C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, ko cilvēka organisms pats neražo, tāpēc tā ir būtiska uztura sastāvdaļa. C vitamīnu var uzņemt dažādi – ar augļiem un dārzeņiem, lietot mums visiem labi zināmo askorbīnskābi, kas diemžēl kairina kuņģi, vai arī izvēlēties bezskābes formas C vitamīnu jeb kalcija askorbātu (L-askorbātu).
Ja lielajā piedāvājumā tomēr sanāk apjukt, noteikti ir vērts izvēlēties C vitamīnu bezskābes formā, jo tas nekairinās kuņģa gļotādu un kalcija askorbātam ir ievērojami augstāka uzsūkšanās spēja nekā askorbīnskābei, ko parasti izmanto C vitamīna ražotāji. Aptiekās ir pieejams pat tāds C vitamīns kapsulās, kuram, pateicoties īpašai kapsulas tehnoloģijai, C vitamīns organismā izdalās pakāpeniski, garantējot augstāko iedarbības efektivitāti – uzņemts no rīta, C vitamīns ilgstoši (8 stundas) optimālā līmenī turas asinīs.
Turklāt tas ir ne tikai draudzīgs kuņģa gļotādai, jo nepieļauj kairinājumu, bet arī papildināts ar bioflavonoīdiem – hesperidīnu, kvercetīnu un rutīnu –, kas ne tikai palīdz šim vitamīnam uzsūkties organismā, aizkavē tā oksidēšanos un sekmē šūnu elpošanu, bet arī ir labs atbalsts asinsvadiem, tāpēc aptieku plauktos meklējiet tādu C vitamīnu, kura sastāvs ir papildināts ar bioflavonoīdiem. Pateicoties pakāpeniskajai kapsulas izšķīšanai un bezskābes sastāvam, ir iespējams izvairīties no kuņģa kairinājuma un samazināt alerģiskas reakcijas iespējamību.
C vitamīnam ir liela nozīme arī veselības un laba garastāvokļa nodrošināšanā. Pasaulē ir veikta virkne pētījumu, kas apliecina C vitamīna pozitīvo ietekmi ne tikai dažādu slimību izraisīta noguruma, bet arī miega traucējumu, depresijas simptomu, sāpju un kognitīvo traucējumu gadījumā.1
Pētījumi liecina, ka C vitamīna papildus uzņemšana var palielināt antioksidantu līmeni asinīs līdz pat 30 procentiem un tādējādi samazināt hronisku slimību, piemēram, sirds slimību, risku, kas ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē.2
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066596/
2 https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#2.-May-help-manage-high-blood-pressure