Ābolu kūka-Tarte Tatin aux pomes
Sastāvdaļas
- 220g cukura
- 100g sviests
- 1 kg saldi sulīgi āboli
- kārtainā mīkla
- malts kanēlis
- vaniļas pāksts
Viena no slavenākām ābolu kūkām un klejo tādas baumas, ka arī viena no sarežģītākām. Bet iesakām izmēģināt, jo nav nemaz tik sarežģīti.
Pagatavošana
1
Taisam karameli: traukā (kurā pēc tam cepsim)
iebērt cukuru un uz uguns izkausēt. Kamēr cukurs
kūst, sagriezt vaniļas pāksti uz pusēm un
izņemt ar nazi sēklas. Ar karameli jābūt ļoti uzmanīgam! Sadedzināt ir ļoti viegli! Labāk
slēgt ārā jau laicīgi, kad ir gaiši brūns un
tad tajā temperatūrā tā aizies līdz vajadzīgai kondīcijai. Pašās beigās pievienot vaniļas sēklas
2
Ābolus nomizot, izņemt vidu un sagriezt uz pusēm.
Kad karamele mazliet ir padzisusi un kļuvusi
biezāka, tajā cieši vienu otrai blakus sakārto
ābolu pusītes.
Pārkaisīt ar kanēli, salikt sviesta piciņas un
pārklāt ar mīklas slāni, kuru iepriekš
sadurstīt ar dakšiņu. Mīklai pilnībā jānoklāj
āboli un diezgan cieši jāpieguļ malām.
3
Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 min
180 grādos.
4
Pīrāgu izņem ārā un ļauj mazliet atdzist.
Cieši pieturot ar roku mīklu, formu mazliet
pieliekt un ar roku iegriezt - āboli "atlips"
no formas dibena un tad var noliet lieku
karameli atsevišķā katliņā. Karameli vēlreiz
uzkarsēt, tad tā kļūs biezāka. Un tagad
pīrāgs ir jāapgriež otrādi. Priekš tam formu
apsedz ar šķīvi, cieši pietur ar roku un ātri
apmet riņķī!
5
Pārliet pīrāgu ar karameli un nekavējoties
pasniegt. Pasniegt var ar saldējumu (piemēram,
Ekselences plombīra saldējums šai gadījumā ir
ideāls), var pārliet ar viegli uzputoto saldo
krējumu.