piektdiena, 26. aprīlis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veģetārais broščs

Sastāvdaļas
  • 1/2 kāpostu galvas
  • 2 vidēji lielas bietes
  • 3 vidēji lieli kartupeļi
  • 2 tomāti
  • 2 burkāni
  • 1 pētersīļa sakne
  • 1 sīpols
  • 1 lauru lapa
  • augu eļļa
  • etiķis vai citrona sula
  • smaržīgie pipari
  • svaigi zaļumi
  • krējums
  • ķiploki
  • cukurs, sāls
Borščs parādījās Ukrainā apm. XV. gadsimta vidū un ātri vien izplatījās visos virzienos, sasniedzot Rumāniju un Poliju. Tās pat mēģināja piesavināties šīs zupas izgudrotāju titulu. Tiesa gan, neveiksmīgi. Sākumā borščā nebija ne kartupeļu, ne tomātu, toties atliku likām bija atrodamas bietes un kāposti.

Pagatavošana 4 porcijas

1
Bietes notīrīt un sagriezt salmiņos. Pannā uzkarsēt eļļu un apcept bietes, apm. 10 min. Pievienot etiķi vai citrona sulu, lai bietes nezaudē krāsu. Pielej 1 gl. karsta ūdens, apsegt ar vāku un sautē 15-20 min. Tomātus noblanšē, novelk ādu, sagriež kubiņos un pievieno bietēm, sautē vēl 5 min.
Sīpolu sagriezt mazos kubiņos, burkānus un pētersīļa sakni sagriezt salmiņos. Citā pannā uzkrasēt 1-2 ēd.k. eļļas un apcept tajā dārzeņus ik pa brīdim apmaisot, apm. 10 min. Pievienot lauru lapu un pāris smaržīgo piparu graudiņus.
Apceptus dārzeņus pārlikt katlā, pievienot cukuru, 2 l ūdens un uzvārīt.
2
Kartupeļus sagriezt kubiņos, kāpsotu - plānos salmiņos. Katlā pievienot kāpostus un vārīt apm. 10 min. Pievienot kartupeļus un vārīt līdz gatavībai. Gatavai zupai pievienot svaigi sakapātus zaļumus un ķiplokus, uzlikt vāku un ļaut 20 min. ievilkties.
3
Pasniedz ar krējumu un svaigiem zaļumiem.

Pievienot komentāru

Dārzeņu ēdieni