakcīnas tiek atsauktas no Eiropas Savienības tirgus.

Uzņēmums Eiropas Savienībā izņēmis savu tirdzniecības atļauju, un sākot no trešdienas, 8. maija, tā vakcīnas ES vairs nebūs iespējams iegādāties. Līdzīgus pieteikumi par vakcīnas atsaukšanu farmācijas gigants iesniedzis arī citās valstīs, kā, piemēram, Apvienotajā Karalistē. Austrālijā minēto vakcīnu pārstāja lietot 2023. gada aprīlī.

Jau ziņots, ka Lielbritānijā pret "AstraZeneca" ir iesniegta kolektīvā prasība tiesā, saistībā ar vairākiem nāves un smagu traumu gadījumiem.  Pēc sūdzību saņemšanas uzņēmums atzinis, ka vakcīna var izraisīt retas, bet bīstamas blakusparādības, kā, piemēram, trombozi un trombocitopēnijas sindromu (TTS). To raksturo asins recekļi un zems trombocītu skaits asinīs. Asins receklis, kas veidojas asinsvadā, var izraisīt trombozi, kas var samazināt asins plūsmu skartajā asinsvadā. Trombocitopēnija rodas zema trombocītu skaita organismā laikā. Trombocīti palīdz asinīm sarecēt un novērst pārmērīgu asiņošanu.

Saistītās ziņas

"AstraZeneca" pirmo reizi atzīst, ka tās Covid vakcīna var izraisīt retas, bet ļoti bīstamas blakusparādības
Pērn būtiski sarukusi "AstraZeneca" peļņa 1
"Gadījums ir komplicēts, jo personai nav bijušas nopietnas slimības!" - ZVA komentē nāves gadījumu pēc "AstraZeneca" potes

Pētnieki norādījuši, ka startp vakcīnu un šo sindromu pastāv tieša saistība. Uzņēmuma atzīšanās iezīmē izšķirošu brīdi notiekošajā juridiskajā cīņā, uzsverot potenciālos riskus, kas saistīti ar vakcināciju. Tiesvedību ierosināja Džeimijs Skots, kurš pēc "AstraZeneca" vakcīnas saņemšanas 2021. gada aprīlī guva neatgriezeniskus smadzeņu bojājumus.

Apvienotās Karalistes Augstākajai tiesai iesniegtajos juridiskajos dokumentos "AstraZeneca" atzina, ka tās vakcīna “ļoti retos gadījumos var izraisīt TTS”. Šis atzinums sekoja plašiem juridiskiem strīdiem un varētu novest pie ievērojamām izmaksām, ja uzņēmums atzīs vakcīnas izraisītu saslimšanu vai nāvi konkrētos gadījumos. Neraugoties uz "AstraZeneca" atzīšanos, uzņēmums apstrīd apgalvojumus par plaši izplatītiem vakcīnas defektiem un blakusparādībām. 

Citi šobrīd lasa

Savākti paraksti pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 8
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 4
Mūziķis Ralfs Eilands noskaities uz Rīgas maratonu 3
Pievienot komentāru