Saņēma uzdevumu veikt diversijas aktu ar dedzināšanas elementu izmantošanu Ukrainā. (Foto: EPA/Scanpix)

Apsūdz Latvijas pilsoni, kurš devās uz Ukrainu veikt diversijas aktu ar dedzināšanu

112
20. aprīlī 10:09 2024. gada 20. aprīlī 10:09
  Jauns.lv/LETA
Prokuratūra apsūdzējusi kādu Latvijas pilsoni par došanos uz Ukrainu veikt diversijas aktu.

Publiski pieejamais tiesas kalendārs liecina, ka apsūdzēts ir Ivans Tarabanovs un Rīgas pilsētas tiesa Mazā Nometņu ielā lietu plāno skatīt 7.jūnijā plkst.13.15.

Prokuratūrā apliecināja, ka persona apsūdzēta par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā un ceļošanu terorisma nolūkā. Persona patlaban atrodas apcietinājumā.

2022. gada janvārī apsūdzētais, nebūdams Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienības karavīrs, pārkāpjot likuma "Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskās operācijās" nosacījumus, kas nosaka tiesisko kārtību, kādā personas var piedalīties ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, nolūkā aktīvi piedalīties militārās operācijās un bruņotā konfliktā Ukrainā, no kriminālprocesā precīzi nenoskaidrotas personas - "Aleksandrs" saņēma uzdevumu veikt diversijas aktu ar dedzināšanas elementu izmantošanu Ukrainā.

Pēcāk vīrietis devās uz Ukrainu, lai minēto realizētu.

Plašāku informāciju prokuratūrā par apsūdzību nesniedza.

Lietu pirms nodošanas kriminālvajāšanā izmeklēja Valsts drošības dienests (VDD).

VDD uzsākusi vēl vienu kriminālprocesu

Patlaban VDD lietvedībā ir vēl viens kriminālprocess par prettiesisku piedalīšanos karā Ukrainā. Šis kriminālprocess sākts jau pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī. Šī lieta sākta pret kādu Latvijas pilsoni, kurš pirms 15 gadiem dienējis NBS. Atvaļināšanas iemesls bijis disciplinārsods par patvaļīgu prombūtni. Patlaban nav ziņu, ka Latvijas likumsargiem viņu būtu izdevies aizturēt.

VDD arī nesen apliecināja, ka pārbauda informāciju par vairāku personu iespējamu prettiesisku piedalīšanos karā Ukrainā Krievijas bruņoto spēku pusē.

VDD iepriekšējos gados bija sācis un nodevis kriminālvajāšanai kriminālprocesus pret Latvijas valstspiederīgajiem par karošanu Krievijas atbalstīto kaujinieku pusē Austrumukrainā. Atsevišķus apsūdzētos izdevās aizturēt Latvijā un notiesāt, bet pārējie izsludināti starptautiskajā meklēšanā.

2015.gada 19.februārī stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs.

Citi šobrīd lasa

"Tā ir nolādēta šoseja!" Ziemeļīriju satriec 17 gadu vecas lietuvietes un viņas mīļotā puiša nāve
Dārgākās konfektes Dainas dzīvē! Kā ciemakukulis no Latvijas gandrīz beidzās ar cietumsodu Abū Dabī 1
Maksims Galkins publisko mīlīgu Allas Pugačovas foto un izpelnās vētrainu kritiku 3
Pievienot komentāru