Publicitātes foto / Shutterstock

Notiks atklāta diskusija par nepieciešamību Latvijā ieviest dzemdes kakla vēža novēršanas plānu

Esi vesels
23. aprīlī 12:37 2024. gada 23. aprīlī 12:37
  Sadarbības projekts
Piektdien, 26.aprīlī, no plkst.14 līdz plkst.16 notiks atklāta tiešsaistes diskusija par nepieciešamību Latvijā ieviest dzemdes kakla vēža novēršanas plānu un reālām iespējām sasniegt šāda plāna mērķi. Diskusija būs tiešraidē, kas būs publiski pieejama jebkuram interesentam.

Dzemdes kakla vēzis joprojām ir nozīmīga sabiedrības veselības problēma. CPV (cilvēka papilomas vīruss) tiek atklāts 99% dzemdes kakla audzēju gadījumos, un pret CPV darbojas vakcinācija, kuru pusaudžiem finansē no valsts budžeta. Saskaņā ar Pasaules Veselības Organizācijas (PVO), Eiropas Vēža Uzveikšanas Plāna un Eiropas Vēža Organizācijas rekomendācijām - “Līdz 2030. gadam visās Eiropas valstīs ir jāievieš efektīvas stratēģijas, lai izskaustu vēzi, ko izraisa CPV, kā sabiedrības veselības problēmu”, arī Latvijā ir nepieciešams pilnībā ieviest CPV izraisītu vēžu novēršanas plānu.

Dzemdes kakla vēža izraisītās mirstības rādītājs Latvijā ir trešais augstākais ES un gandrīz trīs reizes augstāks par ES vidējo rādītāju, kas liecina par nepieciešamību palielināt vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu un uzlabot specializētās aprūpes pieejamību.

Lai tiektos pēc šiem mērķiem, ārstu organizācijas, eksperti un lēmējinstitūciju pārstāvji diskutēs par dzemdes kakla vēža novēršanas plāna izstrādi un tā integrēšanu Veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plānā onkoloģijas jomā, kas ietver sevī efektīvu CPV vakcinācijas aptveres paaugstināšanu, dzemdes kakla vēža skrīninga uzlabošanu, dzemdes kakla vēža ārstēšanas pieejamības nodrošināšanas prioritizēšanu un CPV vakcinācijas mērķa grupu paplašināšanu.

"Saskatu būtisku nepieciešamību Latvijā vienoties par koordinētu stratēģiju dzemdes kakla vēža izskaušanai, kas aptver mērķtiecīgu CPV vakcinācijas aptveres uzlabošanu un vakcinācijas grupu paplašināšanu, skrīninga atsaucības veicināšanu, atbalstu pēcskrīninga izmeklējumu veikšanai un priekšvēža un vēža ārstēšanai. Ir svarīgas sinhronizētas, strukturētas un saskaņotas darbības, kā arī izvērtēšana un tālāko soļu plānošana un izpilde, tāpēc arī vairāku nozaru organizācijas martā vērsās ar vēstuli Veselības ministrijā, Finanšu ministrijā, Nacionālajā veselības dienestā, Imunizācijas valsts padomē, kā arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā par nepieciešamību Latvijā pilnībā ieviest dzemdes kakla vēža eliminācijas plānu," skaidro Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Vija Veisa.

"Onkologu realitāte ir tāda, ka Latvijā katru gadu no jauna diagnosticē apmēram 500 gadījumus ar tādu vēzi, kura iemesls visbiežāk ir CPV infekcija. Dzemdes kakla vēzis ir otrs izplatītākais audzējs sievietēm un trešais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm. Ja šie audzēji kļūst metastātiski, tos ir grūti ārstēt, un tāpēc ir augsts mirstības risks. Dzemdes kakla vēža gadījumā mazāka ir terapijas daudzveidība un tās pieejamība. Mazāk ir iespēju šo izplatīto audzēju ārstēt medikamentozi, nekā, piemēram, tas ir krūts vēža gadījumā. Tāpēc ļoti svarīga ir profilakse, kas dod iespēju šo vēzi nepieļaut. Ir atklāts, ka dzemdes kakla vēzis ir viens no tiem audzējiem, kur līdz 99% gadījumu nozīme ir cilvēka papilomas vīrusam. CPV ir tas iemesls, kas ierosina audzēju, un mēs tātad varam šeit ļoti mērķtiecīgi strādāt uz specifisko profilaksi," uzskata Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Onkoloģijas klīnikas vadītāja un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Geriņa.

"Lai Latvija varētu izpildīt Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komisijas rekomendācijas un pilnībā ieviest dzemdes kakla vēža un citu CPV izraisīto vēžu eliminācijas plānu, ir svarīgi Latvijā paplašināt CPV vakcinācijas mērķa grupu, iekļaujot valsts  imunizācijas programmā CPV vakcināciju  sievietēm un vīriešiem vecumā no 18 līdz 26 gadiem, kuri nav saņēmuši vakcīnu iepriekš, pacientēm ar blakusslimībām, kas nomāc imunitāti, pēc orgānu transplantācijas un citām riska grupas pacientēm, sievietēm  pēc  dzemdes  kakla  ķirurģiskās  ārstēšanas, kas veikta CPV izraisītas priekšvēža saslimšanas dēļ, HIV pacientiem līdz 45 gadiem," rezumē Latvijas Dzemdes kakla vēža izglītības fonda vadītāja Kristīne Pčolkina.

Atklātā diskusija būs publiski pieejama un tiks translēta vairāku iesaistīto ārstu organizāciju profilos Facebook, kā arī portālā LSM.lv un aģentūras "Divi gani" profilā YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ow-oZEjuf2k

Plānots, ka diskusijā piedalīsies un tiks pārstāvēti - Latvijas Dzemdes kakla vēža izglītības fonds, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija, Latvijas Kolposkopijas biedrība, Latvijas Onkologu asociācija, Latvijas Onkologu Ķīmijterapeitu asociācija, Latvijas Onkoginekologu asociācija, Latvijas Otorinolaringologu asociācija, Latvijas Infektologu, Hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Veselības ministrija, Finanšu ministrija, Nacionālais veselības dienests, Imunizācijas valsts padome, Slimību profilakses un kontroles centrs, Latvijas Republikas Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Citi šobrīd lasa

Dārgākās konfektes Dainas dzīvē! Kā ciemakukulis no Latvijas gandrīz beidzās ar cietumsodu Abū Dabī 1
Maksims Galkins publisko mīlīgu Allas Pugačovas foto un izpelnās vētrainu kritiku 3
Apcietināts jaunietis, kurš, iespējams, piekāva mūziķi Horenu Stalbi 2