Shutterstock

"Mīļā, paskaties pasē, sievietēm pēc 50 gari mati nepiestāv!" Friziere par matu kopšanu un stereotipiem

Skaistums
23. februārī 16:18 2024. gada 23. februārī 16:18
 
Māra
Vilde
| "Patiesā Dzīve"
“Nesaprotu, kāpēc tu ej pie friziera! Visu taču var izdarīt pats, nauda arī ietaupās. Krāsa ir veikalā, pielīdzināt galus var draudzene.” Tāda un līdzīga šķēpu laušana par un ap matu kopšanu dzirdēta bieži. Kas no tā visa ir mīts, kas – patiesība, skaidro meistare Linda Demčuka.

“Tu esi galīgi traka – ar pliku galvu mīnusos, bez cepures!” – “Lai mati elpo, traka esi tu pati, matus hlorētā baseina ūdenī mērcēdama! Ka nepaliec bez matiem…”

“Mīļā, derētu tomēr paskatīties pasē – sievietēm pēc piecdesmit gari mati nepiedie. Vai nevari nogriezt akurātu zēngalviņu?”

“Cik tev te pudeļu – šampūns, matu maska, eļļa, kondicionieris, putas… Pilnīgi pietiktu ar šampūnu, viss pārējais ir mārketinga triks. Fēnu arī vari izmest, karstums sabeidz matus. Gudri cilvēki ļauj matiem izžūt pašiem, ja!”

“Vai, mati kļuvuši tik plāni… Jaunībā smērējām galvā sīpolu sulu un aptinām ar maisiņu, lai mati kļūtu biezāki, būs jāpamēģina.” – “Beidz, tagad taču nopērkamas labas matu maskas! Re, Ilze mājās tikmēr būrās ar visādiem līdzekļiem, kamēr gandrīz palika bez matiem.”

“Nesaprotu, kāpēc tu ej pie friziera! Visu taču var izdarīt pats, nauda arī ietaupās. Krāsa ir veikalā, pielīdzināt galus var draudzene.” – “Zini, meistars ir meistars, arī skats uzreiz cits. To pašdarbību tomēr redz pa gabalu, elegances nekādas.”

Friziermeistare Linda Demčuka. (Foto: no privātā arhīva)

Kas no šādiem izteikumiem par matiem ir mīts, kas – patiesība, skaidro meistare Linda Demčuka.

“Par visu pēc kārtas. Sāksim ar laika apstākļiem. Ziemā cepure ir jāvalkā, jo arī matā ir ūdens, kas sasalst un padara matu trauslu. Turklāt aukstums sausina galvas ādu – tā var sākt plēksnēt, veidoties blaugznas. Nekādā gadījumā nedrīkst iet ārā ar mitriem matiem – mats momentā izsalst! Tas salā kļūst balts un pēc tam nolūst.

Ziemā matus sausina gan apkure, gan sals, vasarā to pašu dara saule un jūras ūdens. Pēc peldēšanās jūrā mati obligāti jāizmazgā – jūras ūdeni atstāt matos nav prāta darbs. Jā, var šķist, ka pēc jūras ūdens mati kļūst kuplāki un biezāki, cirtainos matos veidojas skaistas lokas – nofiksētas, stingras. Taču jūras ūdens matus bojā, tas ir kā divreiz divi.

Baseins un hlors. Protams, pēc baseina mati ir kārtīgi jāizmazgā, jo hlors nogulsnējas. Īpaši uzmanīgām jābūt blondīnēm – hlors var veicināt zaļa pigmenta veidošanos. Tumšiem matiem hlors paātrina krāsas izbalošanu, rada sausumu, nespodrumu. Matu izkrišanu gan hlors neietekmē.

Ļoti nepareizs ir uzskats, ka matu kopšanai pietiek tikai ar šampūnu, īpaši, ja mats ir smalks. Šampūns atver un attīra mata zvīņu, kas pēc tam jānogludina ar atbilstīgu kondicionieri, tad mats ilgāk būs spīdīgāks un veselīgāks. Ja mats paliek vaļā, tajā iekļūst brīvie radikāļi un veicina šķelšanu. Var šķist – o, mani mati ir kuplāki! Patiesībā tie ir sabojāti.

Matam nevajag dot pārāk daudz. Dažs domā – jo vairāk, jo labāk. Nē, ja pamācībā teikts, ka produkts jāņem zirņa lielumā, tad, lūdzu, arī ņemam zirņa lielumā. Nevajag ņemt pusi saujas šampūna – mazgājam divas reizes, bet ar mazām devām.

Ja matus mazgā katru dienu, var šampūnu ņemt vienu reizi, ja retāk, tad divas reizes. Pirmajā reizē noņem putekļus un taukus, kas uzkrājušies it kā virsējā kārtā, otrajā reizē jau tiekam dziļāk. Kārtīgi neizmazgātiem matiem trūkst apjoma.

Arī kondicionieris jālieto pareizi – to neliek galvas ādā, bet tikai un vienīgi matos. Pirms tam vēlams matus viegli nosusināt, lai noņemtu lieko mitrumu. Matu kutikulu nogludina arī matu zīds, bet dažam tas var būt par treknu. Vienmēr rūpīgi jāizlasa, kādam nolūkam un kādiem matiem katrs līdzeklis domāts. Jā, un mīts, ka pie šampūna pierod, tiešām ir mīts. Ja nav mainījušies paši mati un šampūns tev der, vari ar to mazgāt matus n-tos gadus.

Ja cilvēkam no dabas ir ļoti smalki mati, karstums tos padara vēl trauslākus, tāpēc pirms žāvēšanas ar fēnu jālieto termoaizsardzības līdzekļi. Arī tie ir jāpielāgo – smalkam matam nederēs līdzeklis, kas paredzēts bojātam matam. Tas matu pārbaros, padarīs smagāku, mats neturēs slodzi un nolūzīs tik un tā.

Par pašu gatavotām matu maskām. Cilvēki mēdz gatavot maskas, kas izdala siltumu, piemēram, no sinepju pulvera ar medu un olas baltumu. To liek tikai uz saknēm, virsū – maisiņu, tad aptin galvu. Tāda maska rada svilinošu sajūtu.

Ko tas dod? Siltums veicina asinsriti, mata sīpoliņš tiek labāk apasiņots un varbūt drusciņ aktīvāk uzņem minerālvielas. Tas var nedaudz uzlabot mata struktūru, taču tāpēc matu nekļūs vairāk – katram matu ir tik, cik ir. Bet! Tāda stimulēšana var veicināt mata modināšanu. Ko tas nozīmē? Matam ir augšanas, izkrišanas un gulēšanas fāze, un stimulēšana ceļ augšā tos matus, kas aizgājuši gulēt.  

Mājas apstākļos galvenais ir nepārcensties – nedz ar balināšanu, nedz ar uzlabošanu. Visbiežāk dāmas sev nodara pāri, nepareizi krāsojot matus ar gaišajiem toņiem. Veikalā nopērkamās krāsas nav pielāgotas konkrētam matu tipam, bet rupjam matam nederēs tas, kas der smalkam. Kas notiks? Ja krāsa smalkam matam ir par stipru un cilvēks vēl apzinīgi cenšas izturēt visu pamācībā noteikto laiku, jutīgāku galvas ādu var pat apdedzināt.

Ja matu sabeidz jau pie pašas ādas, tāds pats sabeigts tas augs tālāk. Vissliktākais scenārijs – ja līdzeklis ir pārāk spēcīgs vai par ilgu noturēts, tas var tik stipri apdedzināt ādu, ka bojājums iekļūst dziļāk. Ļoti traumēti mati var nolūzt – visi. Vai kļūt tādi kā gumijoti. Tad atliek tikai gaidīt, kamēr tie ataugs.

Nav vajadzības lietot sazin cik līdzekļu, pietiks ar turpmāk uzskaitītajiem (ar piebildi, ka vasarā jāizvairās no eļļainiem produktiem, bet ziemā dodam priekšroku barojošiem). Vispirms matus izmazgājam ar šampūnu, tad kārta kondicionierim. Ļoti populāri ir izsmidzināmie kondicionieri, kas matam iedos papildu mitrumu. Pašās beigās var ielikt kādu serumu, lai nogludinātu mata galiņu. Izsmidzināmais kondicionieris ļoti palīdz arī tiem, kam ir piņķerīgi mati, – tos kļūst ievērojami vieglāk izķemmēt. Un, kā jau minēts, ja žāvējam matus ar fēnu, lietojam termoaizsardzību.

Runājot par to, kāpēc matu kopšanā nevajadzētu aprobežoties ar pašdarbību. Meistars redzēs, kas cilvēkam piestāv, palīdzēs izvēlēties labāku griezumu. Profesionālās krāsas ir noturīgākas, dod labāku spīdumu – vizuāli uzreiz redzama atšķirība. Pat ja ir maz naudas, kaut vai reizi trijos mēnešos līdz frizierim tikt vajadzētu – vismaz lai izveidotu skaistu griezuma formu un pārliecinātos, vai cilvēks mājās tomēr kaut ko nedara nepareizi.

Vislielākās problēmas sagādā sirmie mati. Kādam sirmums krāsošanai padodas vieglāk, citam ar to ir ļoti grūti. No svara, kā krāsa uzsūcas, cik daudz krāsā pigmenta. Bieži vien veikala krāsas ir ļoti pigmentētas, kas matu var izsausināt. Profesionāli meistari krāsas sajauc, pieliekot tonim nianses.

Savā ziņā tas, kā frizieris tiek galā ar sirmajiem matiem, ir viņa meistarības rādītājs. Nereti pēc friziera apmeklējuma izrādās, ka sirmie mati tomēr nav lāgā nokrāsojušies. Arī te nozīme ir mata struktūrai – rupjš mats uzsūks vairāk krāsas. Ja žēlo krāsu, liekot to plānā kārtiņā, rezultāts būs neapmierinošs. Sirmais mats principā ir tukšs, tāpēc krāsai jābūt ieziestai bagātīgi, lai matam būtu, no kā uzsūkt.

Starp citu, mājas apstākļos, pat krāsojot sirmos matus ar melnu krāsu, rezultātā var dabūt zaļus, un tas nemaz nav tik neticami. Arī te nozīme ir pigmentācijai.

Vēl mazliet par uzskatu, ka žāvēt matus ar fēnu ir kaitīgi. Tā gluži nav taisnība, tikai nevajag izvēlēties karstāko plūsmu, bet vidējo, un nelikt pārāk tuvu – fēns jātur 20–30 centimetru attālumā, un nežāvējam pret kutikulu, bet augšanas virzienā. Ja mati žūst ļoti lēni vai ir ļoti gari, ļaut tiem izžūt pašiem pat nav vēlams. Vismaz līdz pusei vajadzētu izžāvēt ar fēnu, tad var turpināt žāvēt dabiski.

Jo, kamēr mats ir mitrs, tas ir smags un visu laiku tiek nostiepts; mata saite kļūst trauslāka, mats sevi lauž. Tas pats notiek, ja izmazgātus matus ietin lielā dvielī, – mata saite tiek lauzta (speciālie turbānveida dvieļi matu nelauž, jo netiek savīti). Tāpat nevajag matus berzēt, bet gan susināt ar vieglām kustībām. Īsiem un vidēji gariem matiem mierīgi var ļaut žūt pašiem.

Bieziem matiem gan nav vēlams ļaut pašiem žūt vasarā, kad ir ļoti mitrs, jo tad mati sūt. Un ja vēl mitrus matus saņem astē vai copē… Tad siltumā un mitrumā var vairoties baktērijas un sēnītes, tā rodas iekaisušie pakauši. Tas jau būs trihologa ziņā. 

Visbeidzot par to, ka pēc piecdesmit sievietēm jāpāriet uz īsu frizūru, jo gari mati it kā vairs neizskatoties pieklājīgi. Tas ir stereotips, un patiesībā daudzām dāmām tie īsie mati nemaz labi neizskatās, tieši otrādi – nereti vēl pieliek gadus klāt.

Ievērojami labāks būs skaists pusgarais griezums – galvenais, lai tas būtu piemērots sejas formai. Un cilvēks izskatīsies gan skaisti, gan eleganti!

Saistītās ziņas

Frizieres padoms: kā veidot nepaklausīgus lokainus matus
Kāds patiesībā ir garo matu noslēpums? Frizierim ir atbilde uz šo mūžseno jautājumu
Kas jāzina par matu kopšanu pavasarī. Pirmais solis - aizej pie friziera apgriezt matus

Citi šobrīd lasa

Princis Viljams atklāj Džordža, Šarlotes un Luisa lielo noslēpumu
FOTO: iedzīvotāji jautrā noskaņojumā un ar smaidu sejā sakopj savu zemi. Latvijā norisinās Lielā talka
FOTO: motosezonas atklāšanā saulainās Rīgas ielas pieskandina motociklu rūkoņa
Pievienot komentāru