Shutterstock

Kas ir neiroma, un kāpēc tā rodas no nepiemērotu apavu nēsāšanas?

Esi vesels
26. aprīlī 06:29 2024. gada 26. aprīlī 06:29
 
Veselības
nodaļa
| "100 Labi padomi Par veselību"
Esam pieraduši izvingrināt rokas, kājas, stiprināt vēdera presi, bet pavisam aizmirstam izvingrināt pēdas, uz kurām ik dienu balstās viss ķermeņa smagums. Lūk, vingrojumi, kas palīdzēs jūsu pēdām būt skaistām, stiprām un veselām.

1. Staigājiet basām kājām

Kad vien iesējams, staigājiet basām kājām, jo tad pēdu pirksti kustas neatkarīgi cits no cita, kas stiprina ļoti svarīgo sīko muskulatūru. Tas palīdz novērst kāju pirkstu āmurveida un vālīšveida deformāciju un līdzīgas pataloģijas, ko parasti izraisa nelīdzsvarota pēdas muskulatūras darbība un pārāk cieši apavi.

2. Trenē pirkstus

Paņemiet bļodu ar maziem akmentiņiem vai bumbiņām un ikreiz, kad sēžat, piemēram, skatoties televīziju, izberiet tos uz grīdas un tad pa vienam satveriet ar kāju pirkstiem un lieciet atpakaļ bļodā. Atkārtojiet arī ar otru kāju.

3. Kāju pirkstu izstiepšana

Apsēdieties, novelciet apavus un pamēģiniet pēc iespējas platāk izvērst kāju pirkstus. Paturiet pirkstus šādi kādas piecas sekundes, tad atslābiniet un atkārtojiet. Tas stiprinās pēdu mazo muskulatūru un neļaus kāju pirkstiem bīdīties citam uz cita.

4. Dvieļa gumzīšana

Šis ir vēl viens labs vingrinājums, kas palīdz stiprināt pēdu muskulatūru. Izklājiet uz grīdas plānu dvieli un pēdas nolieciet gar dvieļa sānu vīlēm. Veicot atkārtotas pēdu un kāju kustības, gumziet dvieli ar kāju pirkstiem un virziet zem pēdām, līdz viss dvielis ir pavilkts tām apakšā.

5. Pirkstu nostiepšana

Novelciet apavus un zeķes un basām kājām izstiepiet kāju pirkstus kā baletdejotāja. Tad pamēģiniet nostiept un saliekt tikai kājas īkšķi, bet pārējos pirkstus noturiet nekustīgus.

6. Pēdu masāža pret saspringumu

Paņemiet mazu bumbiņu (vislabāk der golfa bumbiņa vai tenisa bumbiņa) un ripiniet to ar pēdu pa grīdu. Šāds vingrojums palīdz samazināt stresu un saspringumu pēdās.

Izvēlieties pēdām tīkamus apavus

Kurpes reti ir pietiekami platas, lai nodrošinātu pēdas pamata un pleznas kaulu brīvas kustības, kas ļauj pēdai darboties gan kā šoka absorbētājai, gan platformai, kur rodas spēks, kas nepieciešams, lai ietu, skrietu un lēktu. Kad kurpes ir pārāk šauras vai sašņorētas par stingru, pleznas kauli tiek saspiesti kopā, bieži saspiežot arī nervus, kas atrodas starp šiem kauliņiem. Tāpēc nereti attīstās neiroma (labdabīgs nervu audu veidojums, bieži atrodas starp trešo un ceturto kājas pirkstu), kas var izraisīt sāpes, tūsku, tirpšanu un nejutīgumu pēdas spilventiņā.

Ja jūs skrienat vai nodarbojaties ar kādu citu sporta veidu, pēc iespējams, rūpīgāk izvēlaties sporta apavus un pirms to iegādes pārliecinieties, ka kurpe ir pietiekami plata, lai izvairītos no pēdas vēršanās uz iekšu vai uz āru.

Citi šobrīd lasa

FOTO: kas noticis ar sakurām Uzvaras parkā? Uz kokiem parādījušās milzu plaisas 3
Krievija piedraud Baltijas valstīm ar sankcijām 6
Atklāts iemesls, kāpēc Keita Midltone vēlas izlīgt ar Meganu Mārklu
Pievienot komentāru