Publicitātes foto

Efektīvākās probiotikas. Kā tādas izvēlēties piedāvājuma klāstā?

Esi vesels
23. aprīlī 09:00 2024. gada 23. aprīlī 09:00
  Reklāmas projekts
Nevienam nav pārsteigums, ka mūsdienu cilvēka problēmu cēlonis ir stress un ar to saistītās neregulārās ēdienreizes, miega traucējumi, slikts ādas stāvoklis, mentālās problēmas utt. Ja nevaram izvairīties no ikdienas uztraukuma un bažām par to, ka “nepaspēšu”, “nokavēšu”, “kā lai to visu pagūst”, tad vismaz varam parūpēties, lai atgūtu mieru un līdzsvaru.

Jau kādu laiku par vienu no iedarbīgākajiem palīgiem organisma funkciju līdzsvarošanā tiek uzskatītas probiotikas – labās baktērijas, kas dabiski dzīvo cilvēka zarnu traktā un palīdz tam darboties, uzlabo mikrofloru, imunitāti, vielmaiņu. Aptiekās  ir plašs dažādu ražotāju probiotiku piedāvājums. Kā neapjukt šajā klāstā un izvēlēties piemērotākās? Par to – saruna ar klīnikas Goodlife vadītāju un sertificētu gastroenterologu Sabri Abdelmasī.

Mūsu zarnu traktā dzīvo triljoniem baktēriju, vīrusu, sēnīšu un citu mikroorganismu, arī kaitīgās baktērijas. Kad zudis līdzsvars starp labajām un sliktajām baktērijām (stresa pilna dzīve to veicina!), mēs to jūtam kā diskomfortu vēderā, pazeminātu imunitāti un sliktu vispārējo pašsajūtu. Un nav nekāds brīnums – zarnu trakts un baktērijas kopā nodrošina 70 procentu organisma imunitātes 1. Nesenie pētījumi apliecina, ka zarnu mikrobioms ir cieši saistīts ar smadzenēm – šo sistēmu sauc par mikrobioma, zarnu un smadzeņu asi. Zarnu mikrobūtnes ietekmē mūsu emocijas, domāšanu un garīgo veselību 2.

Tas bija garais ievads atbildei uz jautājumu par probiotikām. Kad mūs ir nomācis stress, labo baktēriju kļūst mazāk, tāpēc tās jāuzņem papildus, tā teikt, jāpabaro zarniņas, lai tās mums labāk kalpotu.

– Kā varam zināt, ka ir pienācis īstais brīdis probiotikām?

– Ir īpašas slimības vai situācijas, kad ārsts var rekomendēt probiotikas, piemēram, ja ir caureja vai tiek lietotas antibiotikas. Pētījumu dati liecina, ka nevajadzētu gaidīt veselības problēmu saasināšanos vai kādu “īsto brīdi”, – mūsdienās visiem regulāri būtu jālieto produkti ar labajām baktērijām, ja to uzņemšanu nav iespējams nodrošināt ar veselīgu uzturu. Diemžēl labo baktēriju trūkums ir ļoti izplatīta parādība. Bet tās spēj ne tikai mazināt stresa izraisītās problēmas, bet arī normalizēt zarnu darbību, stabilizēt miegu un uzlabot emocionālo labsajūtu.

– Aptiekā var apjukt no probiotiku daudzveidības. Pēc kādiem kritērijiem būtu jāvadās?

– Ir vairāki kritēriji. Pirmām kārtām es ieteiktu izpētīt produkta sastāvu: jo lielāks baktēriju kokteilis, jo labāk. Īpaši svarīgi, lai kokteilī ir dažādas Lactobacillus un Bifidobacterium sugas – tās ir atzītas par visefektīvākajām. Vēl jāpievērš uzmanība tam, lai produkta sastāvā ir arī prebiotikas, kas palīdz labajām baktērijām iedzīvoties zarnu traktā. Vēl viens būtisks faktors ir kapsulas apvalks – cik labi tas pasargā saturu no kuņģa skābās vides iedarbības. Gadās, ka baktērijas tiek apturētas kuņģī un līdz zarnām nemaz netiek.

– Kāda tehnoloģija vislabāk pasargā probiotikas?

– Ar kolēģiem esam vienisprātis, ka vislabāk to dara kapsulas, kuras ražotas no kuņģa skābē nešķīstoša materiāla. Šobrīd ir pieejami produkti, kuriem ir augu izcelsmes materiāla kapsula, kas nodrošina to, ka labās baktērijas nokļūst un aktivizējas tikai zarnās. Tāpat šī kapsula aizsargā baktēriju kultūras no ārējās vides negatīvās ietekmes produkta uzglabāšanas laikā.

– Vai ir kāds baktēriju kokteilis, ko gastroenterologi iesaka visbiežāk? Kāds, kurš atbilst nosauktajiem kritērijiem.

– Aptiekās ir plaša probiotiku kompleksu izvēle. Pasaules Gastroenterologu organizācija (WGO) ir izstrādājusi vadlīnijas jeb konkrētus punktus, kurus ir svarīgi ņemt vērā, lai atpazītu kvalitatīvas probiotikas. Tur minētajiem efektīvu probiotiku kritērijiem un ražošanas praksei atbilst LYLBIOTIC. Pagaidām visbiežāk mēs iesakām tieši LYLBIOTIC – mūsu pašu ražotāja LYL love your life® produktu. Šis ražotājs ir spējis apkopot vienā kapsulā iespaidīga skaita un dažādību baktērijas – 34 miljardus no deviņām sugām – un prebiotikas piedevām. Tāda probiotiku un prebiotiku kompleksa nav nevienam citam ražotājam. LYLBIOTIC probiotikas ir īpaši aizsargātas: patentētā DRcaps® tehnoloģija garantē baktēriju kultūru dzīvotspēju, ļaujot tām aktivizēties tikai pēc nokļūšanas zarnās. Turklāt kapsulas ir ievietotas slēgtos blisteros, kam ir divreiz augstāks drošības līmenis nekā pudelīšu iepakojumam – katra kapsula atrodas slēgtā vidē un ir pasargāta no ārējās vides ietekmes (tai skaitā bērnu uzmanības). LYLBIOTIC ir tīrs probiotiku un prebiotiku komplekss, kurā apkopotais baktēriju daudzums un baktēriju sugu daudzveidība sniedz augsti efektīvus ieguvumus veselībai. Sastāvs ir tik jaudīgs, ka pietiek ar vienu kapsulu dienā.

Foto: Publicitātes foto

Runājot par probiotiku izvēles kritērijiem, vēl viena svarīga lieta ir uzglabāšanas nosacījumi. Arī šajā ziņā LYLBIOTIC ir lietotājam draudzīgs: īpašā kapsula un liofilizācijas tehnoloģija ļauj šo uztura bagātinātāju uzglabāt līdz 25 0C temperatūrā. Tas nozīmē, ka produkts ir nēsājams līdzi ikdienas gaitās un nav jātur ledusskapī.

LYLBIOTIC – probiotikas, kuras iesaka Latvijas Jauno gastroenterologu biedrība. Latvijā vienīgais augstas aktivitātes probiotiku komplekss, kas satur 34 miljardus deviņu sugu labās baktērijas: Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Limosilactobacillus reuteri, Lacticaseibacillus casei, Lactobacillus gasseri, Lactiplantibacillus plantarum, Lacticaseibacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardii.

Nepārmaksā! LYLBIOTIC ir cenā visizdevīgākais – aprēķinot cenu par baktēriju daudzumu vienā devā. (Avots: “Pēc tirgus analīzes datiem InternetAptieka.lv, dati analizēti 11.04.2024.”)

[1] Nutrients. 2021 Mar; 13(3): 886.

[2] Nutrients. 2023 Jul; 15(14): 3258.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. 

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia.

Materiāls paredzēts veselības aprūpes nozares speciālistiem.

Citi šobrīd lasa

Dārgākās konfektes Dainas dzīvē! Kā ciemakukulis no Latvijas gandrīz beidzās ar cietumsodu Abū Dabī 1
VIDEO: kā zaudēt spēļu sēriju, veselo saprātu un pašcieņu dažu minūšu laikā. NBA basketbolists pēc pilnas programmas apkauno sevi un komandu
FOTO: Balderis, Dārziņš un Ko burtiski “iznīcina” Saeimas hokeja komandu 1