Medvedevs piedāvā ES un NVS jaunu enerģētikas paktu

Ziņas
2009. gada 20. aprīlī 18:44 2009. gada 20. aprīlī 18:44
 

Helsinki, 20.apr., LETA--REUTERS. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pirmdien paziņoja, ka Maskava vēlas ar Eiropas Savienību (ES) noslēgt jaunu enerģētikas paktu, kas aizstātu līdzšinējo Eiropas Enerģētikas hartu.

"Kā es solīju, es starp G8 partneriem, G20 partneriem, NVS partneriem un tuvākajām kaimiņvalstīm, kā Somiju, izplatīšu pamatdokumentu, kurā izklāstīti enerģētikas sfēras starptautiskās sadarbības jautājumi, ieskaitot piedāvājumu par tranzīta līgumiem," paziņoja Medvedevs, kurš ieradies vizītē Somijā.

Krievija ir atteikusies ratificēt Eiropas Enerģētikas hartu, apgalvojot, ka tā nenodrošina energoražotāju, pircēju un tranzīta valstu interešu līdzsvaru.

"Enerģētikas harta nav atrisinājusi šīs nelīdzsvarotības. Mēs to neesam ratificējuši un neuzskatām sevi par piesaistītu tai. "Mēs vēlamies sākt sarunas ar ES un citiem mūsu partneriem par šiem dokumentiem un ceram, ka mūsu idejas tiks uztvertas pozitīvi," paziņoja Medvedevs.

Krievijas prezidenta ekonomiskais padomnieks Arkādijs Dvorkovičs žurnālistiem skaidroja, ka Maskava jaunajā dokumentā bez naftas un gāzes pievērsīsies arī oglēm un kodoldegvielai.

Ceturto daļu no ES patērētās dabas gāzes piegādā Krievija. Krievijas un Ukrainas nesaskaņu izraisītie gāzes piegāžu pārrāvumi Eiropā pastiprinājuši aicinājumus mazināt atkarību no Krievijas gāzes.

Citi šobrīd lasa

Mūziķis Ralfs Eilands noskaities uz Rīgas maratonu 3
Helikopters, kurā atradies Irānas prezidents Raisī, veicis piespiedu nosēšanos 1
Ukrainas uzbrukums Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru