Piektdien sāksies pasaules čempionāts hokejā

Ziņas
2009. gada 21. aprīlī 20:32 2009. gada 21. aprīlī 20:32
 

Cīrihe, 21.apr., LETA. Piektdien ar četrām spēlēm Šveices pilsētās Bernē un Cīrihē sāksies 73.pasaules čempionāts hokejā.

Kā pirmās uz ledus dosies A un B grupu komandas. Cīrihē plkst.17.15 pēc Latvijas laika maču A grupā sāks Baltkrievijas izlase un Kanādas valstsvienība, bet Bernē B grupas pirmajā spēlē pašreizējie čempioni krievi tiksies ar Vācijas hokejistiem. Savukārt plkst.21.15 mačus sāks Slovākija un Ungārija, kā arī Šveice un Francija.

Latvijas izlase pirmo spēli C grupā aizvadīs sestdien, kad tiksies ar ASV valstsvienību. Grupu turnīra pirmajā kārtā vēl latvieši 27.aprīlī spēlēs ar zviedriem, bet divas dienas vēlāk ar Austrijas izlasi.

A grupā ielozēti pasaules vicečempioni kanādieši, Slovākijas izlase, kas pērn ieguva tikai 13.vietu un kuras rindās ir arī Latvijas kluba Rīgas "Dinamo" aizvadītās sezonas rezultatīvākais spēlētājs Marsels Hosa, kā arī pagājušā čempionāta devītā spēcīgākā komanda Baltkrievija un Ungārijas valstsvienība, kura triumfēja pirmās divīzijas turnīrā un pēc 75 gadu pārtraukuma atgriezusies hokeja elites grupā.

B grupā spēlēs pasaules čempioni krievi, Šveices izlase, kura pirms gada Halifaksā ieņēma septīto vietu, Vācijas valstsvienība, kas pērn pasaules čempionātā ierindojās desmitajā pozīcijā, un francūži, kuri pirms gada ierindojās 14.pozīcijā, saglabājot sev vietu spēcīgāko divīzijā.

C grupā Latvijas izlases pretinieki būs Zviedrijas, ASV un Austrijas valstsvienības. Zviedri pagājušajā čempionātā ieņēma ceturto vietu, ASV izlase ierindojās sestajā pozīcijā, bet austriešu hokejisti veiksmīgi startēja pirmajā divīzijā un atguva vietu spēcīgāko vidū.

Savukārt D grupā spēlēs pērnā gada bronzas medaļu ieguvēji somi, pagājušā čempionāta piektās vietas īpašnieki čehi, kuru sastāvā ir arī Rīgas "Dinamo" vārtsargs Martins Pruseks, kā arī Norvēģijas un Dānijas izlases, kuras pirms gada ierindojās attiecīgi astotajā un 12.vietā.

Pirmā grupu turnīra spēles tiks aizvadītas līdz 29.aprīlim. Trīs labākās katras grupas komandas iekļūs nākamajā grupu turnīrā, kur aizvadīs vēl trīs spēles, savukārt katras apakšgrupas vājākā vienība savā starpā cīnīsies par 13.-16.vietu. Čempionāta divas vājākās izlases nākamgad būs spiestas startēt pirmajā divīzijā.

Pēc pirmā grupu turnīra no 30.aprīļa līdz 4.maijam trīs labākās A apakšgrupas komandas E grupā spēlēs ar trīs spēcīgākajām D apakšgrupas vienībām, bet B apakšgrupas izlases F grupā mērosies spēkiem ar C apakšgrupas valstsvienībām. Četras labākās komandas no E un F grupām iekļūs ceturtdaļfinālā, bet atlikušajām četrām komandām čempionāts būs beidzies.

5.maijā paredzēta brīvdiena, bet 6. un 7.maijā paredzētas ceturtdaļfināla spēles. Pusfināla mači notiks 8.maijā, bet divas dienas vēlāk - 10.maijā - tiks noskaidroti pasaules čempioni.

Līdz šim 24 pasaules čempionātos triumfējušas divas izlases - Kanāda un Krievija (ieskaitot PSRS panākumus). Savukārt 11 reizes par pasaules čempioniem kļuvuši čehu (ieskaitot Čehoslovākijas izlasi) hokejisti, bet astoņas reizes triumfējuši zviedri.

Latvijas izlase pagājušajā gadā pasaules čempionātā ierindojās 11.vietā, bet labākais sasniegums ir septītā vieta debijas reizē elites divīzijā 1997.gadā Somijā, kā arī 2004.gadā Čehijā. 1998.gadā pasaules čempionātā, kas arī notika Šveicē, Latvijas izlase ierindojās devītajā vietā.

Latvijas izlase pasaules spēcīgāko komandu divīzijā spēlē jau 13.gadu pēc kārtas.

Nākamais pasaules čempionāts notiks Vācijā no 2010.gada 7. līdz 23.maijam.

Citi šobrīd lasa

Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 3
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru