Karstmaizīte Krok-madam
Sastāvdaļas
- 4 tostmaizes šķēles
- 3-4 ēd.k. sviesta
- 4 siera šķēlītes
- 2 šķiņķa šķēles
- 2 olas
- zaļumi
- sāls pec garšas
Vispār jau sākotnēji tas bija "krok-mesje", karstmaizīte ar sieru un šķiņķi. To pasniedz
Francjā bāros un kafejnīcās pie brokastu kafijas jau kopš 1910. gada. Pēc 8 gadiem šī karstmaizīte
tika pirmo reizi pieminēta Marseļa Prusta romānā "Pazudušā laika meklējumos".
"Krok" cēlies no vārda "croquer", kraukšķīgs, tāpēc uzreiz ir skaidrs, ka maizīti vajag kārtīgi
uzcept. No kurienes radies vārds "mesje" vēsture
noklusē. Toties ar "madam" ir viss skaidrs - tas atšķiras no "mesje" tikai ar vienu olu.
Pagatavošana 2 porcijas
1
Katru maizes šķēli apsmērēt ar sviestu no vienas puses. Uz divām maizes šķēlēm ar sviestu uz
augšu uzlikt siera šķēlīti, pa virsu šķiņķa
šķēlīti, un atkal siera šķēlīti. Apsegt ar otru
maizes šķēli ar sviestu uz leju un mazliet
piespiest.
2
Gatavas maizītes sakārto uz cepešpannas un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 200 grādos apm. 7-10 min, kamēr maizītes būs zeltaini-brūnas. Apgriezt otrādi
un cept vēl 3-4 min.
3
Atlikušo sviestu uzkarsēt panna un uzcept tajā
divas olas. Pārkaisīt ar sāli un smalki
sakapātiem zaļumiem un uzlikt uz gatavām karstmaizītēm.