Slavenībām topā bīstamās e–cigaretes!

Slavenības
2009. gada 21. aprīlī 19:18 2009. gada 21. aprīlī 19:18
 
Elektroniskās cigaretes izskatās gluži kā īstās, gail kā īstās, un arī nikotīns tajās ir tāpat kā īstajās. Tām vienīgi nav dūmu.

Aktieris Leonardo di Kaprio braukā pa Manhatanas ielām ar e–cigareti zobos.


Nesen fotogrāfi atklājuši, ka jaunizgudrotās e–cigaretes iecienījis arī aktieris Leonardo di Kaprio (34). Viņi to ievērojuši, kad Leonardo ar velosipēdu braukājis pa Manhatanas ielām Ņujorkā.

Elektroniskās cigaretes pirms dažiem gadiem izgudroja Ķīnā, taču tikai tagad tās sāk iemantot popularitāti Amerikas Savienotajās Valstīs. „E–cigarete ir alternatīva tabakas produktiem, tādiem kā cigaretes, cigāri un pīpes,” klāsta šīs preces ražotāji. Tās līdzīgi kā mobilais telefons darbojas ar baterijām un ir uzlādējamas. Garša mutē būs identiska kā tabakas produktiem. Savukārt nikotīna devu te pat iespējams regulēt: no mazas līdz lielai.

Teorētiski šīs cigaretes domātas smēķētājiem, kas vēlas atmest netikumu, taču ASV laboratoriju darbinieki vēl nav izpētījuši, cik kaitīga vai nekaitīga ir e–cigarešu iedarbība uz organismu. „Mēs saprotam, ka cilvēki lieto nikotīna plāksterus, ja vēlas atmest smēķēšanu,” sava domas pauž Kalifornijas štata Plaušu veselības asociācijas darbinieki. „Taču nesaprotam, kāpēc cilvēki vēlas izlikties, ka smēķē?”

Tiesa, kāda gan jēga no šīm cigaretēm, ja tās izskatās kā īstas, „garšo” kā īstas, un nikotīna devu iespējams saņemt vēl lielāku nekā no parastajām? Vienīgais pluss — tās nedūmo, un „smēķētājs” tās var lietot vietās, kur aizliegts smēķēt.

ASV mediķi ir pārliecināti, ka e–cigaretes nav tik nekaitīgas, kā to reklamē. Viņi pašreiz cīnās, lai šo produktu aizliegtu tirgot Savienotajās Valstīs, jo uzskata par „jaunajām narkotikām”. Vēl jāveic daudz zinātnisku pētījumu un testu, lai pārliecinātos par e–cigarešu nekaitīgumu. Taču jau tagad ir skaidrs: mazu bērnu tās var nogalināt! Dažas no e–cigaretēm satur līdz pat 18 miligramiem nikotīna. Ja šādu jaunuzpildītu kārtridžu nejauši atrastu un apēstu mazs bērns, viņam tas beigtos letāli.

Varas pārstāvji arī uzstāj, ka e–cigaretes nedrīkst pārdot jauniešiem, kas jaunāki par 18 gadiem, un uz tām jābūt uzrakstam, ka produkts ir kaitīgs veselībai — tāpat kā uz parasto cigarešu paciņām.

Gundega Oliņa/Foto: Bulls Press

Citi šobrīd lasa

Savākti paraksti pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 8
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 3
Ukrainas uzbrukums Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru